Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto su Francuzi katolički blagdan pretvorili u praznik palačinki (RECEPT Erica Riperta)

palacinke

Drugi dan veljače i katolički blagdan Svijećnicu, Francuzi slave kao Chandeleur, ili praznik palačinki. Razlog zašto su Svijećnicu pretvorili u veselu i ukusnu “la fete des crêpes” obično objašnjavaju predkršćanskim tradicijama, prema kojima su se 2. veljače slavile buduće berbe ili sredina zime kao početak novog ciklusa u prirodi. Jedenje i dijeljenje palačinki podsjetnik je na papinske ceremonije dijeljenja hrane siromašnima na Svijećnicu. Sve zajedno, tvrde Francuzi, kombinirali su u najpraznovjerniji praznik u godini, u kojemu žute okrugle palačinke predstavljaju sunce i krug života, a jedenje i dijeljenje s drugima podsjeća na zajedništvo i empatiju. Francuzi drže do svojih palačinki. Na Chandeleur ih nije dovoljno samo naručiti ih za desert u restoranu, premda se dosta naručuju na mjestima poznatim po palačinkama, poput Le Ty Beriz, La crêperie Josselin, Crêperie de Cluny, La Crepitante, Plougastel ili L’Artheme znaju stvoriti redovi. Palačinke se trebaju peći kod kuće za večeru, s puno različitih punjenja i folklornih detalja. Neki stavljaju kovanice na pečene palačinke, za sreću, ili drže kovanicu u ruci dok drugom okreću palačinke. Ako se sve palačinke prevrnu bez padanja i grešaka, to je znak da će godina biti dobra. Za sreću je dobro i sakriti jednu palačinku negdje u kući. Chandeleur se, slično kao Dan svisca u Americi, čeka i kao znak za kraj zime. Ako na taj dan padne kiše, znači da će uslijediti 40 dana pljuskova. Vedar dan znači da će zima brzo završiti. Sa slatkim i slanim palačinkama često se pije cider. Svaki dan je dobar za palačinke, pa možda ne bi bilo loše da baš 2. veljače usvojimo od Francuza kao dan posvećen ovom genijalnom kulinarskom izumu. Odabrali smo recept Erica Riperta.

Crêpes
Chef Eric Ripert, Le Bernardin

  • ½ šalice bijelog brašna all-purpose flour
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 2 velika jaja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice Grand Marniera
  • 1 žličica ribane kore naranče
  • 1 žličica ribane kore limuna
  • 3 žlice maslaca, zagrijanog da dobije zlatnu boju pa ohlađenog
  • ½ – ¾ šalice mlijeka

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. U to umutite jaja, dodajte ekstrakt vanilije, ribane korice citrusa, Grand Marnier i maslac. Zatim dodajte i umutite pola šalice mlijeka, ili više ako treba, da dobijete glatku svilenkastu smjesu. Pustite da se odmori najmanje sat vremena.  Zagrijte tavu na jakoj vatri. Ulijte 1/4 šalice smjese za palačinke na sredinu tave, maknite je s vatre i zaokrenite da se smjesa rasporedi u pravilan krug. Pecite dok dno ne pozlati, oko minute. Okrenite palačinku i ispecite s druge strane. Poslužite s namazom od čokolade, maslacom, šećerom ili sa svježim voćem.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.