
Pod etiketom Korlat proizvode se najprodavanija crna vina u Hrvatskoj. Riječ je o Cabernet Sauvignonu, Merlotu, Syrahu i slatkom Korlat Botiqueu. Korlat je dobio ime po istoimenom položaju iznad Benkovca, gdje je, usred škrtog kamenjara, prije više od dvadeset godina napravljeno nekoliko ploča za sadnju vinograda. Na Korlatu stalno i snažno puše vjetar, tako da je uzgoj grožđa jednim dijelom i ekološki.
Vina iz edicije Korlat doživjela su veliki uspjeh i kod svjetskih vinskih kritičara: Syrah iz 2014. osvojio je zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Cuvee Supreme iz 2013. također je osvojio Decanterovo zlato: Supremeu je nedostajao samo jedan bod do platinaste medalje. S obzirom na uspjeh osnovne linije i linije Supreme, Badel, vlasnik Korlata, odlučio je proizvesti superpremium Korlat.
Ovih se dana na tržištu, u vrlo ograničenim količinama i ograničenim uvjetima kupnje, pojavio Korlat Privé iz 2017. godine. Korlat Privé napravljen je od cabernet sauvignona i merlota. Vino je odležavalo u tonneaux bačvama 36 mjeseci, a zatim još vrlo dugo u bocama, da bi se zaokružilo.
Badelov glavni enolog Dubravko Ćuk odlučio je brati cabernet i merlot u kasnijim terminima: riječ je o djelomično kasnoj berbi sa stanovitom postotkom suhih bobica, što, međutim, vino ne čini slatkim. Ono je suho u smislu vrhunskog modernog amaronea. Sadrži oko 5 grama rezidualnog šećera. Privé donekle podsjeća na amarone gustom teksturom i pojedinim elementima okusa. Bouquetom, pak, Privé asocira na bordoške grand cru Saint Emilione iz sunčanih berbi.

Privé je vino velikog tijela, masivnih, ali ugodnih, zrelih, gotovo slatkih tanina, dugog i intenzivnog okusa, iznimno višeslojnih mirisa (od crnog i crvenog voća, preko dima i cigara, do tamne čokolade i kave) i impresivnog ukupnog dojma. Posebno je važno da je Privé uzorno svjež. Sadrži više od 6 grama ukupnih kiselina. Privé se, baš zbog svježine, usprkos 15,5 posto alkohola i visokom ekstraktu, pije veoma lako i brzo.
Privé je toliko prestižno vino, da ga je gastronomski blagoslovio Rudolf Štefan, vlasnik i chef Pelegrinija, koji je za Privé pripremio recept za janjeći tingul. Privé bi, osim uz janjetinu, trebalo piti uz dugo odležane steakove, jelene i srne, wagyu, i nadasve, s obzirom na godišnje doba, uz bijele tartufe.
Zvuči neterroirski, ali Privé je jedno od najboljih hrvatskih vina za bijele tartufe. Korlat Privé distribuira isključivo zagrebačka Miva. Količine su vrlo limitirane, cijena je razumna za tu kvalitetu (50 eura), a sve o pravilima kupnje može se doznati na web stranici Korlat vina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.