Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kaštelanski vinari međusobno su ocijenili najbolje crljenke za 2024. Pobjednik je Ante Kuzmanić

Tradicionalno se u Kaštelima jednom godišnje okupe proizvođači vrhunskog crljenka i međusobno na slijepom kušanju ocjenjuju svoja vina. U tom svojevrsnom druženju i natjecanju pravo sudjelovanja imaju samo vinari iz Kaštela, koji u službenoj prodaji imaju crljenak.

Jasno je da je kaštelanski kraj ponosan na ovo vino, koje eto ima i taj specifičan naziv. Sorta kaštelanski crljenak ili tribidrag u drugim dijelovima Dalmacije, proslavila se u SAD-u kao zinfandel, u Italiji se uzgaja kao primitivo a u Makedoniji kao kratošija.

Za sada, kako nam je pojasnio organizator natjecanja Matko Kuzmanić, u ocjenjivanje po zadanim kriterijima ulazi deset lokalnih vinara. To su, proizvoljnim redosljedom: Ivica Radunić, Anton Kovačev, Neven Vujina, Marin Milan, Ante Kuzmanić, Jakov Bedalov, Ivan Kovač, Vlado Perišin, Anton Kovač i široj javnosti najpoznatiji Ivica Kovačević, koji je ime izgradio kao direktor Stine.

U pitoresknom okolišu dvorca Rušinac u Kaštel Lukšiću sinoć su se okupila šestorica vinara, četiri su se ispričala zbog poslovno-privatnih obveza. Princip ocjenjivanja je jednostavan. Vinari iz neoznačenih dekantera kušaju vina, zapisuju ocjene i tako tri kruga. U dva kruga jučer je najbolji bio crljenak Marina Milana, a u trećem se iskazao onaj Ante Kuzmanića. No, u ukupnom zbroju bodova na kraju je bio najbolji Kuzmanić, koji je tako postao ovogdišnji pobjednik među kaštelanskim vinarima. Pobijedio je s crljenkom iz 2021. godine.Kaštelani su već uspjeli izgraditi priču oko crljenka, koji je postao integralni dio njihove gastronomske i turističke ponude. Zasad nitko ne planira masovniju proizvodnju, razvijaju se u smjeru malih obiteljskih vinarija, pa imamo najavu da bi dogodine na ovom natjecanju trebalo biti još nekoliko novih vinara s vrhunskim crljenkom. Uz sve ovo, sinoć se nakon ocjenjivanja za sve okupljene organizirala i Kaštelanska marenda, s klasičnim jelima ovoga kraja koja su se sjedinjavala s crljenkom. Istaknimo da je uz standardni brudet od srdela i mladi kupus na lešo očekivano bila poslužena i sipa s bobom, još jedna stvar koju Kaštelani sve više brendiraju kao autohtoni proizvod.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.