
U Zagrebu se restorani, barovi i kafići neprekidno otvaraju i zatvaraju. Pojedini su kvartovi, poput Trešnjevke, doslovno gastronomski procvali. Novi Zagreb, nadalje, prvi put otkako postoji, ima živahnu restoransku scenu. Čak se i opravdano ozloglašena Tkalčićeva vidljivo popravila. Nažalost, u čitavom nizu važnih kvartova i ulica gastronomsko-barska situacija i dalje je katastrofalna. Evo najzapuštenijih zagrebačkih gastronomskih kvartova i ulica za 2025. godinu.
Dubrava ima skoro sto tisuća stanovnika, što je čini trećim najnaseljenijim zagrebačkim kvartom. Nažalost, osim relativno nedavno otvorenog Batka, u Dubravi ne postoji ni jedan restoran, bar ili pizzeria zbog kojih bi vrijedilo otići istočno od Ravnica, na kojima također već dugo nema ničeg zanimljivog, jer je roštiljarna Kod Srbina (službeno Bistro MZ) već predugo u deprimirajućem razdoblju.
Odmah iza Britanskog trga već dulje od četvrt stoljeća radi kineski restoran Peking, koji nije nepošten ali je daleko od dobrog. Tu je i tradicionalna, ultrajeftina i simpatična slastičarna Ilica, koja postoji valjda cijelu vječnost. Blizu Tuđmanca nalazi se i popularan lokal Štrukli to go. I to su doslovno jedina tri mjesta koja možemo preporučiti u zapadnom sektoru najduže zagrebačke ulice, gdje bolji restorani naprosto ne uspijevaju. Čak se i dražesna kineska čajana Ying Juan iz Ilice preselila u daleke Gajnice. Ovo ne znači da u Ilici nema restorana, ali ilički restorani uglavnom su tvrdo protugastronomski usmjereni, poput stare velike gostionice K pivovari u krugu Zagrebačke pivovare.
Riječ je o jednom od najljepših i najbogatijih zagrebačkih kvartova, u kojem međutim nema doslovno ničega osim Dubravkina puta na dnu Tuškanca. Bijeli koralj pradavno je zatvoren, Marcellino se zatvorio prije dvanaest godina, a Apetit Marina Rendića stradao je u požaru. Stoga s nestrpljenjem očekujemo otvorenje novog Šumskog dvora obitelji Čermak. Stari Šumski dvor bio je jedno od ikonografskih mjesta zagrebačke arhitekture, gastronomije i javnog života. Novi Šumski dvor s ambicioznim restoranom mogao bi oživjeti Cmrok, Tuškanac i Prekrižje.
U ovoj dugoj i prometnoj ulici, koja povezuje centar grada s rijekom, svojedobno je radilo dosta zanimljivih restorana, od fine dininga i nacionalnog restorana u bivšem Intercontiju, preko niza restorana u prolazu kraj Cibonina tornja, do svojedobno ultrapopularne tratorije Fellini preko puta Vjesnikova nebodera i nekoliko pizzerija južnije prema Savi. Sada u Savskoj vrijedi spomenuti samo Mex Cantinu, koja ove godine slavi 27. rođendan, i Tvornicu pljeskavica Kosta.
Gastronomsko stanje u Vukovarskoj, koja izlazi na Savsku, još je gore. Osim vrlo dobrog steakhousea Oxbo u Hiltonu, u cijeloj velikoj, prometnoj Vukovarskoj ne može se nigdje ništa dobro pojesti. Prije potresne obnove, na kraju Vukovarske radio je veoma popularni bistro Jadranka s fenomenalnim izborom vina na čaše. Taj se bistro, pod drugim imenom, preselio u Mivin kompleks u Strojarskoj.
Tkalčićeva je opravdano najozloglašenija zagrebačka restoranska ulica, jer je većina lokala u Tkalčićevoj namijenjena turistima koji se ne vraćaju. No unatrag dvije godine u Tkalčićevoj se primjećuju neki pozitivniji trendovi, tako da ondje sada možemo preporučiti čak osam lokala: indijski restoran Royal India, veteranski bistro Otto & Frank (za doručak i brunch), Batak, Biomaniju (za vegane), sladoledarnicu Häagen-Dazs, pivnicu Beerdelo, riblji fast food Fish Delish i vinski bar Winehouse. Tu je i pizzeria Duksa, koja nije u pješačkoj Tkalčićevoj, ali tehnički spada u Tkalčićevu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.