Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JESEN U AMSTERDAMU Le Ciel Bleu na 23. katu hotela Okura jedan je od najboljih hedonističkih restorana u Europi

“A gledajte, to oko treće zvjezdice prečesto je pitanje politike. Pogotovo u zemljama poput Nizozemske,” rekao nam je sinoć Arjan Speelman, chef amsterdamskog restorana Le Ciel Bleu, gdje smo fantastično večerali. Nijedno od dvanaestak jela ne zaslužuje manje od minus pet, a neka, poput goluba s pistacijama, čistih su plus pet.  

Hotel Okura, Amsterdam

Činjenica je da se Michelin izvan najvažnijih gastronomskih zemalja, poput Francuske, Japana, Španjolske, Velike Britanije ili Italije, ponaša prilično restriktivno, pogotovo kad je riječ o dodjeljivanju tri zvjezdice. Utoliko je chef Speelman u pravu.  

Drugo je gotovo filozofsko pitanje, što sve pojedini restoran treba učiniti da bi zaslužio tri zvjezdice. Je li “dovoljno” da genijalno kuha s najboljim sastojcima, ili genijalnom kuhanju s najboljim sastojcima treba dati i posebnu dodanu vrijednost, bilo da je riječ o gastronomskim inovacijama ili odražavanju autentične kulture hrane u području gdje djeluje?  Le Ciel Bleu (Plavo nebo) smješten je na 23. katu srednje luksuznog ali izvrsnog amsterdamskog hotela Okura.  

Stolovi u Le Ciel Bleu postavljeni su da gosti mogu uživati u pogledu na amsterdamski skyline koji se, međutim, sinoć nije vidio zbog guste jesenske magle koja se digla tek pretkraj naše večere. Servis je besprijekoran, a vinska lista dobra ali sumanuto skupa (najjeftinija čaša košta 36 eura, čaša Kruga 79 eura, a boca Pérignona 750, još uvijek nešto manje nego u dubrovačkoj Nautici). Zanimljivo je da je prebogatoj vinskoj karti zastupljen i Marjan Simčič sa svojim Opokama.  

Le Ciel Bleu nudi četiri degustacijska menija koji koštaju između 235 i 505 eura. Ovaj najskuplji bazira se na kavijaru i govedini iz Kobea. Naručili smo osmosljedni meni za 285 eura, koji se zbog svih mogućih pozdrava iz kuhinje pretvarao u 12 ili 13 sljedova.  

Svi su snackovi impresionirali. Teško je reći je li bio ukusniji hamachi s čilijem, tajlandskim bosiljkom i toplim kolonijalnim začinima ili najhrskavija, najnemasnija ovogodišnja tempura s tartarom od tora i kavijarom beluga. Poslije pozdrava dobili smo shokupan napravljen sa zobenim mlijekom i četiri vrste maslaca: obični, s yuzom, s prženom heljdom i s karameliziranim lukom.  Nigdje još nismo vidjeli tako raskošnu prezentaciju maslaca.   

Prvo jelo s menija bila je salata od dagnji, jakovskih kapica, kavijara i kreme od kamenica, poslužena na pannacotti od ježinca. Ovo preraskošno jelo zaslužuje ocjenu pet plus. Jastog s bobicama marakuje i vrlo snažnim bisqueom od jastoga nije bio ništa manje fascinantan. Tril u umaku od prefermentirane crvene vanilije primjer je dobrog slaganja kremaste ribe i jako aromatičnog začina. S triljom smo dobili najbolju caponatu koju smo ikad probali.

Jastog, krastavac-dinja
Trilja, caponata

Golub iz Bressea s kremom od pistacija u jusu od goluba kulinarski je najvrjednije jelo večeri: još nikad nismo probali goluba s pistacijama, a golub iz Bressea ima značajno čvršću teksturu od većine golubova koje smo dosad jeli. Jelen s gustim, blistavim, baršunastim bordoškim umakom bio je gotovo jednako ukusan kao francuski golub.  

Golub, pistacije, mrkva

Umjesto deserta naručili smo sir, koji je spektakularno prezentiran: riječ je o jednom od bogatijih cheeseboarda bilo gdje u Europi. Sirevi dolaze u prelijepom drvenom kabinetu koji se rastvara pred gostima, otkrivajući bogatu selekciju francuskih i nizozemskih proizvođača. 

Srndać

Hrana u Le Ciel Bleu nesporno je briljantna. Riječ je o ultimativnom hedonističkom restoranu, jednom od najboljih u Europi u svom žanru. Le Ciel Bleu ima dvije Michelinove zvjezdice. Zašto nema tri? Možda zato što nije dovoljno originalan i inovativan? Ili ti kriteriji ne bi trebali biti presudni kad netko tako dobro kuha, i to s najboljim sastojcima na svijetu, kao chef Arjan Speelman? Ovo je teško vrijednosno i gastronomsko pitanje, na koje ne znamo odgovoriti. Odličnu večeru u Le Ciel Bleu platili smo 992 eura. Popili smo par čaša šampanjca, klasični Tyrellov Semillon iz 2018. i dvije ili tri čaše moćnog australskog grenachea.  

LE CIEL BLEU

Hotel Okura, Amsterdam  

HRANA 5/5  SERVIS 5/5  AMBIJENT 5/5  VINA 4/5 (zbog cijena)

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.