
Ovogodišnja lista kandidata Kulta Plave Kamenice za Restoran godine bitno se razlikuje od svih prethodnih. Na ovogodišnjoj smo listi htjeli istaknuti restorane koji se fokusiraju na fine dining. Zato na listi nema nekih nama najdražih hrvatskih restorana, poput Carpaccia, Konobe Bobe, Opata i Dvora i Vinodola.
Na ovogodišnjoj se listi našlo nekoliko tradicijskih restorana, poput Plavog podruma i Tača, koji godinama drže najviše moguće gastronomske standarde i uz to su ekscentrično uspješni. Nadalje, na listi kandidata za Restoran godine nema ni naših novijih favorita, poput zagrebačkog Bekala, koji priprema možda najuzbudljiviju hranu u Zagrebu ali ambijent, servis i vina drastično zaostaju za kuhanjem.
Mislimo da Hrvatska zaslužuje barem desetak Michelinovih zvjezdica više nego što ih sada ima, pa smo ovom listom željeli potaknuti stvarne kandidate za zvjezdice da rade još snažnije i pametnije; istodobno, željeli smo odati priznanje onim restoranima koji zaista održavaju Michelinove standarde.
U izboru Restorana godine sudjeluje sedamdesetak profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije. Riječ je o chefovima, restoraterima, investitorima, restoranskim promotorima i gastro kritičarima. Nitko ne smije glasati za restoran s kojim je poslovno povezan. Svatko može glasati za pet restorana. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4, a peto 2 boda.
Pokrovitelj izbora za Restoran godine porečka je Festigia. Festigia je premium brend Agrolagune, najveće istarske vinske kuće. Festigijina vina, od Malvazije do Castella, osvojila su pregršt najviših internacionalnih priznanja.

















Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.