Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U vinoteci Moments probali smo niz berbi čuvene vinarije Troplong Mondot, od 1989. do 2021.

Troplong Mondot, povijesna vinarija iz 19. stoljeća, u zadnjih je tridesetak godina stekla status jedne od najsjajnijih zvijezda Saint-Émiliona, najvažnije apelacije na desnoj obali Bordeauxa. Moments.hr je važan distributer velikih svjetskih vina koji ima atraktivno uređenu vinoteku u centru Zagreba, u Masarykovoj ulici. Prošlog je tjedna u Momentsu održana prva zagrebačka degustacija Troplong Mondota na kojoj su, među ostalim, sudjelovali neki od najboljih hrvatskih sommeliera, poput Kristijana Harjača, Tonija Borovine i Marka Rundeka.

Probali smo ukupno šest velikih vina plus Mondot iz 2021., zasebni “easy drinking” brend Troplong Mondota. Degustacija je bila netipično iskrena; pokazala je i dobre i loše strane suvremenog Saint-Émiliona. Primjerice, voće u vinu iz berbe 2013. već se isušilo i ostavlja dojam neravnoteže; ta se berba smatra jednom od najgorih u Bordeauxu u 21. stoljeću.

Troplong iz 2014. mnogo je bogatiji, koncentriraniji i može još neko vrijeme može odležavati. Troplong Mondot iz 2018., s 15 posto alkohola, plijeni bogatstvom crvenog voća, gustom teksturom, čvrstom strukturom punom zrelih tanina i naglašenom svježinom.

Troplong Mondot iz klasične godine 2009. naprosto je veličanstven: riječ je o Saint-Émilionu koji danas vrijedi čistih 100 bodova. Kad se vino pojavilo na tržištu, Robert Parker ga je ocijenio s 99. Ovo monumentalno, superkoncentrirano, visokoalkoholno a opet elegantno vino trajat će idućih 30 do 35 godina. 

Na kraju smo probali fragilnu 1989. koja asocira na starinske Saint-Émilione iz vremena prije Michela Rollanda, koji je u devedesetima postao glavni enološki savjetnik Troplong Mondota. No i to se vino, usprkos gubitku boje, drži prilično dobro: tercijarni se elementi fino miješaju s još uvijek naglašenim voćnim okusima.

Troplong Mondot, koji se bazira na 90 posto merlota s nešto cabernet franca i cabernet sauvignona, primjer je opulentnog, hedonističkog Saint-Émiliona koji uspješno ujedinjuje visoke alkohole i ekstrakte s uzornom svježinom. Svaki bi ambiciozni restoran koji radi s puno crvenog mesa trebao držati bar nekoliko boca iz boljih berbi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.