U četvrtak navečer, održan je gastronomski najatraktivniji događaj u sklopu manifestacije Copy Taste, koja je u Zagreb dovela neke od najboljih svjetskih barmena i barova. U Manu2, Restoranu godine po izboru žirija Kulta Plave Kamenicec Chef godine Hrvoje Kroflin servirao je degustacijski meni prilagođen klasičnim koktelima iz Firence.
Gucci Giardino sestrinski je lokal čuvenog restorana Gucci Osteria, za kojeg menije piše Massimo Bottura, najvažniji moderni talijanski chef i vlasnik legendarne Osterie Francescane s tri Michelinove zvjezdice.
Gucci Giardino i Gucci Osteria nalaze na na Plazi della Signoria, u najstrožem povijesnom centru toskanske prijestolnice koju je definirala plemićka dinastija Medici. Gucci Giardino došao je u Zagreb u vrlo jakom sastavu, na čelu s Martinom Bonchi, glavnom barmenicom još od osnivanja Gucci Giardina, koji je u vlasništvu modnog imperija Gucci. Chef Kroflin sastavio je meni koji se vrlo dobro složio s Guccijevim klasicima, ali i jednim izvrsnim bezalkoholnim pićem kreiranim u Manu2.
Večera Gucci Giardina u Manu2 počela je selekcijom malih snackova, od kojih je najsnažniji dojam ostavila krema od zelenih lješnjaka s oscietra kavijarom. Tart s jastogom također je bio prebogat. Uz amuse bouche poslužen je Memoire di Negroni, zanimljiva verzija klasičnog talijanskog koktela obojena u purpurno, jednu od firentinskih boja još od Medicijevih vremena. Ovaj nam je lijepi , glatki koktel bio pomalo presladak.
Uz egzotične škampe s umeshu umakom, ukiseljenom korabicom, uljem paprene metvice i kavijarom točio se veličanstveni šampanjac Larmandier Bernier Longitude Blanc de Blancs, i to iz magnuma: vrhunski škampi s kavijarom prirodno traže šampanjac, a ne koktel.
Žumanjak kuhan u pačjoj masti serviran je s raguom do smrčaka, glaziranim celerom u sirupu od citrusnog kojija, paljenim hmeljom i obiljem ljetnih crnih tartufa. Ovo genijalno jelo, gotovo najbolje na jučerašnjoj večeri, Manovo osoblje od milja zove carbonarom; asocijacija nije predaleka, E sada, uz tešku i moćnu “carbonaru” poslužen je eterični Guccijev koktel Happiness pun kiselkastih, herbalnih, cvjetnih i citrusnih elemenata, baziran na tekili, Campariju i hibiskusu. Jelo je bilo briljantno. Koktel je bio briljantan. Ali pairing baš nije bio najuspješniji pairing na svijetu, jer je koktel bio prenježan za smrčke, tartufe i pačje jaje.
Idući se pairing, međutim, pokazao trijumfalnim. Uz romba s kremom od crnog češnjaka, fenomenalnim grilanim divljim šparogama (uvjerljivo najukusnijima koje smo ovoga proljeća probali u Zagrebu) i kremastim umami umakom, razigrani, snažni a opet višeslojni koktel Into the Woods funkcionirao je jednako dobro kao, recimo, burgundski bijeli grand cru.
Jednako je uspješan bio i naredni pairing; uz raviole punjene čičokom s crnim lješnjakom i umakom od kore aromatičnog sira Tomme de Chevre, donijeli su nam jun od senche i cvjetnog meda. Jun je fermentirano piće koje se radi kao kombucha, samo se umjesto crnog čaja i šećera za jun koriste zeleni čaj i med. Premda bezalkoholna pića uglavnom nemaju mjesta u visokoj gastronomiji, ova kombinacija funkcionirala upravo senzacionalno. Jun nije došao iz Gucci Giardina, nego iz Mana2. Na kraju, uz desert od pastrnjaka s parfaitom od jasmina i svježe naribanim hrenom dobili smo Golden Hour, bogati, slatkasti koktel Gucci Giardina s naglašenim aromama banane.
Koktelska večera Gucci Giardina u Manu2 pokazala se punim pogotkom u 90 stupnjeva, baš ispod prečke. Bilo bi zabavno, korisno i prosvjetiteljski da više hrvatskih restorana organizira koktelske večere. Neumorni su barmeni negdje oko ponoći napustili ManO2 i počeli obilaziti zagrebačke barove, u kojima su trajala prepuna gostovanja Copy Tastea.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.