
U petak je u Vodnjanu počeo tradicionalni festival Dani mladih maslinovih ulja. U petak je, također, završila berba maslina za većinu velikih proizvođača. “Ovogodišnja berba je bila prosječno dobra u Istri. Imali smo gotovo savršeno vrijeme koje je pogodovalo maslinama, ali i muhama koje su ove godine bile najveći problem. Oni maslinari koji su vodili briga o svojim maslinama nisu imali većih problema, ali svi drugi jesu.” pričao nam je veteran maslinarstva Edi Družetić na tastingu Salvelinih maslinovih ulja.






I drugi maslinari su zadovoljni berbom. “Imam dovoljne količine i prilično sam zadovoljan ovogodišnjom berbom,” komentirao je Duilio Belić, kod kojeg smo probali nekoliko maslinovih ulja. Nigdje u Hrvatskoj se ne može na jednom mjestu razgovarati i naučiti o maslinovim uljima kao što se može ovoga vikenda u Vodnjanu, na Danima mladih maslinovih ulja. Nakon lanjskog fijaska kad su mnogi važni maslinari zbog urušavanja koncepta bojkotirali festiva, Dani maslinovih ulja su se vratili na stari, ispravni put.

Svi najvažniji maslinari su ponovno okupili štandove ispod velikog bijelog šatora. Na Danima mladih maslinovih ulja ove su godine nastupili braća Chiavalon, Belić, Salvela, mnogo manjih proizvođača, ali i onih većih poput Agrolagune s Ol Istriom. Veoma je važno da festival afirmira i veće i manje proizvođače.


Iako u petak kad smo bili u Vodnjanu još nije bilo gužve koja se očekuje za vikend, svi izlagači su djelovali entuzijastično i spremno predstaviti ulja na kojima su radili zadnjih nekoliko tjedana. Kod svih se izlagača mogu degustirati ulja, što daje izvrstan presjek istarske maslinarske scene. Osim svih važnijih proizvođača, festival se veoma pametno okrenuo i gastronomiji.

U Vodnjanu su kuhali Matija Bogdan koji je pripremio četiri slijeda s fokusom na maslinova ulja, David Skoko je kuhao s invazivnim vrstama poput plavoga raka, a za vikend će kuhati Saša Pribičević i Tekke u Rovinju, Goran Kočiš i Anamarija Kolić iz Konobe Alla Beccaccia.
Ovogodišnji Dani mladih maslinovih ulja su korak u pravom smjeru i definitivno se mogu graditi kao jedan od najvažnjih hrvatskih festivala. Vidimo još prostora za rast u panelima s vodećim stručnjacima iz svijeta maslinovih ulja kakvi su se u Vodnjanu održavali prije nekoliko godina, jer iširu publiku i profesionalce iz restoranske industrije još treba puno educirati o primjeni i prezentaciji vrhunskih maslinovih ulja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.