Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BRAĆA BENVENUTI 2025. Novi podrum omogućit će nam daljnji razvoj i još veću preciznost u izražavanju motovunskog i kaldirskog terroira

Vinarija Benvenuti jedna je od dvije ili tri najnagrađivanije u Hrvatskoj kad je riječ o međunarodnim priznanjima. Nikola i Albert Benvenuti sve su svoje zlatne i platinaste medalje osvojili bez pravog, posve profesionalnog podruma. Benvenutijeve su bačve i tankovi rasuti na nekoliko lokacija u Kaldiru; vina se zimi odmaraju u inoks tankovima na otvorenom, s pogledom na lijepo motovunsko vinogorje. Usprkos takvim polugaražističkim uvjetima, braća Benvenuti ne samo da su postigla izvanredan komercijalni uspjeh, nego iz godine u godinu podižu kvalitetu i mijenjaju stilizaciju svojih vina, o čemu zorno svjedoči linija malvazije Livio Benvenuti nazvana po njihovu ocu, koja se značajno razlikuje od svoje prethodnice malvazije Anno Domini.

BESPLATNO LISTAJTE I DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2025.

A teran Santa Elisabetta, potpisno suho vino kuće Benvenuti, iz berbe u berbu postaje sve elegantniji. Braća Benvenuti uskoro bi trebala početi graditi prvi dio novog podruma, proizvodni pogon koji je nesporno najvažniji. Kušaonica u vinogradu Santa Elisabetta podignut će se u drugoj fazi izgradnje njihova modernog vinskog podruma. U intervjuu za Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice Albert i Nikola Benvenuti detaljno su opisali proizvodne procese tijekom vinifikacije svojih vina i naglasili značaj izgradnje novog podruma.

Možete li nam opisati glavne proizvodne procese u vašoj vinariji?

Naši proizvodni procesi temelje se na pažljivoj kontroli kvalitete, od vinograda do boce. Cilj nam je stvoriti vina koja odražavaju autentičnost sorte i terroira, uz minimalne intervencije.

Radite li selekciju grožđa?

Da, provodimo selekciju grožđa u više navrata. Prva selekcija vrši se početkom vegetacije, druga krajem srpnja, prije početka zriobe, dok kod sorte teran provodimo dodatnu selekciju netom prije berbe. Ovim postupcima osiguravamo optimalnu kvalitetu sirovine.

benvenuti-arhiva

Koliko vremena prolazi od branja do dolaska grožđa u vinariju?

Grožđe dolazi u vinariju unutar 30 do 90 minuta nakon branja. Brz transport i blizina vinograda podrumu, ključan je za očuvanje svježine i sprječavanje neželjenih oksidacijskih procesa.

Kojim temperaturama fermentirate?

Temperatura fermentacije ovisi o tipologiji vina. Bijela i rosé vina fermentiraju na oko 15 °C kako bismo sačuvali svježinu i aromatiku, dok crna vina fermentiramo na temperaturama do 28 °C 

Koliko dugo traju fermentacije?

Trajanje fermentacije varira ovisno o vrsti vina. Kod crnih vina fermentacija traje oko 20 dana, kod bijelih vina do 35 dana, dok kod desertnih vina proces može potrajati i do 6 mjeseci.

benvenuti-podrum-tocenje
benvenuti-podrum-teran-2

Koliko dugo macerirate bijelo grožđe?

Bijelo grožđe odnosno Malvaziju maceriramo za liniju Livio Benvenuti, pri čemu proces traje oko 15 dana kako bismo dobili kompleksnost i izraženije arome.

Čime bistrite vino?

Vina bistrimo bentonitom te dodatno filtriramo neposredno prije punjenja u boce kako bismo osigurali bistrinu i stabilnost.

U kojim sve fazama dodajete sumpor?

Sumpor dodajemo odmah tijekom prerade, a daljnje doze određujemo prema potrebama na temelju redovitih analiza, vodeći računa o minimalnoj potrebnoj količini.

Radite li korekciju kiseline?

Ne, ne provodimo korekciju kiselosti. Nastojimo očuvati prirodnu ravnotežu određivanjem točnog trenutka berbe. Naši položaji, niski prinosi i puno zelene mase u vinogradu nam to omogućuju.

U čemu sve odležavate vina?

Vina odležavamo u inox tankovima i drvenim bačvama. Izbor odležavanja temelji se na dugogodišnjem iskustvu, pri čemu je intencija da bačva ne dominira, već da vino ostane autentičan izričaj sorte i terroira.

Koliko dugo vina ostaju u bocama prije puštanja na tržište?

Svježa vina ostaju u bocama oko 20 dana prije prvog puštanja na tržište, dok odležana vina ostaju između 3 mjeseca i 2 godine, ovisno o stilu i karakteristikama vina.

Koje elemente rada u podrumu smatrate najvažnijima?

Svaki posao u podrumu jednako je važan kao i rad u vinogradu. Svakako su najvažniji i najintenzivniji radovi tijekom berbe jer se tada donose  ključne odluke koje utječu na razvoj i stil budućeg vina. Preciznost, higijena te pravovremene intervencije od presudne su važnosti.

Što smatrate najvažnijim dijelom podrumske opreme?

Svaki dio podrumske opreme ima svoju ulogu. Oprema koja se nalazi o podrumu puno ovisi i o tipologiji vina koja se proizvodi. Važno je da se pravilno koristi, to jest da se njome postiže  željeni cilj.

Može li se u teškim berbama radom u podrumu napraviti dobro vino?

Može se proizvesti čisto, korektno vino koje je zdravo i užitno za konzumaciju. Međutim, u godinama s ekstremno nepovoljnim uvjetima nemoguće je radom u podrumu nadoknaditi kvalitetu koja je izgubljena radi vremenskih neprilika.

Zašto ste se odlučili na gradnju novog podruma? Koji su njegovi glavni atributi?

Odlučili smo se za izgradnju novog podruma kako bismo unaprijedili učinkovitost i prilagodili prostor modernim proizvodnim potrebama. Isto tako, novi podrum omogućiti će nam daljnji razvoj s obzirom da planiramo sadnju novih vinograda. Vjerujemo da terroir Motovuna i Kaldira ima izniman potencijal a mi ga želimo oplemeniti i pokazati njegovu stvarnu vrijednost.

Što očekujete od novog podruma?

Očekujemo lakše i preciznije praćenje proizvodnih procesa, logističko rasterećenje te veću fleksibilnost u proizvodnji. Novi podrum omogućit će nam testiranje i selekciju grožđa i vina s različitih mikrolokacija, čime u budućnosti želimo otkriti i razviti nova, velika vina.

NAJBOLJA VINA

Santa Elisabetta

santa-elisabetta-benvenuti

Single vineyard Santa Elisabetta najkoncentriraniji je hrvatski teran u dosta velikoj konkurenciji. Santa Elisabetta nije koncentrirana kao neki drugi istarski terani, određenom količinom suhih bobica. Ona je prirodno viskozna, zatvorena, premoćna i traži vrlo mnogo vremena. Santa Elisabetta autentično je kultno, eksperimentalno vino koje dolazi u punu formu poslije desetak godina, rijetko kada manje.

Livio Benvenuti Teran

Livio Benvenuti lakša je i komunikativnija verzija Benvenutijevih terana ali nipošto lošija. Linija Livio Benvenuti naslijedila je teran Anno Domini. A teran Anno Domini iz 2012. osvojio je zlatnu Decanterovu medalju 2024, što dovoljno govori o vrijednosti i dugovječnosti Benvenutijevih terana.

Muškat San Salvatore

benvenuti-san-salvatore

Ne baš malo poznavatelja hrvatske vinske scene misli da je muškat San Salvatore općenito najbolje vino koje se proizvodi u Hrvatskoj u najmanje zadnjih desetak godina. Muškat San Salvatore slatko je, botritizirano vino stilizirano kao veliki Sauternesi. San Salvatore može trajati cijelu vječnost, u što smo se uvjerili lanjske zime na vertikalnom kušanju San Salvatorea u podrumu braće Benvenuti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.