Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Markusovo elegantno Veliko crno iz 2017. pokazuje da zadarsko zaleđe može davati spektakularna vina od međunarodnih sorti

Otkako su popustile najveće vrućine ponovno smo počeli uživati u velikim, klasično strukturiranim taničnim crnim vinima. Prekjučer smo uživali u genijalnom Troplong Mondotu iz 2010. a sinoć smo otvorili Markusovo Veliko crno iz 2017. godine, cuvee merlota i cabernet sauvignona. Markus je brend u vlasništvu kanadske obitelji Young kojim upravljaju enolozi Ivona i Slaven Jeličić. Prije Youngova ulaska u posao Markus je bio zagrebačko garažističko vino.

Veliko crno iz 2017. proizvedeno je od grožđa iz Nadina u sjevernoj Dalmaciji (Markus je tek nedavno posadio svoje vinograde na Šolti). Zadarsko zaleđe vrlo je prijateljsko prema francuskim crnim sortama, o čemu svjedoči dugogodišnji uspjeh Badelova brenda Korlat. Markusov izvrsni Rose također se bazira na internacionalnim sortama iz sjeverne Dalmacije, prije svega na grenacheu i syrahu. A Veliko crno iz 2017. jedno je od najelegantnijih crnih vina iz zadarskog zaleđa koja smo dosad probali.

Veliko crno, koje imenom kao i kvalitetom asocira na kultno Movijino Veliko rdeče, ima čvrstu taninsku strukturu s dobrim kiselinama. Bouquetom dominiraju šljive, crni ribizl, dim i koža, uz nijanse mente i tamne čokolade. Tekstura je glatka, otmjena, posve zaokružena, a okus pun još živog voća uokvirenog grafitom i crnom čokoladom. Vino je iznimno svježe, neobično graciozno i gastronomski svestrano: može se piti uz janjetinu s ražnja i biftek s roštilja, ali i uz wagyu, klasični wellington ili steakove od jelena. Veliko crno sadrži 14,5 posto alkohola koji je upravo perfektno integriran. Veliki crno još je jedan jak argument za tvrdnju da Markus raspolaže uistinu impresivnim portfolijom vina različitih žanrova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.