
Svake zime u prosincu i siječnju urednici Kulta Plave Kamenice obilaze pojedine vrhunske hrvatske i slovenske vinarije kako bi probali što više uzoraka iz aktualne berbe prije nego što dođu na tržište, ali i vrlo stara vina koja više nisu u restoranima i vinotekama. Stara vina kušamo da se uvjerimo koliki je stvarni potencijal pojedine vinarije.
Jedino poznavanjem cjelovitog portfolija određene vinarije možemo definirati njezinu stvarnu vrijednost, što je iznimno važno za izradu Vinskog izvještaja, našeg najambicioznijeg vinskog projekta, koji već desetak godina izlazi početkom svakog proljeća.
Prošlog smo vikenda obišli podrume Franka Radovana u Višnjanu, velikog Morena Coronice iz Korenika, braće Rossi iz Bajkina i obitelji Deklić iz Vižinade. Danas objavljujemo izvještaje s tastinga iz Grožnjana i Korenika, a sutra iz Bajkina i Vižinade.

Franko Radovan najbolji je istarski proizvođač sauvignon blanca i jedan od najoriginalnijih proizvođača malvazije. Gospodinu Radovanu na lanjskom i ovogodišnjem tastingu pridružio se sin Antonio, koji osjeća jednaku strast prema vinima kao i njegov ugledni i uspješni otac, što znači da je budućnost vinarije Radovan osigurana za budućih pola stoljeća. U apotekarski čistim podrumima obitelji Radovan, obnavljanim lani i preklani, probali smo niz uzoraka bijelih vina iz 2025., koja su mineralna, svježa, aromatična, ali s nižim alkoholima nego ranijih godina.
Franko i Antonio Radovan vjeruju u posve zrelo grožđe, pa njihove mlade malvazije i sauvignoni često nadmašuju 14 posto alkohola, zadržavajući visoku svježinu. Razlog za ovogodišnje nižealkoholne malvazije bila je, naravno, biblijska poplava koja je krajem kolovoza i u prvih desetak dana rujna pogodila Istru, pa je prekinula berbu napola.

Radovani su ostatak grožđa pobrali čim je blato dopustilo da se uđe u vinograde kako bi izbjegli botritis, pa pojedine parcele nisu dosegle optimalnu zrelost. No, mlada su vina uistinu dobra, užitna i komercijalna. Zatim smo u dvorani s hrastovim bačvama kušali sočan refošk iz 2024. i potencijalno senzacionalni cabernet franc koji se proizvodi u mikrokoličinama i još nije buteljiran. Crni cuvée refoška, merlota i cabernet sauvignona mogao bi postati veliko vino, baš kao i merlot iz 2022.
U kušaonici, s idiličnim pogledom na more i venecijanske obale, probali smo pak uvjerljivo najbolje Radovanovo vino. Riječ je o niskotiražnoj, uljasto kremastoj malvaziji Capeletto, koja je plemenita, transcendentalno elegantna kao najuzvišenije Kozlovićeve Santa Lucie i duga, duga, baš beskrajno duga, sa osvježavajuće gorkim završetkom. Malvazija Capeletto, koja vrijedi barem 95 strogih svjetskih bodova, jedno je od najuzbudljivijih i najnedostupnijih hrvatskih kultnih vina.

Lani nismo uspjeli posjetiti Coronicinu vinariju. Ove nas je godine dočekala cijela obitelj, uključujući 22-godišnju Serenu Coronicu, koja upravo piše diplomski rad iz enologije, što znači da je i budućnost vinarije Coronica sigurna još barem pola stoljeća.
U podrumu smo s Morenom Coronicom prvo probali niz mladih malvazija iz ovogodišnje berbe. Sve su slane, maritimne, relativno niskoalkoholne i tipično Coronicine. I nakon četvrt stoljeća Moreno Coronica ostaje stilski najkonzistentniji proizvođač svježe istarske malvazije.

U obilasku podruma najugodnije nas je, međutim, iznenadila baza za prvi Coronicin ružičasti pjenušac, neusporedivo efektniji i strukturiraniji od njegovih bijelih pjenušavih vina. Coronicin prvi Rosé Brut mogao bi se transformirati u autentičnu senzacijonalnu pojavu. Moreno Coronica iduće godine na tržište pušta i svoj prvi mirni rosé. U podrumu smo kušali i novi teran Ottaviano iz odlične berbe 2022., koji posjeduje šampionski potencijal.
U kušaonici, uz odličan ručak koji je pripremila Suzana Coronica, probali smo nekoliko toliko dobrih starih vina da smo pomislili kako bi Hrvatska ipak mogla postati svjetski relevantna vinska zemlja.

Gran terani iz 2009., 2011. i 2013. po boji su mladi kao da dolaze iz dvadesetih godina ovog stoljeća. Podjednako su svježi, tanini su se zaokružili, vina su glatka i otmjena, još uvijek puna tamnog voća s kompleksnim primjesama cigara, dima i zemljastosti. Gran teran iz 2011. osobito je zemljast, visokoalkoholan i nevjerojatno svjež: pH u vrijeme berbe iznosio je samo 3,25, što govori o superiornosti Coronicinog terroira. Ta će velika vina trajati još najmanje desetak godina.
No, najviše nas je impresionirala Gran malvazija iz 2015. koja je virtuozno spojila tercijarne elemente poput vrganja, sa svježinom citrusa, marelicama, breskvama i bagremova, sortnom gorčinom. Ranije smo probali jednu noviju odležanu malvaziju koja je mirisala kao esencija breskve i marelice – što je česta stilska značajka Coronicinih odležanih malvazija. Subotnji je tasting pokazao da Moreno Coronica definitivno spada u kvalitativno i stilski relevantne europske vinare.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.