
U srpnju smo u Londonu ručali u dva restorana s ozbiljnim historijskim pedigreom: Wiltons je prvi put otvoren još 1742. godine ali je mijenjao niz adresa, doduše, u istom kvartu oko St. Jamesa, dok Bentley’s u Swallow Streetu radi u istoj zgradi od otvorenja 1916. godine. Oba su restorana i danas u odličnom stanju, osobito Bentley’s. No, takvi su slučajevi rijetki.
Restorani, prirodno, nemaju predug rok trajanja. Dvadesetogodišnji restoran u visokim je ljudskim godinama. Stoga je potrebno povremeno podsjećati na lokale koji su nadživjeli prosječnu restoransku dob i koji i dalje uspješno posluju. Takvi lokali, simboli trajnih vrijednosti u ugostiteljstvu, čine čvrstu osnovu nacionalnih gastronomija.
Najstariji hrvatski aktivni restoran, zagrebački Okrugljak, otvoren je još 1913. godine. Evo liste jedanaest najboljih hrvatskih restorana otvorenih u prošlom stoljeću, koji i danas pripadaju vrhu ili višem prosjeku hrvatske restoranske industrije.
Sadašnji Plavi podrum otvoren je u ljeto 1996., što znači da iduće godine slavi trideseti rođendan. Plavi podrum Daniele Kramarić i danas je nesporno najbolji hrvatski riblji restoran visokog stila, s odličnom vinskom listom i senzacionalnim izborom maslinovih ulja. Plavi podrum jedini je hrvatski restoran koji je, i to dvaput, ušao na listu World’s 50 Best Restaurants.
Bistro je otvoren krajem osamdesetih godina. Esplanadin Bistro do danas predstavlja sinonim neobavezne, lake restoranske elegancije i ispravnog žanrovskog pristupa. Bistroovi klasici poput bečkog i štrukli najbolji su u Zagrebu, a autorska jela Ane Grgić Tomić mogu biti iznimno privlačna i originalna. Servis je najčešće uzoran.
Monteovi korijeni sežu u 1985. godinu, kad su roditelji chefa Danijela Đekića otvorili prvu obiteljsku gostionicu. Suvremeni Monte postaje poznat početkom dvijetisućitih. Negdje oko 2010. godine, kad se skoro cijelo hrvatsko ugostiteljstvo okretalo bistronomiji, Monte se posvetio fine diningu. Monte je prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.
Tač na Vrhovcu otvoren je u drugoj polovici devedesetih godina. Tač obitelji Miletić prolazio je kroz različite gastronomske faze, no nikada nije bio uzbudljiviji nego u zadnje tri godine kad je nizu sezonskih tradicijskih jela dodao i odličan izbor ribe, rakova i školjki.
Johnson je nastao još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ime je dobio po prvom vlasniku, pomorcu Edi Salamonu, koji je bio veliki obožavatelj američkog predsjednika Lyndona Johnsona, pa su ga prijatelji i znanci prozvali Johnson. Od 1996. godine restoran vodi obitelj Jurdana. Johnson je jedan od najboljih jednostavnih ribljih restorana u Hrvatskoj, premda unatrag desetak godina u Johnsonovu kuhanju ima sve više sofisticiranih profesionalnih dodira.
Orsan Gverović spada među najvažnije institucije hrvatskog ugostiteljstva. Orsan Gverović utemeljen je šezdesetih godina prošlog stoljeća, a sredinom devedesetih otvorio je podružnicu u Zagrebu, u Petrovoj ulici, koja, nažalost, nije dugo trajala. Uz fenomenalan ambijent pola metra od mora, Orsan Gverović i danas se može hvaliti jedinstvenim crnim rižotom i dobrim izborom divlje ribe.
Viking je osnovan 1964. godine. Do danas je u vlasništvu obitelji Matošević. Viking redovito nudi vrhunsku ribu, žive hlapove i škampe, te prvorazredne kamenice iz obližnjeg uzgajališta. Servis je veoma profesionalan, a vinska karta više nego korektna.
Pažanin Nado Badurina osnovao je Badi u svibnju 1986. godine. Badi je prvo bio tradicionalni riblji restoran, da bi prije desetak godina počeo uvoditi modernističke elemente. Badi radi s prvoklasnim sastojcima i ima izvrsnu vinsku listu, s više uzbudljivih internacionalnih vina. Gospodin Badurina umro je početkom proljeća 2024. Restoran Badi vodi njegov sin Ivan, pametan, vješt i gastronomski ambiciozan ugostitelj.
Legendarna gospođa Chen pokrenula je prvu Asiju početkom devedesetih godina u Petrinjskoj ulici. U predratnoj je godini Asia bila najvrući, uvjerljivo najpopularniji zagrebački restoran. Asia je promijenila više lokacija. Restoran na Zvijezdi/Novoj Vesi i danas je među popularnijima u Zagrebu, a i restoran u Šenoinoj u zadnje vrijeme ima sve više gostiju. Asia na Zvijezdi klasični je kinesko-europski restoran s odličnom patkom i dim sumima, dok je Asia u Šenoinoj više orijentirana prema azijskom fusionu, s utjecajima tajlandske, sečuanske i vijetnamske kuhinje.
Slobodan Bobo Čimbur osnovao je Baltazar, prvo kao kafić, još 1982. godine. Početkom devedesetih Baltazar je postao jedna od najpopularnijih zagrebačkih roštiljarni, a desetak godina kasnije i najpopularniji gradski restoran, u kojem se svaku večer čekalo na stol. Unatrag desetak godina Baltazarove su ekstenzije eksperimentirale s fine diningom i s nikkei kuhinjom. Današnji je Baltazar tradicijski nacionalni restoran s vrlo dobrim sastojcima. Bobo Čimbur umro je u kasno ljeto 2023. Restoran sada vodi njegov sin Igor.
U osamdesetim je godinama Giannino bio jedini ozbiljan rovinjski restoran. Još pamtimo Gianninovu paštu s jastogom iz 1985. godine, koja je u ono vrijeme predstavljala ozbiljnu, luksuznu inovaciju. Giannino obitelji Pellizzer i danas spada među bolje rovinjske restorane.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.