
Black Island Winery osnovana je 2018. godine u Smokvici na Korčuli. Riječ je o jednoj od mlađih dalmatinskih vinarija, vlasnički povezanoj s velikom šibenskom vinarijom Testament, jednim od najambicioznijih novijih vinogradarskih i vinarskih projekata u Hrvatskoj.
Black Island Winery nema vlastite vinograde, već surađuje s tridesetak kooperanata koji uzgajaju vinovu lozu na čak 150 različitih položaja. To znači da Black Island mora vrlo pažljivo selekcionirati grožđe. Vinarija je smještena u prostorima bivše vinogradarske zadruge Jedinstvo. U intervjuu za Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice, enolog Black Island Winery Igor Radovanović posebno je istaknuo važnost selekcije grožđa. Pošip Merga Victa, nazvan po istoimenom korčulanskom lokalitetu, već je s prvim berbama osvojio nekoliko međunarodnih priznanja.
Pošip Merga Victa nezaobilazno je vino na vinskim kartama brojnih restorana i hotela. Iz Smokvice također dolazi pošip za Testamentovu ediciju lakopitkih vina Dalmatian Dog, a Merga Victa je nedavno lansirala i svoj prvi Plavac.
Možete li nam opisati glavne proizvodne procese u vašoj vinariji? Radite li selekciju grožđa?
Naravno, radimo selekciju grožđa. To je jedan od glavnih aduta naših proizvoda jer imamo više od 30 kooperanata s preko 150 vinograda na različitim položajima. Vinogradi su različite dobi, na različitim tlima i mikrolokacijama, stoga je selekcija izuzetno bitna. Ta raznolikost nam omogućuje postizanje slične ili iste kvalitete svake godine, neovisno o vremenskim uvjetima.
Koliko vremena prolazi od branja do dolaska grožđa u vinariju?
Prolazi vrlo malo vremena, maksimalno jedan sat. Prednost je što imamo velik broj kooperanata koji sami beru grožđe, pa rasporedimo planiranu količinu na veći broj kooperanata. Tako svatko od njih može u što kraćem vremenu ubrati svoju količinu. Berba počinje rano ujutro, već od 5 sati, a prerada započinje od 6 sati.
Na kojim temperaturama fermentirate?
Ovisno o tipu vina, temperature fermentacije kreću se od 10 °C za svježa i lepršava vina do 20 °C za punija i kompleksnija vina namijenjena odležavanju.
Koliko dugo traju fermentacije?
Također ovisi o tipu vina, od 3 do 6 tjedana.
Koliko dugo macerirate bijelo grožđe?
Svježe pošipe ne maceriramo ili ih maceriramo vrlo kratko, 1 do 2 sata, ovisno o tipu proizvoda. Pošip namijenjen odležavanju ide na duže maceracije, do 8 sati.
Čime bistrite vino?
Vino bistrimo klasičnim formulacijama bentonita.
U kojim fazama dodajete sumpor?
Sumpor dodajemo po potrebi i ovisno o tipu vina, ali najčešće nakon fermentacije i prije filtracije za buteljiranje.
Radite li korekciju kiseline?
Ne radimo. Problem sve nižih kiselina rješavamo ranom berbom dijela grožđa.
U čemu odležavate vina?
Vina odležavamo u inox tankovima i drvenim bačvama. Svježe varijante idu samo u inox, dok kod Merga Victa Pošipa imamo kombinaciju inoxa i dijelom drva, a pošip odležan na talogu odležava isključivo u drvenim bačvama.
Koliko dugo vina ostaju u bocama prije puštanja na tržište?
Nastojimo svježe varijante odležavati u bocama barem nekoliko mjeseci prije izlaska na tržište, ali zbog stalne potražnje za novim berbama svježih vina to nije uvijek moguće. Odležane varijante bijelih vina i crna vina odležavaju minimalno 6 mjeseci u bocama.
Koje elemente rada u podrumu smatrate najvažnijima?
Svi elementi rada su izrazito bitni. Suština vinarstva je napraviti što manje grešaka u procesu prerade, no kvalitetan odabir termina berbe, zdravo grožđe i higijena u podrumu presudni su za kvalitetu.
Što smatrate najvažnijim dijelom podrumske opreme?
Moderne muljače i preše koje omogućuju nježniju preradu grožđa.
Može li se u teškim berbama radom u podrumu napraviti dobro vino?
Moguće je popraviti, ali teško je od lošeg grožđa napraviti dobro vino. Kako se kaže, od dobrog grožđa moguće je napraviti loše vino, a od lošeg grožđa vrlo je teško napraviti dobro, stoga smatram da se dobro vino prvenstveno radi u vinogradu.
NAJVAŽNIJA VINA
Merga Victa Pošip
Pošip Merga Victa u samo je nekoliko berbi stvorio zasebnu stilsku nišu, koja kombinira intenzivnost i svježinu. Riječ je o kristalno čistom vinu, s tipičnim sortnim i terroirskim značajkama, srednjim tijelom, ugodno dugim okusom i dobrim gastronomskim potencijalom. Pošip Merga Victa najbolje se slaže s plemenitom bijelom ribom, škampima i kozicama.
Merga Victa Pošip Sur Lie
Black island Winery pojavila se na tržištu sa svježim pošipom Merga Victa, koji je odmah postigao veliki komercijalni uspjeh. Par godina kasnije pojavio se i niskonakladni raskošni Pošip sur Lie, napravljen od najzrelijeg grožđa. Merga Victa Pošip sur Lie vino je za jastoge i velike škampe, zubaca i divljeg brancina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.