Jučerašnja dodjela godišnjih nagrada vodiča Gault&Millau Hrvatska uglavnom je prošla bez velikih iznenađenja. Chef Rudi Štefan iz šibenskog Pelegrinija zasluženo je dobio najveće priznanje večeri, titulu Chefa godine, a chefica Maša Salopek proglašena je najboljompastry cheficom. Izbori za najbolje restorane godine uglavnom su korektni, ali jedno ime bolno je nedostajalo među najboljima. Što su primjetili i ostali uzvanici. Riječ je o rovinjskom restoranu Agli Amici obitelji Scarello koji je prošle godine prvi i zasad jedini u Hrvatskoj dobio dvije Michelinove zvjezdice.
U redu, možda su ocjenjivači za Gault&Millau procijenili da Agli Amici Rovinj ne spada među 13 najboljih restorana u Hrvatskoj, ali Agli Amici je morao biti spomenut barem na neki drugi način. Nakon dodjele, svi uzvanici su dobili knjižicu žutog vodiča pa su je počeli proučavati.
Restorana Agli Amici nema ni u fusnoti. Nije naveden ni kao restoran s tri toke, niti među restoranima koje vrijedi posjetiti u Rovinju, kojih u Gault&Millau ove godine ima sigurno desetak. Nakon dodjele, kod kuće smo pogledali zadnja dva izdanja Gault&Millauvih vodiča. Agli Amici se ni tamo ne spominje. Dakle, za jedan od najvažnijih internacionalnih gastronomskih vodiča na svijetu, najbolji hrvatski restoran jednostavno ne postoji. Ni kao preporuka niti kao najbolji restoran. Što je uistinu poražavajuća činjenica.
Ne znamo razloge zbog kojih je Agli Amici izostao iz popisa najboljih restorana, ali Gault&Millau Hrvatska bi trebao što prije ispraviti ovu pogrešku kako bi što više dobio na kredibilitetu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.