Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FESTIVAL BIJELIH TARTUFA U PRIMIZIJI Bistro obitelji Fernetich jedini u Hrvatskoj stavlja bijele tartufe na pizzu, zbog koje gosti putuju iz svih dijelova zemlje

“Naši gosti na ovu pizzu čekaju cijelu godinu. Nekoliko dana prije nego što ste nas zvali smo primili već više poziva iz Zagreba je li napokon stigla pizza s bijelim tartufima. Čak su je i djeca zavoljela. Nakon tri godine na jelovniku uvijek je pokušavamo usavršiti,” pričala nam je u srijedu navečer Dagmar Jurcan, dugogodišnja zaposlenica Primizie u Brtonigli.

Primizia, bistro višeg stila obitelji Fernetich koja vodi obiteljski hotel i restoran San Rocco, kao i uspješnu liniju maslinovih ulja, koliko znamo jedina stavlja bijele tartufe na pizzu u Hrvatskoj. Ovdje, naravno, ne mislimo na tartufate i razne kreme od tartufa. U Primiziji se na pizzu pravi bijeli tartufi stavljaju kao u fine dining restoranu, s bijelim rukavicama i ribaju se za stolom.

Primizijini bijeli tartufi, koji su u restoran stigli prije tri dana, aromatični su i imaju duboki zemljasti okus, dok su primjerci nešto veći od prosjeka. Također, ima ih u dovoljnim količinama. Ribati bijele tartufe na pizzu pokazalo se kao odličan potez iz više razloga. Pizzu vole svi i obogatiti ovo popularno jelo luksuznim namirnicama poput bijelog tartufa jest način da se što više ljudi upozna s jednom od najvažnijih hrvatskih i istarskih sastojaka. Primizia također,  radi vrlo dobre pizze, neke od najboljih u Istri, hrvatskoj regiji pizza. Njene su pizze prozračne, lagano hrskave i imaju puno karaktera. Pizza s bijelim tartufima dolazi u kombinaciji s poširanim jajetom koje daje kremoznost i ultra svježim vrganjima, pa postaje bogato kalorično jelo. Primizia je dobro cjenovno pozicionirala svoju pizzu s bijelim tartufima na 22 eura. 

U svijetu gdje neke obične i prilično loše Margherite koštaju 14 do15 eura, elaborirana pizza s bijelim tartufima za 22 eura djeluje veoma povoljno. Sudeći po uspjehu ove luksuzne, a zapravo pristupačne pizze, ona nikad neće otići s jelovnika. Naša ostala jela u Primiziji također su se bazirala na bijelim tartufima. Primizia za jesen već drugu godinu zaredom postavlja poseban jelovnik na bazi bijelih tartufa.

Fritaja s bijelim tartufima je među boljima koje smo probali u istarskim konobama, s pogođenom kremastom teksturom i slankastim okusom koji nadopunjuje zemljanost tartufa. Tagliatelle su bile vrhunske. Jednostavni umak na bazi maslaca i u minutu skuhane tagliatelle također, su jedan od boljih načina da se degustiraju bijeli tartufi. Osim jela s bijelim tartufima, Primizia ima vrlo dobar kruh koji sama radi, kao i fritule koje smo uspjeli probati za desert. Primizia, kao i San Rocco, ostaju najatraktivnija istarska mjesta za tartufe. Uz jela smo pili Gran Teran istarske vinarije Coronica, a račun smo platili 136 eura. S ozbirom da je svako naše jelo sadržavalo bijele tartufe cijene se mogu smatrati odličnom vrijednosti za novac. 

PRIMIZIA

Ulica Marconi 4, Brtonigla

HRANA pizza 5, ostatak +4  VINO -4  SERVIS +4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.