
Henan je najsjevernija kineska čajna regija. Zbog pozicije u središnjoj Kini, Henan ima relativno blagu klimu ali na visokim planinama lanca Dabie vrijeme može biti ekstremno. Vrtovi čaja u Henanu su na srednjim visinama od 500 do 800 metara, tlo je rastresito i plodno a razlike dnevnih i noćnih temperatura velike s dovoljno kiše, što daje čajeve koji spajaju intenzitet i svježinu.
Zato je Henan slavan po zelenim čajevima. A najslavniji zeleni čaj iz Henana je Xin Yang Mao Jian, uvršen na kinesku državnu listu deset najvažnijih čajeva. Globalno slavan postao je još 1915, kad je proglašen najboljim čajem na svijetu na Velikoj izložbi Panama Pacifik. Povijest mu seže još u dinastiju Tang, što znači da se uzgaja i cijeni više od 2300 godina.
Xin Yang Mao Jian prepoznatljiv je po malim svijetlim listićima punima mikronskih bijelih dlačica, koji se rolaju kao iglice i daju mutni, blijedo zeleni čaj jedinstvenog profila. Xin Yang Mao Jian je lako prepoznati po tonama zelenih aroma, trave, paprati, borovih iglica, slatkastom umami okusu i ozbiljnoj strukturi koju daju tanini i snažno tijelo.
Xin Yang Mao Jian se bere ručno, od kraja ožujka do sredine travnja. Xin Yang čajevi beru se i ujesen, ali najbolji su prvi proljetni, za koje se koriste samo pupovi. Najbolji čaj u Henanu uzgaja se na planini Cheyun i na obroncima planine Qin. U rano proljeće vegetacije tamo nema jer je sve prekriveno snijegom, ali čajevac za Xin Yang odolijeva hladnoći. Riječ je o jednom od najotpornijih kineskih čajeva, posebno sorta Xin Yang 10 koja podnosi i temperature ispod nule.
Ekstremni terroir Xin Yang Mao Jianu daje specifične karakteristike. On je izrazito ljekovit, istodobno diže energiju i opušta i treba ga piti u velikim količinama. U četvrtak je u Zagrebu jesenski dan bio presunčan za oksidirane i tamne čajeve (zadnja dva tjedna intenzivno smo kušali pu-erh i kamene čajeve), pa smo u kućnim zalihama potražili neki zanimljivi zeleni čaj. Xihu Longjing smo sačuvali kao pratnju za pečene kestene, visokoplaninski Maofeng čuvamo za pažljivije kušanje ovoga vikenda, pa je izbor pao na Xin Yang Mao Jian od sorte Xin Yang 10 Hao, ubranom u najbolje vrijeme, početkom travnja, na 750 metara visine .
Svijetli tanki listići u vrećici su mirisali na suhe borove iglice i zeleno povrće. U vodi je postao baš što smo priželjkivali: ekstremno zelen, herbalan, gotovo slan na mirisu, s puno aroma čajevca, zelenog lisnatog povrća. Xin Yang Mao je svijetao, mutan i izrazito kompleksan čaj. Jedan je od najkompliciranijih zelenih čajeva koje smo dosad probali, izuzev najboljih japanskih gyokura .Prava atrakcija postaje na aftertasteu, kad slatkoća nježno obrađenog čaja uravnotežuje silno zelenilo aroma i otvara profinjenije note svježih borovih iglica i cvijeća, sa sve više slatkoće, dok slanost ostaje u podlozi kao ravnoteža. Finiš je veoma dug.
Xin Yang Mao Jian nije čaj za usputno pijenje. Intenzivan je, zahtjevan i nabrijan, pa se u njemu bolje uživa sporije i pažljivo. Iako su kineski čajevi stvoreni za grickalice i često se poslužuju s njima, Xin Yang Mao Jian je najbolje piti sam.
Može se kupiti na online trgovini zagrebačkog Tea Time One, trenutno je na sniženju. Vrećica od 50 grama, za koju je trebalo ubrati tisuću pupova, košta 31,51 euro, može se kupiti i samo uzorak od 10 grama, za 7,03 eura. 50 grama Xin Yang Mao Jiana dovoljno je za jednu do tri litre čaja, ovisno o tome koristite li čajnik ili gaiwan. Dobar je ispao i u japanskom kyusu čajniku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.