Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krčka slastičarka Natalija Mrakovčić dala nam je recept za štrudl od trešanja s crème anglaise od badema i smeđim maslacem

Hrskava izvana, sočna iznutra – ova štrudla spaja domaće okuse trešanja, badema i smeđeg maslaca u klasični ljetni deser. Tanke kore ručno vučenog tijesta pune se slatko-kiselim trešnjama i nježnom kremom od badema i bijele čokolade, a sve se dodatno obogaćuje aromatičnim smeđim maslacem. Za kraj, malo reduciranog sirupa od trešanja i štrudla je spremna za serviranje. Ovaj recept za štrudl od trešanja dala nam je krčka slastičarka Natalija Mrakovčić, koja je nakon rada u Boškincu, Nebu i Vili Rova, nedavno u Krku otvorila slastičarnicu Pier.

ŠTRUDL OD TREŠANJA S CRÈME ANGLAISE OD BADEMA I SMEĐIM MASLACEM

Vučeno tijesto

  • 300 g Manitoba brašna
  • 200 g mlake vode
  • Prstohvat soli
  • 35 g ulja

Pomiješajte sve sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Pokrijte i pustite da odmori najmanje sat vremena.

Trešnje

  • 1,2 kg očišćenih trešanja
  • 300 g šećera
  • Sok i korica jednog limuna
  • 200 ml likera od trešanja

Sve zajedno pomiješajte i ostavite da odstoji barem 30 minuta. Zatim ocijedite trešnje, a tekućinu kuhajte dok se ne reducira na pola – tako ćete dobiti fini preljev za kraj.

Crème anglaise od badema i bijele čokolade

  • 25 g maslaca
  • 180 g mlijeka
  • 90 g šećera
  • 30 g jaja (otprilike pola jajeta)
  • 200 g tostiranih, nasjeckanih badema
  • 35 g bijele čokolade

Zagrijte mlijeko s maslacem i šećerom. Umutite jaje i pažljivo ga dodajte u smjesu, pa kuhajte do 84°C, uz stalno miješanje. Umiješajte bademe i čokoladu. Pustite da se hladi najmanje 3 sata.

Smeđi maslac

  • 70 g maslaca

Otopite maslac na srednje jakoj vatri i kuhaje dok ne dobije zlatnosmeđu boju i miris lješnjaka. Maknite s vatre i kratko ohladite.

Slaganje i pečenje

  • Tijesto razvucite što tanje na pobrašnjenoj krpi –  da bude gotovo prozirno.
  • Premažite smeđim maslacem.
  • Razmažite kremu, pa rasporedite trešnje.
  • Zarolajte pomoću krpe, podvinite rubove i stavite na pleh.
  • Premažite ostatkom smeđeg maslaca.
  • Pecite na 175°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.

Za posluživanje

Narežite na deblje kriške i poslužite toplo, preliveno sirupom od trešanja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.