
Vina su u hrvatskim restoranima zloglasno skupa. Pravilo puta tri, katkad puta četiri, često je donja granica formiranja cijena. Nadalje, cijene se prečesto izračunavaju automatski, što znači da velik broj restorana naplaćuje jednaku maržu za vina koja su u nabavi jeftina i za vina koja su u nabavi veoma skupa, što je teška ugostiteljska greška. O cijenama vina u južnoj Dalmaciji i na dalmatinskim otocima često je neugodno razgovarati.
Postoji, srećom, određeni broj restorana s prijateljskom politikom vinskih cijena. Izabrali smo deset primjera povoljnih cijena dobrih do odličnih vina u boljim zagrebačkim restoranima; ove cijene osiguravaju konstantnu i solidnu restoransku prodaju vina.
Merga Victa šampionski je pošip s Korčule, kojeg proizvodi renomirani enolog Igor Radovanović. Samo 22 eura za tako dobro vino zaista je najbolja vinska vrijednost za novac koju smo dosad vidjeli u zagrebačkim restoranima.
Riječ je o izvrsnom, svježem, vibrantnom cuvéeu iz Goriških Brda, koji pokazuje kako se formiraju cijene komercijalnih vina, a da svi budu sretni i zadovoljni. Gašparov cuvée vrlo je povoljan u nabavi i u maloprodaji, tako da restoran na njemu može ostvariti pristojnu maržu, a gost se dobro osjeća jer uistinu izvrsno vino plaća manje od 30 eura.
Batak je uveo pravilo da u njegovim restoranima nijedno hrvatsko vino ne može koštati više od 30 eura. To vrijedi i za Korlat, koji sada u trgovinama košta oko 16 eura. Naravno, u Batku niz dobrih vina košta manje od 29,90.
Sauvignon Blanc profesorice Puhelek spada među najbolja bijela vina Bregovite Hrvatske. Cijena u Zelendvoru može se smatrati nevjerojatnom (vidjeli smo je na Zelendvorovoj web stranici), budući da u većini zagrebačkih restorana ovo vino košta između 35 i 45 eura.
Ovdje se radi o još jednoj iznimno povoljnoj cijeni. Graševina Iločkih podruma u butelji s navojnim čepom već je niz godina zlatni kvalitativni standard za široko dostupna vina Istočne Hrvatske.
Ovo je najbolja cijena šampanjca koju smo vidjeli u Zagrebu. Allart u OXBO Grillu tek je euro skuplji, tako da u Hiltonovu steakhouseu i u Hiltonovu baru nema smisla preskakati šampanjce.
Malvazija OMO Milana Budinskog jedno je od najboljih hrvatskih vina u svim žanrovima. Web stranica stroge Jancis Robinson nedavno je objavila hvalospjev ovom senzacionalnom vinu. Malvazija OMO u većini zagrebačkih restorana košta između 70 i 80 eura. U Kiyomiju košta prijateljskih 56, a u maloprodaji između 36 i 40 eura.
Pieropan je vjerojatno najuglednija vinarija u Soaveu, apelaciji za bijela vina u Venetu; 35 eura za vrhunsko talijansko vino u zagrebačkom restoranu doima se prilično nedostižno.
Henschke je jedna od najstarijih klasičnih australskih vinarija. Henschke proizvodi ikonografski shiraz Hill of Grace, a njihov rizling Peggy’s Hill vrijedi debelo iznad 90 bodova.
U redu, ovo nije jeftino u apsolutnim kriterijima. Ali Duval Leroy iznimno je cijenjena obiteljska šampanjska kuća koja proizvodi vina vrlo visoke klase. Utoliko 13 eura za čašu baznog šampanjca Duval Leroy predstavlja dobru vrijednost za novac.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.