Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otvaranjem Grill Tača na Cvjetnom trgu, Vesna i Tihomir Miletić zatvorit će puni krug svojih uspješnih karijera

I u utorak, na neradni dan usred tjedna, zagrebački Tač bio je prepun. U Taču je jučer jelo otprilike pola pobjednika Dore i nekoliko višestrukih osvajača Porina, čija imena nećemo nabrajati jer se ne bavimo estradnim kronikama. Ali nam je zato Vesna Miletić, gastronomska ideologinja trenutno najpopularnijeg restorana u gradu, uz čašu dvije Drappiera ispripovijedala nekoliko detalja zanimljivih za kronike hrvatske restoranske industrije.

“Grill na Cvjetnom trgu otvaramo, nadam se, do Uskrsa. Bit će to simbolični povratak našem početku, zatvaranje punog kruga. Ja sam, zapravo, ušla u ovaj posao u roštiljarni. Jednog ljeta u osamdesetim godinama Tač (Tač je nadimak Tihomira Miletića) je bio unajmio veliki restoran Starina u Opatiji, blizu hotela Ambasador. Restoran je imao stotinjak mjesta, veselili smo se dobrom poslu. I onda me Tač zove početkom srpnja i kaže da je sve propalo jer mu je glavni kuhar dao otkaz. Ostao je samo pomoćni kuhar, neki dečko iz Bosne. A ja sam cijeli život htjela kuhati.

Zanimljivo je da sam u ono vrijeme, kao diplomantica Fakulteta političkih znanosti, imala par ozbiljnih ponuda za posao u medijima, uključujući Stojedinicu. Ali ja sam htjela kuhati. Pa sam Taču rekla da ću ja preuzeti kuhinju, premda nikad prije toga nisam kuhala u restoranima. I tako smo to ljeto radili valjda šesnaest sati dnevno, ili koji sat više. Osim što sam kuhala za goste i čistila kuhinju, kuhala sam za osoblje, prala stolnjake… Sjećam se da smo imali crveno-bijele, kockaste stolnjake…

Posao je išao fenomenalno. Opatijskom su scenom tada dominirali riblji restorani. Tariba i Bevanda bili su bogovi. A mi smo pripremali meso s roštilja, što se osobito svidjelo Nijemcima. Opatija je tog ljeta bila prepuna Nijemaca. No, dolazili su i lokalci. Liječnici iz lovranske bolnice voljeli su jesti kod nas. A svratili bi i Tariba i Bevanda… i sad, poslije četrdeset godina, vraćamo se roštilju. Grill na Cvjetnom bit će jednostavan restoran s relativno malim jelovnikom, ali s vrhunskim sastojcima jer nam je dostupno najbolje domaće meso. Imam puno povjerenja u naše stare recepte za ćevape i pljeskavice. Kroz sve ove godine naučila sam dosta o roštilju, koji nipošto nije jednostavna gastronomska forma kao što se često misli. Zbilja se veselim Grillu na Cvjetnom,” ispričala nam je jučer gospođa Miletić, između pozdravljanja desetina i desetina gostiju.

A mi smo, poslije kušanja prve vertikale Beaujolaisa ikad, ručali odličan bakalar in bianco i još boljeg lista s gratiniranim trevisanom. I razmišljali o tome kako bi Grill Tač mogao drastično unaprijediti blijedu krvnu sliku gastronomije na Cvjetnom trgu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.