Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OBITELJ ŽUŽA (VINARIJA BORA) ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2025. Bijela vina nikad ne stavljamo u barrique, želimo ih održati što svježijima

Bora je obiteljska vinarija koju su osnovali Zdravko i Nada Žuža, a u čijem radu aktivno sudjeluju i njihovi sinovi Domagoj i Antonio. Pozicionirala se kao jedna od novih dalmatinskih šampionskih vinarija, prepoznatljiva po svojim bijelim vinima koja nikad ne odležavaju u barriqueu, s ciljem očuvanja njihove svježine.

BESPLATNO LISTAJTE I DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2025.

Bora se afirmirala na nacionalnoj i lokalnoj sceni Pošipom iz 2019. godine, koji je osvojio zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Uspjeh se nastavio s još nekoliko internacionalnih priznanja, uključujući dvije zlatne medalje na londonskom International Wine Challengeu 2023., drugom najvažnijem globalnom vinskom natjecanju uz Decanterove World Wine Awards.

Vinarija se nalazi na adresi Žuže 59 u Podgradini, podno Velebita i pokraj Novigradskog mora. Specifičnost njenog terroira definira bura, koja hladi vinograde i daje prepoznatljivu hrskavost Borinim bijelim vinima. Kontrast hladne velebitske bure i dalmatinskih ljetnih vrućina omogućuje Bori uzgoj jednog od najsjevernijih pošipa i najjužnijih sauvignona u Hrvatskoj. Između Pošipa i Sauvignon Blanca smjestila se Borina Maraština, opisana kao iznimno kompleksna, osebujna i hedonistička.

Bora je jedna od rijetkih dalmatinskih vinarija koja maksimalno učinkovito iskorištava svoj terroir, što rezultira vinima poput Borinog Pošipa, Sauvignona i Maraštine, koja je teško proizvesti igdje drugdje u Dalmaciji. Posebno je zanimljiv njihov angažman u oživljavanju Svrdlovine, gotovo izumrle crne sorte visokog alkohola i jake voćnosti. Prije Bore, koliko je poznato, nitko nije komercijalno proizvodio svrdlovinu, što je pohvalan pothvat za mladu vinariju.

Obitelj Žuža ne planira značajan rast proizvodnje te namjerava trajno proizvoditi manje od sto tisuća butelja. Ne proizvode otvorena vina. Vinarija Bora značajno je preporodila imidž zadarskih bijelih vina. Zadar, Nadin i Benkovac oduvijek su bili poznati po moćnim, visokoalkoholnim crnim vinima, a sada, zahvaljujući Bori, zadarska bijela vina osvajaju zlatne medalje na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima.

Možete li nam opisati glavne proizvodne procese u vašoj vinariji? Radite li selekciju grožđa? 

Vinarija radi selekciju grožđa kako bi osigurala optimalnu kvalitetu.

Koliko vremena prolazi od branja do dolaska grožđa u vinariju?

Zbog blizine vinograda i vinarije, vrijeme dolaska grožđa u vinariju je vrlo kratko. Grožđe se odmah nakon berbe prerađuje.

Na kojim temperaturama fermentirate?

Bijeli mošt fermentira se na 16 do 17 stupnjeva Celzijusa, dok se crni masulj fermentira na 26 do 27 stupnjeva Celzijusa.

Koliko traju fermentacije?

Trajanje fermentacije ovisi o godini berbe, no u pravilu iznosi od 15 do 25 dana.

Čime bistrite vina?

Bijelo vino bistri se bentonitom.

U kojim sve fazama dodajete sumpor?

Sumpor se dodaje uvijek kad analiza vina pokaže potrebu za korekcijom slobodnog SO2. Dodaje se u primarnoj preradi prilikom berbe, tijekom dozrijevanja i, ako je potrebno, prije punjenja vina.

Radite li korekciju kiselina?

Korekcija kiselosti radi se po potrebi, isključivo prema Zakonu o vinu i ovisno o godini berbe.

U čemu sve odležavate vina?

Bijela svježa vina ne odležavaju. Odležavaju se samo crna vina, i to u hrastovim barrique bačvama od 225 litara. Kriterij za odabir bačava je stil vina koji se želi postići.

Koliko dugo vina odležavaju u bocama prije izlaska na tržište?

Vina ostaju u bocama prije puštanja na tržište otprilike mjesec dana.

Koje elemente rada u podrumu smatrate najvažnijima?

Najvažnijim elementom rada u podrumu smatra se pristup primarnoj preradi u trenutku berbe.

Koje dijelove podrumske opreme smatrate najvažnijima? 

Sva oprema u podrumu je važna jer svaki segment proizvodnje zahtijeva specifičnu opremu. Teško je izdvojiti nešto najvažnije, budući da je sve ključno od trenutka berbe do punjenja.

Može li se u teškim berbama radom u podrumu napraviti dobro vino?

U teškim se berbama može napraviti dobro vino, ali to zahtijeva znanje, veliko iskustvo i poseban pristup ukoliko se pojave problemi.

NAJVAŽNIJA VINA

Maraština

Osvajačica Zlata na International Wine Challengeu, Bora Maraština jedno je od  najkompletnijih hrvatskih vina proizvedenih od ove dalmatinizirane talijanske sorte (maraština je zapravo toskanska malvazija lunga). Maraština je vjerojatno najuspjelije vino obitelji Žuža.

Pošip

Borin Pošip, zbog sjevernog zemljopisnog položaja, prirodno je hrskav i svjež. Ali Borin je Pošip istodobno kremast, širok i dubok, s puno južnog voća i aroma toplog sunčanog podneblja.

Svrdlovina

Uvrštenje Svrdlovine na ovu kratku listu namjerno je kontroverzno. Svrdlovina sigurno ne spada među najbolja Borina vina. Ali Borina Svrdlovina vrijedan je pokušaj revitalizacije zamalo zaboravljene sorte. Vrijeme će pokazati može li svrdlovina davati vrhunska vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.