Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fabios je bečki društveni hotspot, elitistički talijanski restoran u kojem ne tretiraju sve goste jednako, ali hrana zna biti odlična

Fabios, poznati talijanski fine dining restoran u centru Beča, u pješačkoj zoni, smatra se jedinim od popularnijih gradskih mjesta za vidjeti i biti viđen. Vole ga i  lokalci. Fabios je prilično prostran, luksuzno a opet minimalistički uređen, no stolovi su vrlo blizu jedan drugome.

Već na ulazu u restoran jasno je da su neki stolovi znatno traženiji od drugih, i da se dodjeljuju stalnim gostima i poznatim licima. U Fabiosu je i otmjeni bar s više intimnijih prostora za sjedenje. Na prvu je pomalo mračan i tajnovit, no živahna, atraktivna i modno osviještena klijentela daje mu vedar duh i stvara osjećaj da ste na pravom mjestu u Beču.

Bar nudi i kratki meni laganijih zalogaja, bogata ponuda pića se podrzumijeva. Terasa je prostrana, smještena između luksuznih dućana, u toplijim mjesecima na njoj se svaki dan traži mjesto više. Fabios se smatra pouzdanim restoranom. Odmah na ulasku nude da vam pospreme sve vrećice ako dolazite iz šopinga i gosti ih ostavljaju s povjerenjem. Jelovnik je relativno kratak i često se mijenja, samo poneka jela se zadržavaju duže. Kao svaki pravi talijanski restoran, Fabios poslužuje meso, ribu i tjesteninu, uz naznačene vegetarijanske opcije.

Za početak smo naručili arancine s umakom od San Marzano rajčice i pržene lignje s čili papričicama. Upravo te lignje su jedno od jela koja ne silaze s jelovnika, Fabiov klasik. Obje porcije su bile male ali ukusne. Na lignje nemamo primjedbi. Arancini su mogli biti servirani topliji, a i dolaze u porciji od samo 3 komada.

Za glavno jelo odabrali smo teleći kotlet sa špinatom kao prilogom, hobotnicu na žaru sa sardinijskom fregolom i umakom od nduje s paprikom te domaće ručno rađene njoke s umakom od sira koji nisu bili na pisanom meniju. Teleći kotlet je bio sočan, porcija je bila korektna, a oko špinata kao priloga su se mogli potruditi i više. Dobili smo par listova mladog špinata, termički obrađenih i nezačinjenih. Hobotnica je bila solidna, porcija solidna pomalo preslana, no umak koji je išao uz hobotnicu isti je u kojem su bili i arancini i isti koji je pratio i teleći kotlet pa smo se zbunjeno pitali jesmo li propustili obavijest o umaku dana koji je bio u apsolutno svim jelima koje smo naručili. Uz jela, stigla je i košara s raznovrsnim kruhom koji peku u restoranu, focaccia s rajčicom bila je odlična. Ponuda vina na čašu je i više nego korektna, opsegom i cijenom. Popili smo bocu odličnog sauvignon blanca iz 2024. za 59 eura. 

Usluga je vrlo pažljiva i srdačna iako to nije standard, restoran smo posjetili više puta i uvjerili se da osoblje ne tretira jednako svakog gosta. Ovoga puta smo si, primjerice, pri svakom odlasku na terasu morali sami iznositi piće. Konobar je primijetio naše česte izlaske i otvoreno nam rekao da gosti na terasu piće iznose sami. Pred nama je pitao managera može li učiniti iznimku i spasiti dame u nevolji, ali manager ga je grubo odbio. Ne namjeravamo analizirati politiku kuće, ali s obzirom da gužve u vrijeme ručka nije bilo, složili smo se da su nam mogli izaći u susret. Besposleni konobar stoji u restoranu i gleda kako gosti pretrpanih ruku izlaze van.

Vinski bar koji na samom ulazu u restoran je dobra opcija i za noćni izlazak, konzumacija hrane nije uvjet za stol. Rezervacija je zapravo nužna, osobito za večeru. Najbolje je rezervirati restoran osobno, bez posredništva hotela i sličnog jer vas tako percipiraju kao gosta koji nije dolazio i neće dolaziti često. Rezervacije putem interneta funkcioniraju odlično, a i na telefon se javljaju redovito. Za ručak se radnim danom još može nekome i posrećiti da uđe bez rezervacije i uhvati stol.

Osoblje i uprava vole vidjeti sređenog gosta u Fabiosu, nekoliko puta smo vidjeli kako odbijaju goste koji nisu prikladno odjeveni, osobito ljeti kad je muškarcima u kratkim hlačama zabranjen ulaz. Fabios jest pomalo elitističkio mjesto i to pokazuju i kad pokušate rezervirati uživo. Hrana je uvijek dobra, ponekad odlična, ali i vrlo skupa za razinu kuhanja. Začudo, vinska karta ne prati cijene jela i zapravo je vrlo korektna. Naša jela, uz bocu vina, kavu i čaj platili smo 340 eura.  S obzirom na estetiku restorana, fantastičnu lokaciju i korektna jela, bez obzira na ponekad ćudljivo osoblje i visoke cijene, u Fabios ćemo se sigurno vraćati.

Fotografije/Lorena Legović, Loebell Architects

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.