Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kokinizza, pizza s rolanom pancetom i pršutom, pokazuje zašto je Bokamorra i danas megapopularna

bokamorra

Splitska Bokamorra od starta se brendirala kao pizzaurant & cocktails, zanimljiv koncept odličnog imena. Na ruku joj je išla lokacija, par minuta od rive i Marmontove, dovoljno blizu centru zbivanja, a ipak dovoljno udaljena od ljeti teško snošljivih gužvi. No, za održati rang trebali su imati i dobre proizvode.

Bokamorru smo posjetili za vikend, pola sata nakon otvaranja. Broj gostiju sugerirao je da je Bokamorrin projekt uspio u svemu. Naručili smo pizzu Kokinizzu, jednu od onih čiji su specifični naziv smislili u Bokamorri. Zaintrigirao nas je spisak namirnica koje koriste, uz mozzarelu tu su još i rolana panceta, čest sastojak njihovih pizza, parmski pršut i stracciatella. Na kraju smo bili zadovoljni odabirom; parmski pršut i rolana panceta pizzi su dali bazičnu slanost koju je lagana stracciatella razblaživala, stvarajući savršen kontrast. Dok jedete, Kokinizza razvija taj dvostruki udar okusa, koji vas odmah tjera na sljedeći zalogaj. Vrlo uspješan recept i zanimljiva pizza koja zapravo ne toliko neuobičajenim prilozima nudi jedno novo osjetilno iskustvo.

Što se tiče tijesta, puritanci pizza bili bi malo nezadovoljni, jer da bi bila prava napolitana nedostaje joj malo hrskavosti i čvršće strukture tijesta. No, u Bokamorri od starta navode kako je njihova pizza samo uzela osnovu napolitane, sami su je nadogradili kako bi imali vlastiti produkt. Ne može se reći da su pogriješili, tijesto se dobro nadovezuje na okus nadjeva.

Ono gdje bi se mogla naći zamjerka svakako je izbor pića. Bokamorra gradi priču na konceptu koktela uz pizzu i to je dobra politika, već su stekli publiku kojoj je to uobičajeno. No, ukoliko niste baš za takvo piće, ili poput nas ne volite piti koktele dok se sunce još penje, odabir vina i piva nije preširok. Pogotovo ne za piva koja nude izbor tek 4-5 craftova uz par industrijskih. Na sreću, imaju Barbu od splitske LAB pivovare, sasvim solidnu opciju za uz pizzu. Poslužen je u dobro rashlađenoj čaši.

Sastojci na nadjevu su dobre kvalitete. Može se potegnuti pitanje bi li Bokamorra mogla unaprijediti ponudu kakvim domaćim proizvodima, obzirom da su im talijanski uobičajeni. No, na Kokinizzi je jasno zašto se oslanjaju na sigurnost strane proizvodnje. Teoretski bi na nju mogao ići i domaći pršut, no niti jedan razuman ugostitelj ne može se osloniti na to da bi kroz cijelu godinu dobijao proizvod jednake kvalitete, koja nije loša. Kod parmskog znaju na čemu su, a tako i njihovi gosti.

Uz pizzu serviraju i tri čašice dodataka, maslinovo ulje s češnjakom i čilijem, te sam čili. Ulje djeluje dosta prosječno, mogli biti i ambiciozniji u izboru. No, miks ulja i čilija je odličan, s dobro pogođenim omjerima. Oni koji vole malo pikantnosti na pizzama bit će zadovoljni. Osjeti se lagana aroma ulja i decentna ljutina, taman dovoljna da zaigra nepce a ipak ne uništi ostale okuse pizze. Za ljubitelje prave ljutine tu je sam čili.

Sve u svemu, pizza u Bokamorri i dalje je jako dobro iskustvo. Atmosfera je ugodna, prostor je organiziran oko dvije fokalne točke; kuhinje i impresivnog šanka oko kojih se sve odigrava, osoblje je ugodno i nenametljivo, a opet na usluzi kad treba. Za splitske uvjete nije nebitno i da je javna garaža 20 metara od Bokamorre, parking je uvijek zna biti problem ako namjeravate jesti negdje u centru Splita. U Bokamorri je očigledna pažnja orema detaljima, pa je čak i boja tanjura usklađena sa stolovima.

Omjer cijene i dobivenog je dobar. Kokteli kao Bokamorrin zaštitni znak su relativno skupi, no to je trend u cijelom Splitu. U Bokamorri ćete proći čak i jeftinije nego u nekim lošijim lokalima. Pivo s druge strane ima sasvim pristojnu cijenu, tek nešto višu nego u kvartovskim kafićima. Barbu i Kokinizzu smo platili 20,5 eura.

Očekivanja nisu ista od svakog lokala. Nemate ista nadanja od fine dining restorana i lokalne grill kućice koju bije glas o dobrim ćevapima jer somun zalijevaju pravom junećom juhom. Bokamorra je izgradila reputaciju mjesta gdje se može pojesti stvarno dobra pizza, i za sada je održava s pravom.

BOKAMORRA

Trumbićeva obala 16, Split

HRANA 4 PIĆE 3 (KOKTELI 4+) SERVIS 4 AMBIJENT 4/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.