
Gu Fei je specifična, sve traženija vrsta oolong čajeva. Ovaj čaj nastaje tako što uzgajivači puste posebnoj vrsti skakavca (Jacobiasca formosana) da izgrize mlade listiće prije berbe. Kad na još živim listićima prorade enzimi i počne oksidacija, Gu Fei dobiva izražene medne arome i slatkoću koja ga razlikuje od svih ostalih oolong čajeva. Poseban okus gui fei oolonga naziva se mi xian, što znači okus ljepote. Vrlo precizan opis.
Epicentar gu fei stila je u tajvanskoj provinciji Nantou, na obronicima planina Dong Ding i Yushan. Čajevac, sorta Qing Xin (zeleno srce) raste na 1100 do 1300 metara nadmorske visine. Vrtovi su okruženi šumom i netaknutom prirodom, često skriveni oblacima. Do njih je teško doći i teško ih je obrađivati, ali daju predivne čajeve; precizne, čiste, elegantne i prirodne. Majstori čaja to dodatno ističu veoma nježnom obradom. Gu Fei se malo oksidira i veoma kratko peče, ako uopće.

Pretpostavlja se da je cijela kategorija nazvana po carskoj priležnici Yang Guifei iz vremena dinastije Tang, glasovitoj ljepotici. Kinezi, koji sve vole klasificirati i vrednovati, svrstali su Yang Guifei među Četiri velike ljepotice stare Kine. Ovaj poseban stil oolonga nastao je daleko nakon njezine smrti ali nije čudno da je proizvođače podsjetio upravo na jednu ljepoticu. Gui Fei je toliko profinjen, skladan i toliko lijepo miriše da je teško zamisliti bolji brending.


Najpoznatiji oolong nastao ugrizom skakavca je Oriental Beauty, koji se proizvodi na Tajvanu i susjednoj mu kineskoj regiji Fujijan. Oriental Beauty se ne rola se i dosta je oksidiran, intenzivno miriše na med, ruže i orijentalne slatkiše, a na finišu je pun slatkih začina i suhog voća. Gui Fei se radi samo na Tajvanu, rolani je oolong, eteričan i svjež, cvjetan i na finišu mu se pojavljuju tople biljne note čajevca.

Gui fei oolong s Yushana, najviše tajvanske planine, krunski je predstavnik ovoga stila. Gui fei koji trenutno pijemo dolazi sa 1100 metara nadmorske visine, bere se ručno i svrstava se u mao cha, takozvane nedovršene čajeve. To znači da se nakon obrade ne rafinira, ne omekšava i ne peče kao tradicionalni gui fei oolong, već se samo suši i rola. Time se dodatno naglašavaju superiornost čajevca i prirodni karakter čaja.
Iako je srednje oksidiran, Yu Shan High Mountain Gui Fei oolong izrazito je suzdržan, slatkoća mu je diskretna, miriše na divlji med, cvijeće i zrelo voće, nema začinskih nota već je prije svega svjež i mineralan. Ali je veoma slojevit, s dugim aftertasteom koji otkriva tostirane i zelene biljne note. Eros ovog čaja je upravo u spoju njegove elegancije i kompliciranosti.
Gui fei oolong je izum novog doba. Nastao je nakon tajvanskog potresa 1999- godine, kad su plantaže na Dong Dingu ostale napuštene. Dok nije bilo ljudi, čajevac su napali skakavci. Njihovi ugrizi koncentrirali su polifenole u listovima i pokrenuli enzimske reakcije i oksidaciju. Tako su Tajvanci dobili nešto posebno i još važnije, znali su to prepoznati i vrednovati. Na sreću čajopija u cijelom svijetu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.