Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

POPULARNA LISTA Osam najposjećenijih restorana u Zagrebu, ne računajući roštiljarne, pizzerije i fast food

Podaci jasno kažu da je McDonald’s financijski najuspješniji i najpopularniji restoranski lanac u Hrvatskoj. Neprijeporno je, nadalje, da je Batak najuspješniji i najposjećeniji hrvatski restoranski lanac u zemlji. No, kad je riječ o samostalnim restoranima, ne možemo se oslanjati na godišnje financijske izvještaje jer su oni uvjetovani nizom vidljivih faktora, poput broja prijavljenih zaposlenika, kao i pojedinim manje vidljivim, računovodstvenim i vlasničkim čimbenicima. Izvjestan broj restorana zna imati slabije financijske izvještaje od restorana koji zjape prazni.

Stoga smo listu najposjećenijih zagrebačkih restorana izvan sektora fast fooda, roštiljarni, pizzerija i burger barova, morali sastaviti prema dojmovima. Budući da doslovno svakodnevno jedemo u restoranima, prilično smo sigurni da je ova lista točna.

Na listi nema Zlatne školjke i Torikaye, jer one imaju relativno male zatvorene blagovaonice, a vrijeme objedovanja na terasama upravo prolazi. Na listi nema ni Boogie Laba, uvjerljivo najposjećenijeg lokala u Zagrebu, jer Boogie zapravo nije restoran nego puno širi, kompleksniji ugostiteljski projekt.

Lista je sastavljena abecednim redom.

1. Bistro kod Vukušića, Slavonska

Bistro Vukušić nalazi se u iznimno ružnom dijelu Zagreba. Vukušić ne radi subotom i nedjeljom, dok se tijekom tjedna zatvara u 18 sati. Pa ipak, Vukušićev jedinstveni koncept menija koji sadrži niz široko prihvatljivih gotovih jela, ali i vrlo luksuzna jela poput škampa i oborite ribe, toliko je uspješan da se pred Vukušićem već desetak godina formiraju redovi.

2. Bota Šare, Zvonimirova

Bota Šare jedan je od najskupljih restorana na ovoj listi. Bota Šare je usprkos neizbježno visokim cijenama bijele ribe i hlapova, koji su ponosno izloženi u vitrini kraj vrata, toliko pun da se često mora čekati čak i za mjesto na šanku. Bota Šare ekscentrično je uspješan zahvaljujući kombinaciji vrhunske ribe i rakova i cjenovno mnogo prihvatljivijeg sushija.

3. Carpaccio, Teslina

Carpaccio Vlade Lisaka otvoren je u prosincu 2010. godine i od tada je gotovo stalno pun. Carpaccio je najpopularniji “gradski” restoran u Zagrebu. Stolovi za ručak na Badnjak vjerojatno su već davno rezervirani.

4. Izakaya, Selska

Skromnija nasljednica raskošnog Timea iz Petrinjske uglavnom je puna još od otvaranja prije četiri godine. Izakaya pruža dobru vrijednost za novac, kao i puno energije i osjećaja da se i ručak može pretvoriti u izlazak. Izakaya Davora Bienenfelda dosadnu je Selsku ulicu uvela u svijet restoranske gastronomije.

5. Tač, Vrhovec

Tač je uspješan dulje od četvrt stoljeća, no zadnjih je godinu dana postao fenomen zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva. Tač je relativno velik restoran, u koji se uglavnom ne može ući bez rezervacije i gdje gosti ne pitaju koliko što košta. Tač uvijek ima vrhunsku sezonsku robu i vjerojatno najbolji izbor svježe ribe u Zagrebu. Vesna i Tihomir Miletić zaista mogu biti ponosni.

6. Tekka, Radnička

Tekka je svakoga dana između 13 i 15 sati punija nego sve zalogajnice u obližnjem Green Goldu. Tekka je često puna i navečer, premda navečer Radničkom cestom nitko ne prolazi. Vlasnik Mario Minder uspio je spojiti vrhunsku kvalitetu sastojaka, vrlo dobru tehničku izvedbu sushija i sashimija, razumne cijene i prvorazredan servis.

7. Zelendvor, Zagrebačka

Jako veliki Zelendvor vjerojatno je najpopularnija i najposjećenija hranionica u Zagrebu. Pred Zelendvorom su se redovi stvarali čak i usred pandemije, što nam nije bilo simpatično jer Zelendvor očigledno nije poštovao pandemijske sanitarne propise. Hrana u Zelendvoru može biti vrlo dobra, bilo da je riječ o svježoj ribi ili o jednostavnim, velikim komadima mesa.

8. Wirtshaus, Gračanska

Wirtshaus je ovih vikenda toliko pun da su vlasnici morali uvesti vremensko ograničenje za ručak, što se u podsljemenskoj zoni nikad nije dogodilo. Wirtshaus je trijumf pametnog koncepta (Zagrepčani obožavaju austrijsku hranu), široko prihvatljivih cijena i dobrog, srdačnog ugostiteljstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.