Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Muga Prado Enea iz 2016. vjerojatno je najbolje ocijenjeno crno vino koje se može kupiti u Hrvatskoj za manje od 100 eura

Muga je tradicionalistička vinarija iz Rioje, koju je Decanter u svom posebnom prilogu posvećenom Rioji nedavno uvrstio među šest najvažnijih kuća najznačajnije španjolske vinske regije. Muga je osnovana 1932. godine u Haru. Do danas je ostala u obiteljskom vlasništvu. Muga raspolaže s 300 hektara vinograda u različitim dijelovima Rioje, s kojih proizvodi oko milijun i pol boca godišnje.

Tri najbolja Mugina vina, Aro, Torre i Prado Enea Gran Reserva vinificiraju se vrlo tradicionalno. Kompletan proces vinifikacije odvija se u drvenim bačvama različite veličine i sastava, koje se proizvode u samoj vinariji. Vina odležavaju u 80 posto francuskog i 20 posto američkog hrasta, djelomično i u novim barrique bačvama.

Vina se ne filtriraju nego se prvo pretaču svaka četiri mjeseca uz aeraciju, da bi se zatim bistrila svježim bjelanjcima. Mugini enolozi na 100 litara vina dodaju dva do tri bjelanjka. U Mugi kažu da bjelanjci vežu i grube tanina, pa su zato njihova velika vina naglašeno baršunasta. Poslije odležavanja u drvu, vina ostaju u bocama još najmanje 36 mjeseci. Rezultati su senzacionalni. Wine Advocate ocijenio je Prado Eneu iz 2016. koja se trenutno nalazi na tržištu, s 97+/100 bodova. Druga dva velika vina kod pojedinih su uglednih međunarodnih kritičara zabilježila i čiste stotke.

Prošlog smo tjedna probali Prado Eneu, i zaista nas je potpuno fascinirala i impresionirala. Prado Enea proizvodi se od tempranilla, s nešto graciana, garnache i mazuela. Vinogradi su stari između 40 i 95 godina, posađeni na 500 do 600 metara nadmorske visine, s ekstremno malim prinosima. Vino je gusto, boje višnje s crnim preljevima, doslovno baršunasto, dugo u ustima i na završetku, uzorno elegantno za 14,5 posto alkohola, s bouquetom koji intenzivnošću podsjeća na pojedine najveće Bordeauxe iz dobrih berbi: govorimo o Lafiteu, Latouru ili Margauxu. Naravno, arome su drukčije.

Prado Enea iz 2016. godine miriše na zrelo crno voće i tople začine poput cimeta i klinčića, s primjesama tamne čokolade, cigara i vanilije. Okus slijedi arome, s naglašenim začinima i vanilijom na završetku. Vino je usprkos gustoći, alkoholu, i moćnim, širokim aromama i okusima svježe kao da je proizvedeno 2022. a ne 2016. pa bi moralo trajati još barem četrdesetak godina. Prado Eneu pili smo polako i pažljivo, i nismo uspjeli zamijetiti ni najmanju pogrešku, nesavršenost ili neravnotežu. Muga Prado Enea blizu je savršenom vinu i pruža oduševljavajuće zadovoljstvo. Koje vas neće koštati milijun dolara.

Moments.hr prodaju Prado Eneu iz 2016. godine za 93 eura. Vjerojatno je riječ o najboljem crnom vinu na hrvatskom tržištu koje košta manje od 100 eura. Nekoliko dana kasnije kušali smo i Muga Reservu iz 2020, snažno, bogato mlado vino koje za tridesetak eura predstavlja prilično dobru vrijednost za novac. 

Gastronomska preporuka boeuf bourgignon, pašticada, dugo odležavani steakovi, wagyu, visoka divljač, pačja prsa, bijeli tartufi

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.