Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARTINA KRAUTHAKER ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2025. Modernizacija podruma snižava troškove proizvodnje i povećava kvalitetu vina 

Podrum Vlade Krauthakera, najpoznatijeg Međimurca u Kutjevu, jedna je od najzabavnijih i najuzbudljivijih vinskih adresa u Hrvatskoj. Prvo, Vlado Krauthaker proizvodi bezbroj različitih vina: prosječno kušanje kod Krauthakera traje šest do osam sati i obuhvaća barem tridesetak buteljiranih vina, plus niz uzoraka iz bačvi i inoksa.

BESPLATNO LISTAJTE I DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2025.

Drugo, Vlado Krauthaker proizvodi pojedina, za hrvatsko podneblje, potpuno neočekivana vina. Njegov Nebbiolo iz 2018. godine opravdano je izazvao senzaciju na hrvatskoj vinskoj pozornici. Pijemontski Nebbiolo u Kutjevu? Ne može! Ili ipak može, i to u dosta reprezentativnom izdanju. Danas, sedam godina poslije berbe, Krauthakerov Nebbiolo vrijedi i 94 do 95 bodova. Gajin uvoznik za Hrvatsku trebao bi ga odnijeti samom kralju Barbaresca, Angelu Gaji, ili njegovoj kćeri Gai Gaji koja je preuzela obiteljski posao.

Treće, Vlado Krauthaker, jedan od dvojice ili trojice najvažnijih pokretača modernog hrvatskog privatnog vinarstva, i u četvrtom desetljeću karijere uporno eksperimentira s još neobičnijim novim hibridnim sortama, ali i s veoma hrabrim konceptom da od Kutjeva stvori središte hrvatske proizvodnje crnog pinota. Krauthaker, kao i bezbrojni obožavatelji ozbiljnih vina, smatra da je pinot noir najplemenitija crna sorta. Četvrto, Vlado Krauthaker ima dostojnu nasljednicu. Njegova kćer Martina Krauthaker već godinama preuzima sve značajnije segmente vinogradarske i vinske proizvodnje na velikom obiteljskom imanju.

Zbog svih ovih elemenata, o Krauthakerovu je podrumu i njegovim podrumarskim postupcima teško govoriti jednoznačno. Za ovo izdanje Vinskog izvještaja Kulta Plave Kamenice gospođa Krauthaker prepričala nam je glavne tehnološke postupke i osnovne crte filozofije proizvodnje vina Krauthaker. Otac i kćer Krauthaker smatraju, logično, da je berba presudan korak u proizvodnji dobrog vina. Krauthakeri beru kad grožđe dosegne optimalnu ravnotežu između šećera, kiselina i fiziološke (fenolne) zrelosti.

Selekcija grožđa provodi se prvo u vinogradu, a zatim na prijemu grožđa u podrumu. Grožđe se prerađuje u najkraćem mogućem roku. Duljina i temperatura fermentacije ovise o žanru pojedinog vina. Lakša bijela vina i rosei fermentiraju na nižim temperaturama kako bi zadržali što više primarnih aroma, pa fermentacija traje nešto dulje. Duljina maceracije bijelih sorti ovisi o karakteru pojedine berbe i o stilistici koja se želi postići maceracijom. Ovdje treba podsjetiti da je vinarija Krauthaker za jako dugo macerirani Manzoni Kuvlakhe iz 2013. (incrocio manzoni, hibrid, jedna je od manje neobičnih Krauthakerovih sorti) svojedobno osvojila zlatnu Decanterovu medalju.

Vlado Krauthaker na davnoj nam je večeri u lošinjskom restoranu Alfred Keller, priređenoj prije najmanje sedam godina, bio rekao da za taj Kuvlakhe uopće nije koristio sumpor, ali da se vino poput šampionskog Kuvlakhea može napraviti samo u apsolutno savršenoj berbi. Valja također podsjetiti da je Vlado Krauthaker među prvima donio amfore u Hrvatsku i da je pradavno počeo izučavati gruzijska vina kako bi se uputio u proizvodnju ozbiljnih oranža. Martina Krauthaker pak kaže da i u proizvodnji komercijalnih, konvencionalnih vina Krauthakeri koriste minimalne količine sumpora. Vinarija Krauthaker danas odležava vina i u inoksu, u različitim drvenim bačvama i u terakoti; stilska raznolikost njihova je prepoznatljiva značajka.

Vlado i Martina Krauthaker imaju veoma pragmatičan pristup investicijama u podrumarstvo. Dok sve više hrvatskih vinarija, od Istre preko Dalmacije i Pelješca do istočne Slavonije, ulaže golem novac u spektakularno dizajnirane podrume koji postaju turističko-urbanističke atrakcije njihovih okruženja, Martina Krauthaker u odgovorima za Vinski izvještaj kaže kako je glavna svrha modernizacije vinskog podruma smanjenje troškova proizvodnje vina, uz dizanje kvalitete vina.

Takav, odmjeren i razuman pristup ulaganju u podrumarstvo svakako ima smisla, osobito u inflacijskim vremenima. Pogotovo kad je opravdan rezultatima. Vina Krauthaker i poslije više od tri desetljeća ustrajno rastu u kvaliteti. Tu nisu toliko bitne standardne graševine, premda od njih Krauthakeri žive; nisu presudno bitne zato što poslije smrti Branka Mihalja, Krauthakerova osobnog prijatelja, Krauthakerove graševine u Zlatnoj dolini ionako nemaju posebnu kvalitativnu konkurenciju, uz povremene iznimke Galićevih i Sontacchijevih graševina.

Mnogo je značajniji napredak u kvaliteti posebnih Krauthakerovih izdanja poput fenomenalnih slatkih vina, i još više gotovo okomiti progres kakvoće Krauthakerovih crnih vina. Mercs, cuvée merlota i cabernet sauvignona ubraja se među najelegantnija i najekspresivnija kontinentalna crna vina. Crni pinot iznimno je povoljna vrijednost za novac, a Merlot Selekcija nadmašuje dosadašnje standarde izvrsnosti kutjevačkih crnih vina i ulazi u visoku internacionalnu klasu. Vlado Krauthaker izmislio je modernu hrvatsku graševinu. Vlado i Martina Krauthaker sada izmišljaju novi svijet vina središnje Slavonije.

NAJVAŽNIJA VINA

Graševina Mitrovac

krauthaker-grasevina-mitrovac

Graševina Mitrovac danas je neupitni zlatni standard za kutjevačke graševine. Budući da je graševina uvjerljivo najzasađenija hrvatska vinska sorta od koje se dobiva uvjerljivo najviše hrvatskih vina, jasno je da je zlatni standard za graševinu ujedno i jedno od najvažnijih vina u Hrvatskoj. Krauthaker je Graševinom Mitrovac stvorio čitavu scenu, bez koje je danas nemoguće zamisliti hrvatsku vinsku industriju. 

Mercs

Kako ime kaže, Mercs je kupaža merlota i cabernet sauvignona. Mercs je već desetak godina najpopularnije restoransko slavonsko crno vino. Mercs je uvijek vrlo dobar, katkad odličan i lakoćom se slaže s jako puno tradicijskih jela, od raznih gulaša i čobanaca do telećih pečenja i janjetine s ražnja.

Merlot Selekcija

Renomirana sommelierka Daniela Kramarić (Plavi podrum) više nam je puta rekla da Merlot Selekciju smatra uvjerljivo najboljim Krauthakerovim crnim vinom do danas. Kandidat za titulu je svakako i Krauthakerov Nebbiolo. Ali Nebbiolo je eksces, a Merlot Selekcija dragocjen je iskaz potencijala kutjevačkog terroira za proizvodnju svjetski vrijednih crnih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.