Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi riječki restoran Furuna, radi klasične početničke greške, ali pizza al taglio i rebarca uopće nisu loši

Prije više od dvadeset godina, s obitelji sam odlazi ona pizzu u centru Trsta, koja se prodavala na grame, pizzu al taglio. Pizza je, koliko se sjećam, bila prosječna ali dovoljno zanimljiva da je i danas ponekad spomenemo u obiteljskim razgovorima. Pokušaji uvođenja pizze al taglio u Hrvatsku nisu bili osobito uspješni.

Ali u Rijeci se ne nedavno otvorio novi restoran, koji prodaje upravo takve pizze. U Furuni se pizze ne prodaju na grame, jer je Furuna klasični restoran. Prvo, međutim, moramo krenuti s lošim stranama. Furuna se otvorila u nekadašnjem prostoru Three Monkeysa blizu Trga bana Jelačića, gdje se u zadnjih nekoliko godina izmijenilo nekoliko restorana, od murterskog Fish Delisha do nekakve bezvezne marendarnice.

Nedefiniranost ponude je  Furunina velika slabost, greška koju čine brojni riječki ugostitelji. U Furuni se može doći samo samo kavu, (u ponudi je i kava od gljiva), na piće, brunch sa slanim kroasanima, marendu, ručak i večeru, kada su ponudi pizze al taglio, tjestenine, ali i mesni dio jelovnika na kojemu su jela poput rebaraca, janjetine i porchette. Previše toga za novi restoran, koji usto nema ni velik prostor. Fokus na pizze i još nekoliko jela bi bio sasvim dovoljan.

Druga velika slabost Furune je njena vinska kultura. Iako je vinska karta zanimljiva i veoma dobra za kriterije centra Rijeke, osoblje u Furuni bi trebalo proći barem početni sommelierski tečaj ako restoran želi prodavati vina. Naš Piquentumov refošk na stol je došao na temperaturi prikladnijoj za šampanjac a ne crno vino. Vino se ne toči pred gostima, što je danas praksa još samo na opskurnim mjestima. 

I sada napokon možemo krenuti na pozitivne strane Furune, zbog kojih ćemo se vrlo rado vratiti. Furuna ne kiksa s tijestom za pizze. Ono je napravljeno u suradnji sa riječkom craft pekarnicom Babushka i jako je dobro. Pizza al taglio podsjeća na kućne pizze koje smo jeli u djetinjstvu, ali na najbolji mogući način. Okus rajčice je ugodan i baansiran, sir je vrlo dobar, a nadjevi kreativni i originalni. Opet, govorimo o kriterijima riječke scene pizzerija.

Furuna nudi pizze s janjetinom, gljivama i nekoliko klasika. Naša pizza s porchettom je bila gotovo odlična. Porchetta je bila izvrsno začinjena, a pečena tikvica  dobar dodatak. Drugo jelo je ostavilo još bolji dojam. Rebarca su očigledni trend u zadnje vrijeme, a Furuna se u jelovniku hvali da njihova rebarca nisu obična i prolaze nekoliko dugih termičkih obrada. Naručili smo ih ugodno se iznenadili. Meso je bilo sočno ali ne premasno, opet jako dobro začinjeno, dok je BBQ umak bolji od ostatka jer nije ostavio dojam kao da jedemo rafinirani šećer.

Sudeći po ova dva jela, bilo bi najbolje da se Furuna brendira kao new age pub koji nudi jednostavnu ali dobro pripremljenu hranu. Ovakva verzija kafića/slastičarne/brunch mjesta/marendarnice/restorana nema previše smisla. Pogotovo kad je hrana dobra do vrlo dobra, a vlasnici očigledno pošteni ljudi kojima cilj nije što veći profit uz što manji food cost. Račun za dva jela i dvije čaše vina smo platili 44 eura. 

FURUNA

Ulica  Pavla Rittera Vitezovića 6,Rijeka

HRANA +3  VINO -3  SERVIS 4  AMBIJENT -4

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.