
Poslovni ručak, važan ritual koji se uglavnom plaća kompanijskim karticama, dobiva posebno značenje krajem studenog i u prvih dvadesetak dana prosinca: poslovni partneri žele si čestitati blagdane, razmijeniti darove, još jednom definirati planove za suradnju u dolazećoj godini i, najvažnije od svega, učvrstiti i proširiti networking.
Umrežavanje već dulje vrijeme čini glavni smisao poslovnih ručkova. Budući da su ručkovi i dalje iznimno važan oblik poslovne komunikacije, evo naše liste restorana u širem centru Zagreba, koji su osobito pogodni za business lunch. Pod širim centrom Zagreba podrazumijevamo prostor od Martićeve do Britanskog trga u smjeru istok-zapad, i od Zvijezde do Esplanade, u smjeru sjever-jug. Zbog ovog prostornog ograničenja na listi nema nekoliko iznimno popularnih restorana za poslovne ručkove, poput Tekke, Tača, Vukušića i Zelendvora. No, u vrijeme Adventa skoro svi žele biti u centru.

Carpaccio je dugogodišnji simbol pouzdanosti i energične atmosfere. Hrana je uvijek dobra, katkad odlična, porcije jako velike, cijene normalne, servis uglavnom prvorazredan, a jela s crne ploče baziraju se na posve svježim, sezonskim sastojcima. Nitko se nikad ne žali kad ga pozovu na poslovni ručak u Carpaccio.

Theatrium je najbolji gastronomski bistro u Zagrebu. Skoro sve što skuha chef Filip Horvat zadovoljava dvije bitne značajke: jako je ukusno i nikad nije banalno. Horvat je uspješan u svim formatima, od rižota i pasti, preko bečkog i Wellingtona, do kompleksnijih jela s kavijarom, ježincima i dugo kuhanim umacima. Izbor vina, osobito stranih, može biti senzacionalan.

Kiyomi je uvjerljivo najbolji azijski restoran u strogom centru Zagreba. Kiyomijevi programi za ručak, bilo da je riječ o azijskim okruglicama ili sushiju, predstavljaju iznimno dobru i ukusnu vrijednost za novac. Vinska karta je odlična.

Le Bistro je jedan od najljepših lokala u strogom centru Zagreba. Meni se mijenja svakih nekoliko mjeseci, ali zadržava čvrstu formu: desetak predjela, juha, rižoto, pet ili šest glavnih jela i klasici: štrukli, bečki, tartar biftek, salata Cezar, juha od luka. Bistro ima vrlo dobar izbor vina na čaše.

Vinodol gotovo virtuozno balansira između klasičnih nacionalnih jela poput velikih pečenja, brudeta i zagrebačkog odreska i maštovitih sezonskih specijaliteta Kristiana Godinića, poput sarme s dimljenim pireom, bakalara u crnom grahu ili buče s kestenima u dashiju. Svakako treba spomenuti i odlične T-Boneove odležane steakove.

Zlatna školjka uvjerljivo je najbolji riblji restoran u širem centru Zagreba, s odličnim izborom rakova i oborite ribe i vrlo dobrim servisom, ali i s neobično jeftinim dnevnim jelima.

Porcije u Batku i dalje su jako velike, cijene niske do umjerene, a ove zime osobito su popularne sarma, zimska plata s ogromnom količinom mesa, namaz od čvaraka i pljeskavica s hrskavom koricom od čvaraka. Batak, međutim, nudi i lakše opcije, poput tartara od lososa i velikih salata.

Novi bistro i kafić u Martićevoj ne drži meso, ali Cynic servira niz zabavnih malih jela od povrća, s vrhunskim zanatskim kruhom i pecivima. Vinska lista nije velika, ali je prilično zanimljiva. Cynic drži isključivo vina koja se deklariraju kao prirodna, štogod to zapravo značilo.

Štrukle Gorana Kočiša, odličan tartar biftek, fini janjeći kebab i raznolika, ekspertna vinska karta Marka Rundeka jaki su razlozi za poslovni ručak u sve boljem bistrou u Ban Centru. Nico’s vinska karta sadrži oko 150 etiketa.

Pod zidom je gastronomski bistro s neobično visokom razinom kuhanja. U zadnje vrijeme ondje se jedu baršunasta juha od kestena i gljiva, inovativna verzija vitella tonnata i krepki, preveliki rižoto s biftekom. Izbor vina na čaše nije loš.

Baltazar obitelji Čimbur uspješno ulazi u peto desetljeće neprekidnog rada. Baltazar je jedini restoran u centru koji peče vrhunski, klasični roštilj i redovito drži plemenitu bijelu ribu. Ni lista steakova nije loša.

Asia je stalno puna jer predstavlja odličnu vrijednost za novac i isporučuje eurokineske okuse i teksture na koje su Zagrepčani odavno navikli. Ako ručate dim sum, koji se svakog jutra pripremaju ručno, možete se fino najesti za dvanaestak eura po osobi. A ni velika jela, poput hrskave patke Asia ili tie pan škampa, nisu osobito skupa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.