Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo je 9 najboljih steakhousea na svijetu po Michelinovom vodiču

Steakhousi su godinama američka restoranska institucija i to je opravdano. Preteče steakhousea kakve danas poznajemo, chophousei, izmišljeni su u Londonu krajem 17. stoljeća kako bi hranili radničku klasu. U New Yorku su stigli sa sličnim ciljem, ali u Americi su gozbe s velikim komadima mesa već bile stil više klase. Steakhousei su tako nastali kao specifično američki žanr koji glamurizira jednostavno pečeno meso i od njega stvara društveni i gastronomski ritual. Prvi su otvoreni u New Yorku, da bi se kasnije proširili u Chicago, centar američke mesne industrije, i druge gradove. Amerikanci su biftecima dali status kakav danas imaju.

Prvi steakhouse s Michelinovom zvjezdicom bio je The Cut Wolfganga Pucka na Beverly Hillsu, dobio ju je 2007. godine, samo godinu dana nakon što je otvoren. Zadnjih nekoliko godina Michelin puno češće dodjeljuje zvjezdice steakhouseima iako su one i dalje relativno malobrojne. Zanimljivo je da je među takvim steakhousima veliki broj azijskih i da su uvrštena dva steakhousea iz istog američkog lanca. Evo liste najboljih svjetskih steakhousea po Michelinovu vodiču.

Cote, New York i Miami

S ovim hibridom korejske roštiljarne i američkog steakhousea, osnivač Simon Kim postavio je novi žanr koji se sada širi Amerikom i izvan njihovog uspješnog lanca. Cote sam dozrijeva meso, a svaki stol opremljen je bezdimnim roštiljem na kojem konobar peče govedinu do savršenstva. Specijalitet Cotea je Butcher’s Feast (Mesarska gozba), cijeli meni baziran na četiri vrste govedine, korejskim prilozima i američkom desertu.

Cut by Wolfgang Puck, Singapur

Wolfgang Puck jedan je od najvažnijih američkih kuhara i autentični američki celebrity chef. Njegov restoran Spago u Hollywoodu je američki klasik, Puck redovno kuha za ceremoniju dodjele Oscara, iza njega je nebrojeno medijskih projekata i vodi moćnu restoransku grupu. Puck je izgubio zvjezdicu usteakhouseu Cut na Beverly Hillsu, ali je još ima u Singapuru. Zvijezda menija u Puckovu steakhouseau su sniježni wagyu s Hokkaida i steakovi od autohtonih pasmina poput Red Polla i Longhorna.  

Kali, Los Angeles

Restoran chefa Kevina Meehana godinama je imao Michelinovu zvjezdicu kao konvencionalni fine dining restoran, da bi ga Meehan ove godine pretvorio u klasični američki steakhouse. I zadržao zvjezdicu, barem do novog izdanja vodiča

A Cut Steakhouse, Taipei

Steakhouse u hotelu Ambassador Taipei dobio je zvjezdicu u izdanju Michelina za 2023. godinu. Ljudi u Cut dolaze radi mesa jednog od najcjenjenijih kalifornijskih uzgajivača, Flanneryja. Meni je, međutim, puno širi od kalifornijskih steakova, i obuhvaća govedinu iz Amerike, Australije i Japana. 

Capa, Orlando, Florida

Steakhouse na 17. katu hotela Four Seasons u Orlandu ima jedan od najboljih pogleda na vatromete u Disney Worldu. I vodi ga chefica Malyna Si, ,jedina žena na ovom popisu.  Njen meni pokazuje snažne utjecaje španjolske kuhinje, steakovi se peku  na roštilju na drveni ugljen, a najpopularniji su Creekstone porterhouse s Capa steak umakom, salsom verde i ukiseljenim shishito papričicama, i teksaški Platinum X wagyu short rib u glazuri od Rioje.

Gwen, Los Angeles

Ovaj steakhouse je pred zatvaranjem, chef Curtis Stone planira ga preseliti u drugi dio grada. Restoran, koji je istodobno i mesnica, nazvan je po chefovoj baki, a na meniju su razni rezovi govedine s farme Creekstone, uključujući ribeye odležavan 36 dana s domaćim suhomesnatim proizvodima, tostom j jastogom i krumpirom pečenim u pačjoj masti.

Beefbar, Hong Kong

Beefbar je otvorio restorater Riccardo Giraudi iz Monte Carla, koji vodi desetke restorana širom svijeta i ovaj steakhouse upravo razvija u lanac. Od svih Beefbarova samo ovaj u Hong Kongu ima Michelinovu zvjezdicu. Gosti dolaze na američke, australske, japanske i korejske steakove.  Najprodavaniji je ribeye cap, za koji je kuhinja razvila posebnu tehniku pečenja. Veliki potrošači biraju wagyua filet iz Kobea, po cijeni od 120 dolara za 85 grama. 

Niku Steakhouse, San Francisco

Poznavatelji wagyua znaju da malo koji restoran može parirati luksuznom Niku Steakhouseu u San Franciscu. Niku podsjeća na omakase restoran. Šesnaest gostiju na pultu prati chefa Dustina Falcona, koji je radio u French Laundryju, dok peče meso na yakiniku način na roštiljima na binchotan ugljen. Niku, naravno, radi samo wagyuom najviše klase iz Japana, Australije i SAD-a, čak se i deserti rade s mesom: poslužuju karamel od masnoće wagyu govedine i wagyu masnoću zapečenu na tavi da bude hrskava. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.