Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUČAK MEĐU TANKOVIMA U vinariji Kozlović predstavljena je jubilarna JRE Malvazija, koju rade samo za restorane članove udruge

JRE je najambicioznija ugostiteljska udruga u Hrvatskoj. JRE nekoliko puta godišnje održava edukativne radionice, na kojima nastupaju i strani chefovi iz svijeta JRE-a. How we Cook se prošle godine održao u paškom Boškincu, a ove godine u predivnoj vinariji Kozlović u Istri. 

Masterclass je okupio većinu JRE chefova iz Hrvatske od ranih jutarnjih sati, a druženje i edukacije su trajale gotovo cijeli dan. Dan je započeo laganom marendom, tripicama i sipom koju su pripremili chefovi Marin Pleše iz Vile Rova i Tino Sinožić iz Navisa. Zatim se pristunima obratila Antonella Kozlović, predstavljajući posebno izdanje JRE Malvazije.

“Ove godine se obilježava 10 godina prve berbe JRE malvazije, u vinogradima Santa Lucia. Svaki restoran član udruge ima svoju pločicu i red u vinogradu. Ali ova etiketa, koju smo napravili u suradnji s lokalnim dizajnerima, uistinu je unikatna.” Etiketa JRE malvazije sastoji se od dva djela. Prvi dio je certifikat koji pokazuje detaljne informacije o JRE Udruzi, vinogradu i vinariji Kozlović i koji gosti iz restorana mogu ponijeti kao uspomenu. Drugi dio je standardna etiketa na kojoj pišu sve informacije o vinu.

Šteta je što u ponedjeljak vrijeme nije dopustilo puni program koji su domaćini zamislili. Zbog jake kiše doručak u vinogradu nije bio moguć ali to nije pokvarilo izvrsnu atmosferu. Poslije ukusne marende članovi JRE-a birali su uzorke za novu malvaziju iz berbe 2023. godine. U tijesnom glasanju izabran je uzorak broj dva, koji će na tržište, odnosno u restorane članove JRE, stići sljedeće godine.

Nakon biranja nove malvazije, Kozlovići su pripremili vertikalu svih dosadašnjih berbi JRE malvazije koja je pokazala puni potencijal odležavanja najpoznatije istarske sorte. Posebno su oduševile berbe iz 2015., 2016. i 2020. U isto vrijeme održavao se masterclass kojeg je vodio slovenski chef Gregor Jelnikar iz odličnog ljubljanskog restorana Georgie.

Chef Gregor Jelnikar (Georgie, Ljubljana)

Gospodin Jelnikar je JRE chefovima zajedno s predstavnicima Agencije za ruralni razvoj Istre pokazao nekoliko zanimljivih jela. Jelnikar je pripremao boškarina, koji je naravno bio jako dobar, ali najbolji su bili kebab od magarca s lardom i slovenska svinjetina marinirana u koji plijesni. Nadamo se da ćemo ova jela jednog dana vidjeti na kartama hrvatskih restorana.

Nakon lijepih radionica, gospođa Kozlović goste je provela kroz vinariju, proizvodni pogon i podrum, gdje se održao i ručak kojeg su pripremili JRE chefovi. Ručak u podrumu vinarije Kozlović je zaista posebno iskustvo. Među jelima se posebno istakla pašta cacio e pepe San Roccove chefice Floriane Ružić. JRE se još jednom pokazao kao izvrsno mjesto za ambiciozne chefove u razmjenjivanju ideja, edukaciji i ugodnno druženje. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.