Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MEX CANTINU HITNO TREBA OBNOVITI Evo loših i dobrih strana jednog od starijih zagrebačkih restorana

Mex Cantina u Savskoj ulici, prvi hrvatski meksički restoran, otvorena je u proljeće 1998. godine. Baš u vrijeme kad smo osnivali Jutarnji list, pa se vrlo mnogo sastanaka prvog užeg kolegija Jutarnjeg održavalo u Mex Cantini. Jutarnji list je utemeljen u obližnjoj, danas sablasno praznoj Vjesnikovoj zgradi. Budući da smo u Mex Cantini jeli barem dvjesto puta, uglavnom između 1998. i 2010. godine ali povremeno i kasnije, znamo dosta o tom restoranu. Mex Cantinu osnovao je vlasnik rodom iz Bosne, koji je uvijek držao do visokih profesionalnih kriterija.

U vrijeme dok doslovno nitko u Zagrebu nije znao za različite rezove steakova a kamoli za odležanu govedinu, Mex Cantina pekla je neke od najboljih bifteka u gradu. U vrijeme dok u Zagrebu nitko nije znao ništa o avokadu, Mex Cantina pripremala je svježi guacamole po narudžbi gosta. Važno je naglasiti da je Mex Cantina pokrenuta kao stilizirani a ne gastronomski meksički restoran. Što to znači? To znači da je Mex Cantina pripremala sve moguće forme tortilja, ali da u prvih godinu ili dvije nisu znali kako ispravno servirati tortilje. 

mex-cantina-glavna1

To nadalje znači da su u prvih nekoliko godina gosti punili Mex Cantinu zbog mariachija koji su svirali svakog petka i subote, a ne zbog meksičke hrane. Početkom dvijetisućitih, vlasnik je odlučio meksikanizirati Mex Cantinu pa je uveo neke za onodobnu Hrvatsku neobične sastojke, poput kaktusa i raznih vrsta čilija.

Danas Mex Cantinin jelovnik broji valjda više od stotinu jela svih mogućih formata (tacosi se, recimo, serviraju kao glavno jelo a ne kao predjelo), ali restoran se, osim glazbe i bezbrojnih živih kaktusa, ne doima osobito meksički. Niti djeluje uspješno, premda su financijski rezultati Mex Cantine više nego uzorni.

U ponedjeljak oko pola dva u Mex Cantini ručalo je, skupa s nama, točno osam gostiju. Što je dosta veliki podbačaj u usporedbi s prvim godinama ovog stoljeća, kad je Mex Cantina bila redovito puna za ručak i prepuna za večeru.

Loše strane

Evo što sve ne valja u Mex Cantini i što može utjecati na daljnji pad posjećenosti.

1. Više jela s menija u stvarnosti ne postoji. Pokušali smo naručiti piletinu u moleu poblano, ali nam je ljubazni konobar rekao da tog jela trenutno nema na meniju. Zašto pobogu na jelovniku nema jela od piletine koja je svugdje dostupna? Zar zato što nitko u kuhinji ne zna skuhati pravi mole? Nije, također, bilo ni umaka od čilija, pa čak ni mezcala, premda Mex Cantina na karti drži više vrsta mezcala. Meksički restoran bez mezcala u današnje vrijeme više nije meksički restoran.

2. Neka jela imaju nedopustivo loše recepture: jelo koje se zove Nopales con Frijoles i koje se sastoji od zapečenog graha s kaktusom i jalapeñom, u stvarnosti je niz tužnih, mlohavih, gnjecavih trakica od povrća bez ikakvog konkretnog okusa. Veliki je kunst napraviti bezokusno meksičko jelo s jalapeñom.

3. U guacamoleu nismo primijetili svježi korijander, što je posve neobično: cilantro (lišće korijandera) jedna je od glavnih aromatskih sastavnica meksičke kuhinje.

4. Margaritu su nam napravili s limunom umjesto s limetom. Ovo je prvi put otkako dolazimo u Mex Cantinu, a dolazimo 27 godina, da smo uz Margaritu dobili krišku limuna. Treba naglasiti da je limun legitimna barska opcija za margaritu, ali da meksički restorani gotovo uvijek koriste limetu.

5. Mex Cantina uopće nema vinsku kartu. Trenutno drže samo četiri butelje koje, srećom, nisu previše skupe.

Dobre strane

Fajitas s govedinom bile su izvanredne, sočne, žestoke, poslužene kipuće, baš kao u najbolje vrijeme Mex Cantine.

Guacamole se može dobiti po narudžbi: tražili smo guacamole bez češnjaka i luka, i dobili svježe drobljeni guacamole bez češnjaka i luka.

Mex Cantina pruža dobru vrijednost za novac. Porcije su goleme, a cijene umjerene: fajitas s govedinom dovoljne za dvoje, koštaju 19 eura.

Sa strane se mogu naručiti mnogi zanimljivi detalji, poput opakog habanera, koji će vam uljepšati ručak.

Mex Cantinu posve je nemoguće ocijeniti. Ona je u nekim aspektima vrlo loša, a u drugima prilično solidna. Mex Cantina poslovno je uspješna. Prema službenim financijskim izvještajima dostupnima na webu, lanjsku je godinu završila s gotovo dvadeset posto dobiti, što je posve neobično za restoranski posao u Hrvatskoj.

Međutim, bojimo se da će i posjećenost i promet i dobit uskoro početi padati, jer se na Mex Cantini trenutno ništa ne radi. Mex Cantinu treba hitno obnoviti, kao koncept, kao kuhinju i kao listu pića, da bi preživjela idućih nekoliko godina a ne desetljeća.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.