Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MORENO CORONICA ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2025. Podrum je važan, ali dobro vino definitivno nastaje u vinogradu

Moreno Coronica najvažniji je outsider hrvatske vinske scene. Zašto outsider? Zato što Coronica ustvari nije pripadao onom prvom valu istarskih privatnih vinara. Dok su Kozlović, Matošević i Degrassi zajedno obilazili razne važne društvene i profesionalne manifestacije poput teniskog turnira u Umagu i prvih prezentacija istarskih vina u Zagrebu, Coronica, bivši lovac na prstace (dok je to bio legalni posao) i svirač u lokalnom orkestru limene glazbe, stajao je sa strane.

BESPLATNO LISTAJTE I DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2025.

Coronica je i danas svojevrsni outsider: on ne pripada ni jednom vinskom trendu i ni jednoj interesnoj grupaciji vezanoj uz vinski biznis. On je sam, uvijek je bio sam i mislimo da će zauvijek ostati sam. Pa ipak, još krajem devedesetih dok se baš nije znalo tko je tko u istarskom vinarstvu, Nino Dusper, vlasnik važne distributerske tvrtke i vinoteke Vinotrade i jedan od utemeljitelja Hrvatskog sommelier kluba, upozorio nas je da Moreno Coronica iz Koreniki kraj Umaga, vinificira najbolje malvazije u cijeloj Istri. Krajem devedesetih počeo se, dakle, stvarati kult Morena Coronice, koji je jednako snažan i danas.

Moreno Coronica veliki je uzor Marku Fakinu. Milan Budinski, čovjek prilično kritičkih stavova prema hrvatskoj vinskoj industriji, iznimno poštu-je Morena Coronicu. A cijela se profesionalna zajednica slaže da je Moreno Coronica prvi pokazao da teran može biti zaista vrhunsko vino, ozbiljnih internacionalnih dometa. Uostalom, kušanje svih Coronicinih terana od 1997. godine do recentnih berbi, održano u njegovoj vinariji prije nekoliko godina, pokazalo je da je Coronica, prvi u Istri i u svijetu, uspio pretvoriti teran u klasično veliko crno vino koje uspješno dozrijeva barem petnaest do dvadeset godina.

Gran Teran iz 2008. tek se lanjskog Božića sasvim približio vrhuncu i trajat će, u punoj snazi, još barem pet godina. Moreno Coronica ne voli raspravljati o podrumu. Njegovi su odgovori na pitanja Vinskog izvještaja o podrumarskim tehnikama koje primjenjuje posve šturi: grožđe se prerađuje odmah poslije berbe, fermentacija traje koliko treba, zavisi o berbi, za bistrenje se koristi dobri stari bentonit, korekcija kiselina uglavnom nema osim kad je neophodno, vrsta drva zavisi o žanru vina i tome slično, i tome slično.

Čovjek koji ne poznaje Morena Coronicu mislio bi da on, zapravo, ne voli rad u podrumu. Uostalom, i naslov ovog teksta sugerira da Moreno Coronica nije posebno zainteresiran za podrumarske poslove. U stvarnosti, međutim, ni jedno vino ne nastaje isključivo u vinogradu. Ni Romanée Conti ne bi bio Romanée Conti da nema genijalnog suvlasnika i winemakera. To da vino nastaje u vinogradu a ne u podrumu zgodna je ideološka doskočica s jakom ideološkom podlogom: ako nemate vrhunsko grožđe ne možete napraviti vrhunsko vino. Utoliko je ovaj ideologem točan.

Međutim, ozbiljni, tvrdi profesionalci poput Morena Coronice, to ne misle baš posve doslovno. Coronicin smo podrum obišli najmanje šest ili sedam puta i ti posjeti nikad nisu trajali manje od sat ili sat i pol. Pa smo se uvjerili koliko je Moreno Coronica pažljiv i selektivan kad je riječ o podrumarskim postupcima. Coronica je osobito osjetljiv na odnos vina i drva. Prije dosta godina njegova je Gran Malvazija bila puna utjecaja malih hrastovih bačvi.

Danas Coronica uopće ne koristi drvo u proizvodnji ovog prestižnog bijeog vina. Ottaviano, nazvan po njegovu ocu preminulom 2020. godine, primjer je veoma složene podrumarske procedure. Malvazija Ottaviano kompleksno je vino, fermentirano s kvascima izoliranim u Coronicinim vinogradima i podrumu. Teran Ottaviano još je kompliciranije, možda najplemenitije Coronicino vino do danas. Probali smo ga nekoliko puta iz bačvi u podrumu u Korenikima. Znamo koliko je pozorno Moreno Coronica kontrolirao sve moguće detalje koji mogu utjecati na dozrijevanje Ottaviana.

Moreno Coronica pretvara se da je podrum razmjerno marginalan u usporedbi s vinogradom, jer njegov vrijednosti sustav ispravno nalaže da se vinograd stavi na prvo mjesto. U stvarnom životu, Coronica je podjednako savjestan, strastven i stručan podrumar kao i vinogradar. Ali prije svega, Moreno Coronica apsolutni je perfekcionist, bilo da je riječ o vinogradu ili o podrumu.

Coronica je, primjerice, uveo navodnjavanje i strojnu berbu za malvaziju tek kad se uvjerio da strojna berbe podrumu može isporučiti kvalitetnije, svježije grožđe nego ručna berba. S druge strane, Coronica ne želi ni čuti za strojnu berbu terana, jer smatra da bi stroj nepovratno oštetio osjetljive bobice najvažnijeg istarskog crnog grožđa. Moreno Coronica čovjek je kojeg je lako naći kod kuće. Kad nije u vinogradu, Coronica je u podrumu. Kad nije u vinogradu ili u podrumu, Coronica drži prezentacije u velikoj lijepo uređenoj kušaonici obiteljskog imanja koje je izgrađeno unatrag petnaestak godina. A kad nije u Korenikima, Coronica je negdje u Hrvatskoj ili u svijetu gdje propovijeda o svojoj malvaziji i svom teranu. I svi mu vjeruju. Njegova su vina vjerodostojni manifest o ozbiljnosti Morena Coronice i o njegovoj predanosti terroiru zapadne Istre.

NAJBOLJA VINA

Malvazija

Coronicina bazična Malvazija, mineralna, slana, vibrantna i elegantna, vino je s puno karaktera i stila koje već četvrt stoljeća pobjeđuje na tržištu. Moreno Coronica nada se vremenima kad će svoju mladu Malvaziju moći odležavati još barem pola godine dulje, i kad će se jednogodišnje malvazije pretvoriti u barem trogodišnje malvazije. No tržište traži svoje.

Gran Teran

coronica-gran-teran-spinnaker

Gran Teran prvi je hrvatski teran koji je pokazao stvarne mogućnosti ove potencijalno briljantne sorte. Coronicini Gran Terani ne proizvode se svake godine. Kad nije zadovoljan kvalitetom grožđa, Coronica preskače berbu Gran Terana. Gran Teran spada među najelegantnije istarske teran,a iz iskustva znamo da može trajati desetljećima.

Malvazija Ottaviano

Malvazija Ottaviano najbolje je Coronicino bijelo vino do danas. Malvazija Ottaviano sofisticirano je, višeslojno bijelo vino srednjeg do velikog tijela, ugodne gustoće, dobre, čvrste strukture koje se odlično slaže s najukusnijom hranom iz Jadrana, poput u velikih škampa, jastoga, hlapova, rakovica, jakovskih kapica, listova ili rombova, Malvazija Ottaviano nazvana je po pokojnom ocu Morena Coronice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.