
“Naši gosti na ovu pizzu čekaju cijelu godinu. Nekoliko dana prije nego što ste nas zvali smo primili već više poziva iz Zagreba je li napokon stigla pizza s bijelim tartufima. Čak su je i djeca zavoljela. Nakon tri godine na jelovniku uvijek je pokušavamo usavršiti,” pričala nam je u srijedu navečer Dagmar Jurcan, dugogodišnja zaposlenica Primizie u Brtonigli.
Primizia, bistro višeg stila obitelji Fernetich koja vodi obiteljski hotel i restoran San Rocco, kao i uspješnu liniju maslinovih ulja, koliko znamo jedina stavlja bijele tartufe na pizzu u Hrvatskoj. Ovdje, naravno, ne mislimo na tartufate i razne kreme od tartufa. U Primiziji se na pizzu pravi bijeli tartufi stavljaju kao u fine dining restoranu, s bijelim rukavicama i ribaju se za stolom.
Primizijini bijeli tartufi, koji su u restoran stigli prije tri dana, aromatični su i imaju duboki zemljasti okus, dok su primjerci nešto veći od prosjeka. Također, ima ih u dovoljnim količinama. Ribati bijele tartufe na pizzu pokazalo se kao odličan potez iz više razloga. Pizzu vole svi i obogatiti ovo popularno jelo luksuznim namirnicama poput bijelog tartufa jest način da se što više ljudi upozna s jednom od najvažnijih hrvatskih i istarskih sastojaka. Primizia također, radi vrlo dobre pizze, neke od najboljih u Istri, hrvatskoj regiji pizza. Njene su pizze prozračne, lagano hrskave i imaju puno karaktera. Pizza s bijelim tartufima dolazi u kombinaciji s poširanim jajetom koje daje kremoznost i ultra svježim vrganjima, pa postaje bogato kalorično jelo. Primizia je dobro cjenovno pozicionirala svoju pizzu s bijelim tartufima na 22 eura.
U svijetu gdje neke obične i prilično loše Margherite koštaju 14 do15 eura, elaborirana pizza s bijelim tartufima za 22 eura djeluje veoma povoljno. Sudeći po uspjehu ove luksuzne, a zapravo pristupačne pizze, ona nikad neće otići s jelovnika. Naša ostala jela u Primiziji također su se bazirala na bijelim tartufima. Primizia za jesen već drugu godinu zaredom postavlja poseban jelovnik na bazi bijelih tartufa.
Fritaja s bijelim tartufima je među boljima koje smo probali u istarskim konobama, s pogođenom kremastom teksturom i slankastim okusom koji nadopunjuje zemljanost tartufa. Tagliatelle su bile vrhunske. Jednostavni umak na bazi maslaca i u minutu skuhane tagliatelle također, su jedan od boljih načina da se degustiraju bijeli tartufi. Osim jela s bijelim tartufima, Primizia ima vrlo dobar kruh koji sama radi, kao i fritule koje smo uspjeli probati za desert. Primizia, kao i San Rocco, ostaju najatraktivnija istarska mjesta za tartufe. Uz jela smo pili Gran Teran istarske vinarije Coronica, a račun smo platili 136 eura. S ozbirom da je svako naše jelo sadržavalo bijele tartufe cijene se mogu smatrati odličnom vrijednosti za novac.
Ulica Marconi 4, Brtonigla
HRANA pizza 5, ostatak +4 VINO -4 SERVIS +4 AMBIJENT 4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.