Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ASIA THAI Novi restoran legendarne gospođe Chen poslužuje niz opako aromatičnih tajlandskih i sečuanskih jela 

Xiaotong Chen Li došla je u Zagreb prije više od trideset godina. Kao vrlo mlada žena u Petrinjskoj je ulici početkom devedesetih otvorila Asiju, prvi ozbiljni kineski restoran u Zagrebu i Hrvatskoj poslije Phoenixa u Jurišićevoj, koji je osamdesetih trajao samo dvije ili tri godine.

Gospođa Chen zatim je otvorila Asiju na Zvijezdi, i danas prepunu svakog vikenda, pa Wok and Roll, pa restoran u Green Goldu u vrijeme kad su investitori Green Golda mislili da će taj centar postati gastronomsko središte istočnog Zagreba. Danas je ondje preostao samo ManO2.

Originalna Asia iz Petrinjske preselila se na ugao Tomislavova trga i Šenoine, gdje je radila  do prije pet godina. Zatvorena je zbog obnove zgrade koja je sada, s novom fasadom, jedna od ljepših donjogradskih palača. Asia na uglu Tomislavova trga i Šenoine otvorila se početkom ljeta pod imenom Asia Thai. Radilo se o tihom otvorenju, budući da je gospođa Chen željela uvježbati kuhinju da priprema što je moguće autentičniju tajlandsku i sečuansku hranu. Taj proces još donekle traje: Asia Thai, primjerice, nema cjeloviti novi jelovnik, trebao bi biti otisnut za mjesec dana.

Nekih jela nema svaki dan zbog problema s nabavom, poput preukusne aromatične  sečuanske grdobine: gospođa Chen ne želi raditi sa zamrznutim grdobinama jer smatra da plemenito meso grdobine baš i ne trpi zamrzavanje, a svježa grdobina nije svakodnevno dostupna. No, desetak jela koja smo probali tijekom ljeta sugeriraju da Zagreb upravo dobiva jako dobar specijalizirani azijski restoran.

Asia Thai priprema dvije vrste tom yuma, po kojima miriše cijela blagovaonica i pločnik ispred restorana; u tom yumu Asije Thai pliva lišće kaffir limea, kao i listići korijandera. Salata od zelene papaje s kozicama, jedan od klasika tajlandske kuhinje, aromatična je , svježa, hrskava, puna prepoznatljivih okusa i možda nedovoljno ljuta, no sva su azijska jela u Hrvatskoj nedovoljno ljuta u usporedbi s originalom. Volite li pravu razinu ljutine, zamolite da se u salatu stavi malo više čilija. Brancin u crvenom curryju i velike sečuanske kozice žestoka su aromatična, srednje pikantna jela.

Sečuanska grdobina, koje dakle nema svaki dan, jedno je od najukusnijih azijskih jela u Zagrebu; ona je višeslojna u okusima i teksturama, floralno herbalna u mirisima i iznenađujuće drukčija od kineske hrane na koju smo navikli u Hrvatskoj. Neizbježni pad thai je izvrstan, zato što nije ni sirupast ni presladak nego optimalno kombinira slatke, slane i kisele okuse s blagom notom dima, koju daje vrući wok. Uz tajlandska i sečuanska jela Asia Thai drži i nešto kineskih i drugih azijskih klasika, poput eteričnih  vijetnamskih spring rollsa i par odličnih dim suma. Tu su naravno i tempure i niz mesnih jela. Asia Thai zasad je work in progress. No, skoro sve što smo dosad probali pokazuje da bi novi restoran gospođe Chen mogao postati veliki hit.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.