Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CATCH22 DALMATINSKE GASTRONOMIJE Cijene su visoke jer sezona traje kratko, a sezona traje kratko jer su cijene visoke

Na web stranicama vodećih dubrovačkih restorana 360 i Nautike piše “Privremeno zatvoreno”. Ekipa iz Gudin Pigerie, koja je prošli tjedan u zagrebačkom Meteou demonstrirala kakve se sve divote mogu napraviti od svježe crne slavonske svinje, kaže da će ove zime svi poznatiji splitski restorani biti mjesecima zatvoreni. Jedino će hotelski restorani, uključujući Triton, raditi cijelu godinu. Šibenski Pelegrini, koji je prije pandemije normalno radio zimi, već je zatvoren. Otvara se negdje u rano proljeće. Privremeno je zatvorena i čuvena murterska konoba Boba.

Kad razgovarate s dalmatinskim, osobito dubrovačkim i otočkim restoraterima, oni često kažu da su njihove cijene visoke jer za šest ili sedam, najviše osam mjeseci moraju zaraditi novac za cijelu godinu. I tu dolazimo do Kvake 22 dalmatinskog ugostiteljstva.

Cijene su visoke jer sezona traje kratko, a sezona traje kratko jer su cijene visoke. Hrvatska publika, osim njenoga sasvim malog dijela, ne može i ne želi plaćati cijene u većini dalmatinskih restorana. Strane publike nema dovoljno, jer se sezona usprkos odličnim rezultatima u listopadu, zapravo nije značajno produljila. Pa se dalmatinski restorani masovno zatvaraju i čekaju proljeće.

U Istri i na Kvarneru, međutim, većina restorana radi. Plavi podrum predstavlja novi meni 1. prosinca, Tulio Fernetich iz San Rocca kaže da mu je ovo najbolje godišnje doba jer dolaze najbolji gosti, a Valamar je lani do prosinca održavao posebne gastronomske večere u porečkom Spinnakeru. Naravno da su Kvarner i Istra cestovne destinacije (ali ni Zadar, Split i Šibenik nisu predaleko). Naravno da je u Istri razvijen vinski turizam, koji u Dalmaciji još ne postoji.

Međutim, restoranske cijene u golemoj većini istarskih i kvarnerskih restorana barem su za trećinu niže od dubrovačkih i bitno niže od splitskih. Što sasvim sigurno utječe na gotovo cjelogodišnje radno vrijeme (u siječnju se skoro sve zatvara) brojnih istarskih i kvarnerskih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.