Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BOLJE LICE GORSKOG KOTARA Eva, puna svježih vrganja i lisičarki, u subotu je potvrdila da je najbolji goranski restoran 

Sezona svježih vrganja traje već nekoliko tjedana. Većina svježih gljiva dolazi upravo iz Gorskog kotara, u kojemu od početka sezone pokušavamo obići restoran koji ih nudi. Što nažalost, nije uvijek najjednostavniji zadatak. Restoranska scena Gorskog kotara još je nerazvijena, ali ni restorani na malo boljem glasu ne nude sezonske namirnice, što je poražavajuće za jedan od najljepših i namirnicama bogatiji dio Hrvatske. 

Vozeći se kroz prekrasnu goransku prirodu, u subotu smo završili u restoranu Eva. Eva je sigurno najbolji restoran u Gorskom kotaru, ali ni oni zadnjih godina nisu briljirali u sezoni gljiva. Prošle godine kad u Evi i tražili svježe gljive, rekli su nam da ih nude samo vikendom, a bio je radni dan pa ih nisu imali. Zato smo ovoga puta otišli na ručak za vikend. I zaista, čim smo sjeli za stol simpatična konobarica nam je rekla da je restoran prepun svježih vrganja i lisičarki i da imaju nekoliko dnevnih jela s gljivama. Naručili smo gotovo sve s dnevne karte. 

Naš je ručak počeo paštetom od vrganja i lisičarki pojačanoj lješnjacima, koja je bila veoma ukusna. Uz paštetu smo dobili solidan kruh. Carpaccio od vrganja bio je još bolji. Eva carpaccio od vrganja ne reže pretanko pa se pod zubima osjećala mesnata tekstura jednih od boljih svježih gljiva koje smo jeli u zadnje vrijeme jeli. Na carpaccio dodaju malo ribanog sira i nekoliko kapljica bučinog ulja. Aromatični, svježi i jako lijepo pripremljeni carpaccio od vrganja obilježio nam je ovu sezonu gljiva u Evi.

Za glavno naručili smo pašticadu od jelena, goransku verziju slavnog dalmatinskog jela. Pašticada nije bila dovoljno sočna, i nedostajalo je umaka i osjećaja za detalje da bismo joj dali višu ocjenu.Tortica od sira kao prilog pašticadi bila je smislena i dobro pripremljena. Pljeskavica od divljači ovoga je puta bila nešto manje žestoka od onih koje inače jedemo u Evi. Za prilog smo naravno naručili kratko grilane vrganjea. Evini vrganji na grilu su zadržali sočnost i dobili diskretan dodir dima i vatre, koji nije prevladao okus gljiva. Uz pljeskavicu smo dobili i veoma dobar domaći krumpir sa slaninom. 

Eva je ovog vikenda potvrdila status najboljeg goranskog restorana i pokazala ispravniji put u pristupu sezoni gljiva. Bilo bi dobro da zadrži kontinuitet. Eva je i ovog vikenda bila puna do zadnjeg stola. Račun za dvoje s buteljkom Krauthakerova Crnog pinota, koji je zalutao u restoran umjesto Kolarićeva crnog pinota, platili smo 128 eura. 

EVA

Gorski raj 4, Lokve

HRANA 4  VINO 3  SERVIS 4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.