Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Steakhouse Šantamarina kraj Pule ima dobre namjere i dobro meso, ali je u osnovi poluamaterski restoran

Steakhouse Šantamarina lani je otvorio Alen Peršić, kao proširenje mliječne farme i sirane po kojoj je postao poznat u Istri. Šantamarina, koja se nalazi par minuta vožnje od Pule, uređena je u ranč stilu, u njoj se osjeti miris krava s farme i dima iz smokera u dvorištu, terasa je velika, puna masivnih drvenih stolova, a interijer depresivan. Ne pomažu ni živopisna sedla pretvorena u visoke stolce na kojima se može sjediti za šankom.

Šantamarina peče govedinu iz vlastitog uzgoja koju, kako su svojedobno izjavili za medije, odležavaju maksimalno trideset dana jer vjeruju da dulje odležavanje može dati dobre bifteke. Što, kao što znamo, posve pogrešno. Neki od najboljih bifteka koje smo probali u Hrvatskoj bili su od govedine odležane 60 i 90 dana. Stvar je u znanju odležavanja i pripreme mesa.

U Šantamarini smo naručili brisket, goveđa prsa satima pečena u njihovom smokeru, i biftek. Brisket je imao lijepu crnu koricu i fini, izraženi okus dima i govedine. Meso je bilo meko, moglo se rezati vilicom, veoma ukusno ali to sve nema puno veze s brisketom, tekstura mesa je bila je bliže trganoj govedini. Biftek je bio pravilno pečen, s tamnom koricom i pravilnim ružičastim presjekom.

Sve meso dolazi na velikim tanjurima na kojima su chimichurri umak u zdjelici, pečeni krumpir i povrće na žaru. Tanjur je bio hladan, crveni karton za svaki steakhouse. Krumpir je bio ukusan i dobro pečen i posoljen. Povrće na žaru bilo je jedno od boljih koje smo jeli u zadnje vrijeme. Povrće na žaru hrvatski restorani toliko uporno nude da je teško shvatiti zašto se, nakon svih ovih desetljeća i toliko prodanog povrća, gotovo nijedan nije potrudio naučiti kako propisno ispeći povrće na žaru. U Šantamarini ga znaju ispeći. Čak su i tikvice bile ukusne, a pečena paprika odlična.

Salata s izvrsnom skutom OPG-a Peršić bila je svježa i bila bi izvrsna da je nisu začinili mediokritetskim acetom balsamicom. Kruh je konfekcijski, ulje i aceto na stolu neidentificirani. Vinska lista sastoji se od dva otvorena vina, nekoliko Trapanovih i nekoliko Deklićevih etiketa. Naručili smo Deklićev Merlot iz 2020. koji je bio odličan, ali pretopao. Crna vina drže se u hladnjacima, posebno ljeti, inače se dezintegriraju. Šantamarina nažalost nije jedini restoran do kojeg ova činjenica još nije doprla. Gotovo svi gosti u Šantamarini ionako naručuju piva, i to loša industrijska piva jer bolja ne drže. Ručak smo završili s izborom veoma dobrih sireva OPG-a Peršić.

Iako je vrijeme bilo grozno, terasa Šantamarine oko sedam navečer se napunila turistima i domaćim gostima. Što nimalo ne čudi. Šantamarina je konceptualno posve precizna. Kod njih vegetarijanci mogu samo zalutati, dolaze ljudi koji žele jesti meso, Na meniju su tomahawk, ribeye, t-bone i file steak, brisket, rebra, janjetina pod pekom i burger od boškarina. Svi steakovi dolaze s istim prilozima, prije steaka možete naručiti platu sa sirevima i suhomesnatim narescima, za toplo predjelo njoke od skute sa šugom od boškarina ili pljukance.

Porcije su ogromne, a cijene veoma prijateljske. Biftek od 250 grama za 30 eura sa svim prilozima je u nižem zagrebačkom prosjeku cijena, 350 g janjetine košta 20 eura, a to da negdje možete pojesti pošten burger s 200 grama mesa pravog boškarina s pečenim krumpirom i kolutovima od luka za 14 eura, moralo se pročuti. Čaša kućne malvazije, iz donjeg prosjeka doduše, košta 4 eura, a buteljirana vina između 25 i 35 eura.

Vlasnici Šantamarine očito su dobronamjerni, meso je kvalitetno, a sve ostalo što smo dobili svježe i ukusno. No, Šantamarina je poluamaterski projekt. Od servisa preko postava stola do kuhanja, u  njoj nema nikakvih profesionalnih restoranskih procedura. Šantamarina je rudimentarni steakhouse koji ljude hrani velikim količinama mesa po prijateljskim cijenama i čini se da upravo takvi žele i ostati. Ako ikada odluče profesionalizirati restoran, vlasnici Šantamarine mogli bi napraviti ozbiljan biznis. 

ŠANTAMARINA

Premanturska 157, Pula

HRANA 3  VINA +2  SERVIS -3  AMBIJENT 3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.