Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TEA REBELS Probali smo Oriental Beauty, legendarni oolong čaj koji nastaje ugrizima cvrčaka i miriše na rahat lokum, med i jasmin

U nizu ratova koji se razbuktavaju od Europe do Istoka, mogućnost jednoga sukoba izaziva posebnu anksioznost. Napad Kine na Tajvan mogao bi imati dalekosežne posljedice na cijeli svijet, možda i veće od rata u Ukrajini i rata na Bliskom istoku. Povijest odnosa Kine i Tajvana traumatična je i kontroverzna. Ali jedan nas je čaj podsjetio da se i povijest i politički odnosi u stvarnom, svakodnevnom životu često prelamaju na puno kompliciranije načine nego u političkim izjavama.  

Kina je dvjesto godina vladala tajvanskim otočjem, da bi ga krajem 19. stoljeća nakon rata s Kinom preuzeo Japan. Tajvan je ostao japanska kolonija do 1945. Japan ga je nakon poraza Japana u Drugome svjetskom ratu vratio Kini. Četiri godine kasnije, kineska nacionalistička vlast nakon poraza od komunista povukla se na glavni tajvanski otok Formosu i Kina otada traje politički sukob između Komunističke partije kine i tajvanskih vlasti.

Unikatna aromatika

Tajvan je kao samostalnu državu službeno priznao vrlo mali broj država. Većina se, iako surađuju s Tajvanom i respektiraju njegovo opredijeljenje, suzdržava od priznanja zbog odnosa s Kinom. Stvar dodatno komplicira činjenica da na Tajvanu i u Kini više od 90 posto stanovništva čini isti narod, Han, iako Tajvanci tvrde da je zbog stalnih kineskih imigracija zemlja danas mješavina desetaka etničkih skupina i naroda čiji se utjecaji i kulture isprepliću.

Ovih dana stigli su nam novi čajevi, među njima i Premium Oriental Beauty oolong iz berbe 2022. Ime doslovno opisuje ovaj čaj. Oolong iz kineske pokrajine Fujian miriše na rahat lokum i grožđice, mednog je okusa s puno sušenog voća i malo cimeta, dok je aftertaste je čisti jasmin. Oriental Beauty oolong posve je skladan, aromatičan i prirodno toliko intenzivno cvjetan kao da je aromatiziran cvijećem.

Još zanimljivija od njegove zaista poetične aromatike je priča o ovome čaju. Oriental Beauty koji pijemo ubran je u srpnju, što je samo jedna u nizu specifičnosti ovoga čaja. Zbog sorte čajevca-kultivara Jin Xuan, položaja na kojima raste i načina obrade, Oriental Beauty prilično je netipičan za oolong. Tajvan je uz Kinu i Japan najvažniji svjetski proizvođač vrhunskih čajeva. Proizvodi više od deset kategorija oolong čajeva, a Oriental Beauty je jedan od najslavnijih čajeva s Formose koji se, međutim, proizvodi i u Kini.

Berba podređena životnom ciklusu cvrčaka

Smatra se da je Oriental Beauty kao stil čaja nastao negdje početkom 20. stoljeća i to kao autentični tajvanski oolong. Oolong su poluoksidirani čajevi koji se dobivaju specifičnom obradom. Općenito, vrhunski čajevi rade se samo do pupoljaka s jednim do dva listića. Nakon branja ostavljaju se kratko na suncu da uvenu, zatim se premještaju na sušenje u zatvoreni prostor.

U ovoj fazi čaj se obrađuje tehnikom jedinstvenom za oolong, stavlja se u sita od bambusa i trese kako bi se listići oštetili a sokovi ih prekrili i koagulirali na površini i počeli oksidirati, proces tresenja i sušenja ponavlja se više puta. Oksidacija je strogo kontrolirana i zaustavlja se prženjem čaja na velikim wokovima. Oksidacija ovisi o stilu i odluci majstora, za oolong se obično pušta 20 do 80 posto oksidacije. Nakon prženja listići se kratko rolaju i zatim peku. Proces rolanja i pečenja ponavlja se više puta. Varijacije u stilu postižu se duljinom sušenja i brojem ponavljanja faza tresenja, sušenja, rolanja i pečenja. Proces je radno intenzivan i zahtijeva ozbiljna znanja i točnost, pa pravi oolong ne može biti jeftin.

Za Oriental Beauty ključna su dva elementa: visina i kukci. Čajevac za oolong se uzgaja na različitim visinama ali najbolji dolaze s najviših položaja, iznad 1000 metara. Prema priči, a skoro svaki čaj prati ovakva jedna priča, Oriental Beauty je nastao slučajno, kad su plantažu jednog farmera u okolici grada Xinzhuu na sjeveru Tajvana napali zeleni cvrčci, srodnici kukaca koji i u Hrvatskoj rade probleme u vinogradima i maslinicima. 

Cvrčci su oštetili lišće, ali farmer je odlučio pobrati i obraditi čaj da mu ne propadne cijeli urod. Kad ga je skuhao shvatio je da je zbog činjenice da su oštećeni listovi počeli fermentirati i oksidirati još na stablu, dobio jedinstvenu, dotad nepoznatu aromatiku čaja, fine karamelizirane mirise koji su proslavili ovaj oolong. 

Prvi tajvanski kultivar čajevca

Još se istražuje što se točno dogodi s čajem kad cvrčci izgrizu lišće, pretpostavlja se da je riječ o kombinaciji enzima kukaca i čajevca i oksidaciji još živih, neubranih listića. Vrijeme berbe Oriental Beauty oolonga podređeno je stoga životnom ciklusu cvrčaka pa se on bere u lipnju i srpnju. Ovaj čaj za Tajvan i za odnose Kine i Tajvana značajan je podjednako u doslovnom i simboličnom smislu. Jin Xuan od kojeg se radi Oriental Beauty prva je generacija kultivara koju je Tajvan razvio sam.

Wu Zhenduo i Zhang Tainfu

Njegov autor Wu Zhenduo, agronom kojega se smatra najzaslužnijim za današnji status tajvanskih čajeva, nazvao ga je po svojoj baki, predstavio ga je 1980. godine i registrirao kao Kultivar br. 12. Wu Zhenduo, koji je preminuo 2000. godine u 82. godini, sve o vrhunskim oolong čajevima naučio je u Kini u južnom Fujianu gdje je oolong nastao, od svoga mentora, glasovitog kineskog agronoma Zhanga Tianfu (Zhang Tainfu, spomenimo i to, doživio je 106 godina).

Wu Zhenduo Tajvance je naučio proizvoditi vrhunske oolong čajeve. Ali vratio je nešto i Kinezima. Zbog uvjeta vrlo sličnih onima na Formosi i položaja na planini Daiyun na više od 1100 metara, Oriental Beauty počeo se uzgajati i u južnom Fujianu, upravo s tajvanskim kultivarom Jin Xuan i danas je kao jedan od najslavnijih oolonga na svijetu važan faktor njihove lokalne ekonomije. Prodaje se i pod kineskim nazivom Dong Fang Mei Ren.

Jug Fujiana i Tajvan dijeli tek uski tjesnac od 180 kilometara. Ako su odnosi Kine i Tajvana negdje bliski, onda je to u ovoj zoni. Na plantažama u obje zemlje Oriental Beauty oolong bere se ručno, pušta se da na stabljikama fermentira 60 do 70 posto kako bi razvio aromatiku, a berači beru samo mlade listiće koje su izgrizli cvrčci. Majstori koji proizvode ovaj oolong tvrde da njegova aromatika zapravo ovisi o tome koliko su cvrčci grizli listiće čajevca. Premium Oriental Beauty oolong, koji uvozi i distribuira zagrebački Tea Time One, fantastičan je popodnevni čaj, odlično funkcionira kao ljetni čaj i dobra je pratnja lakšim desertima poput mochija ili ga naprosto servirajte s malo tostiranih lješnjaka i suhog voća. 

Premium Oriental Beauty košta 15,03 eura za 100 grama, mogu se kupiti i manja pakiranja ili samo uzorak od 10 grama. Četiri grama čaja pripremljenog u čajniku daju osam decilitara čaja u četiri preljeva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.