Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WINERI 2025 Evo koje štandove vrijedi obići na drugom danu riječkog vinskog festivala koji ove godine okuplja više od 100 izlagača 

Jučer je glatko protekao prvi dan jednog od najvećih hrvatskih vinskih festivala, WineRi u Rijeci. WineRi se već tradicionalno svake godine održava u Exportdrvu u centru Rijeke, idealnom prostoru za ovakvu manifestaciju.

WineRi svake godine raste i postaje sve bolji i je jedan od festivala koji u dvana dana okuplja gotovo cijelu vinsku scenu na jednom mjestu. Festival je jučer otvoren govorima i dodjelom nagrada najboljim etiketama s ocjenjivanja Kvarner International Wine Trophyja održanog prije dva tjedna u Vrbniku. Oko 17 sati veliki prostor Exportdrva bio je i više nego ugodno popunjen, ali se i dalje svakom štandu moglo mirno prići bez nesnosne gužve, i sa svakim se izlagačem moglo prozboriti nekoliko rečenica. To je obično rijetkost na popularnim vinskim festivalima gdje su izlagači i gosti zgurani na tek nekoliko metara jedni od drugih.

WineRi je i ove godine okupio ogroman broj izlagača, njih više od sto, među kojima su bili veterani hrvatske vinske scene, ali i veliki broj distributera koji su na festivalu predstavili svoje portfelje. Naravno, niti jedna normalna osoba ne može obići svih stotinjak izlagača i probati sve što su vinari i distributeri uzeli sa sobom na festival. Zato smo odlučili sastaviti plan za drugi dan festivala i pregled svega što smo u nekoliko sati uspjeli obići i za što smo imali snage.

Veliki dio početnog dijela festivala drži najbolja riječka vinoteka Wine&Co, koja je predstavila svoj impresivni portfolio, u kojem su nam pažnju privukli Laurent-Perrier, Ca’ del Bosco i Domaine Chanson. Među posjećenijim štandovima bili su oni vinarije Kratuhaker, kao i favoriti poput Colettija, Radovana, Puhelek i Benvenutija. Mi smo se zaustavili kod Bertoše čiji je pinot sivi izvanredan za lagani početak festivala, dok nas je ozbiljno impresionirao novi istarski brend Enoist, koji se ove godine prvi put počinje predstavljati na festivalima. Kod Enoista smo probali svježu malvaziju koja je bila izvanredna, kao i odležana.

Crna vina nažalost nismo stigli probati, što ćemo ispraviti danas. Upravo je iz takvih razloga odlično što WineRi traje dva dana. Istarska Veralda je na festivalu izložila svoje standardno vrhunske hitove, a veliki redovi stvarali su se i kod drugih istarskih vinarija poput Rossija i Meneghettija. Medein štand sadržavao je bazne linije njihovih vina, koja su dobar uvod u ovu važnu istarsku vinariju, ali toče i kultnu Punta Grecu, jedno od najboljih crnih vina na hrvatskom tržištu.

Odlično je i što Bastiàn toči svoj fantastični odležani Petra’s Rose. Svakako je dobro što su i dalmatinske vinarije imale svoje predstavnike poput Korte Katarine i zajedničkog štanda vinarija zadarske županije, ali bismo ih u Rijeci voljeli vidjeti više. Najviše smo vremena ipak proveli među štandovima distributera, od kojih su neki na izložili ozbiljne internacionalne etikete. Tu nam je pažnju najviše zaokupila LuMa, iako ćemo pažljivije pogledati štandove Mive i Enozoika u subotu.

Kod Lume smo probali nekoliko vina izvrsne vrijednosti za novac koja zaslužuju biti na vinskim kartama hrvatskih restorana, poput odličnog pinot blanca iz Mosela Markusa Molitora k Les Sardines iz burgundijske vinarije Robert-Denogent. Međutim, najjači adut na Luminoj kućici jest bio šampanjac Dehours grande reserve koji sadrži 90% meuniera i traži ozbiljnu gastronomsku podlogu i u prodaji stoji pedesetak eura. WineRi je i ove godine ispunio svoju ulogu povezivanja raznih segmenata vinskog biznisa i publici predstavio ogroman broj vina. Ovogodišnji WineRi bi zaista bilo šteta propustiti posjetiti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.