Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zijavica je i dalje brutalno popularna. Chef Vunić postaje kvarnerski Hrvoje Zirojević

U ovo doba godine Mošćenička Draga je malo sanjivo mjesto na kraju Opatijske rivijere, koju nakon turističke sezone lagano ponovno preuzimaju lokalci. Navečer se mogu vidjeti mještani kako šetaju na šetnici uz plažu, a svi ugostiteljski objekti zatvoreni čekaju novo ljeto.

U takvom okruženju, Zijavica ipak radi kao usred sezone. Kad smo u petak navečer nazvali restoran i pitali imaju li još mjesta za subotu, rekli su nam da su slobodni još stol ili dva. I zaista, kad smo došli pred Zijavicu, njezina već poznata terasa na plaži bila je popunjena do zadnjeg stola, pa smo se smjestili unutar restorana koji je također bio ugodno popunjen. Visoka popunjenost izvan sezone dovoljno govori o popularnosti Zijavice i njenih vlasnika, chefova Stivena Vunića i Tee Vunić.

Prije nekoliko godina popularnost Zijavice je doslovno eksplodirala, pa Vunići Zijavicu zbog pritiska gostiju zimi više ne mogu zatvoriti na dulje vrijeme. A Zijavica je popularna jer je jedan od najboljih i najoriginalnijih ribljih restorana u Hrvatskoj. Vunići konstantno uče i napreduju. Gotovo svake godine Stiven Vunić stažira u nekom od  najboljih europskih restorana kako bi naučio nove tehnike, dobio inspiraciju i novi pogled na gastronomiju.

Ovih dana pokušava dobiti nekoliko tjedana rada u bečkom vegetarijanskom restoranu Tianu, kako bi što više naučio o upotrebi povrća u fine dining žanru. Bitno je napomenuti i da Vunić ne kopira ideje koje vidi na svojim putovanjima, već sva jela u Zijavici imaju njegov originalni potpis. Takva je bila i naša sinoćnja večera. 

Pozdravi iz kuhinje su počeli autoritativno i moćno. Inćun s narančom predstavio je lijepu igru slatkasto-slanih okusa, dok je kroštula s gljivama bila prepuna toplih jesenskih nota. Keksić s tartarom od škombra je jednostavno briljirao. Poželjeli smo cijelu kutiju tih keksa.

Tartar od kvarnerskog škampa je, naravno bio ultra svjež, a na novu razinu podigao ga je slasni sladoled od mrkve i limuna s crumbleom od sira. Sipa s karameliziranom mrkvom je zapravo bila jedino upitno jelo dana, zbog pomalo monotone teksture sipe, ali je jelo imalo dovoljno naglašenih kiselina i ugodnih okusa da bi dobilo prolaznu ocjenu.

Zijavičin tartar od cikle jedno je od najboljih jela od cikle koje smo dobili u hrvatskim restoranima. Nismo obožavatelji cikle i smatramo da je chefovi previše koriste u kuhinjama. Ali Vunićeva zadimljena cikla s umakom od srdela bila je fantastična, snažna i zaigrana. Risini sa škombrom, kremom od češnjaka i bisqueom od škampa bili su aromatični i višedimenzionalni zahvaljujući igri svježina, ublaženom češnjaku i delikatnom mesu nepretenciozne ribe. Gljive i kapesante su bile originalne i delikatne, a lignje s mahunama i hollandaise umakom odlične.

Glavno jelo je vrijedno dolaska u Mošćeničku Dragu. File divljeg brancina pripremljen je točno u sekundu,meso je sočno i elegantno, kožica hrskava a riba poslužena s raznim formama gljiva. Chef Vunić postaje kvarnerski Hrvoje Zirojević.

Buča kao glavni desert Tee Vunić je uspješno i lagano zaokružila našu večeru, iako su nam se još više svidjeli petits fours. Vunići su “preko veze” uspjeli nabaviti malu količinu maruna pa su ih pretvorili u odličan zadnji zalogaj sa šafranom. Maruni nisu bili glavni desert jer ih jednostavno nema dovoljno.

Kuhanje u Zijavici je trenutno na veoma visokoj razini, a restoran, od servisa, vinske karte do ugođaja, svakako jeu samom vrhu hrvatske restoranske scene. Večeru za dvije osobe s dvije čaše spektakularnog Ruppert Leroy šampanjca i jednom buteljkom Weingut Heinrich Nakeda, platili smo 260 eura. 

KONOBA ZIJAVICA

Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička Draga

HRANA +4  VINO: +4  SERVIS: +4  AMBIJENT: +4

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.