Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bibichev Debit iz 2023. primjer je svježeg, lepršavog i lakopitkog vina od autohtonog dalmatinskog grožđa

Vinarija Bibich iz Plastova u šibenskom zaleđu godinama je bila poznata po odležanim, vrlo bogatim vinima kojima je trebalo ozbiljnije odležavanje. U studenom lanjske godine u vinariji Bibich, u društvu Alena Bibića i njegova sina Filipa pili smo, primjerice, zaista izvrsnu Lučicu iz 2016, vjerojatno najkarakternije vino od debita koje smo dosad probali.

Sorta debit, koja se toliko identificirala s dalmatinskim terroirom da je možemo smatrati autohtonom, dugo je zbog naslijeđenog lošeg imidža i katkad vrlo niskih cijena izostajala s mnogih restoranskih vinskih karti. Debit je, međutim, veoma podesan i za proizvodnju svježih “ljetnih” lakopitkih vina, pa stoga zadnjih par sezona svjedočimo njegovoj tržišnoj renesansi.

Filip Bibić, koji igra sve važniju ulogu u obiteljskoj vinariji, iz lanjske je berbe vinificirao jako šarmantni mladi, lepršavi Debit, perfektan za rastakanje na čaše. Premda je debit sorta koja kasnije dozrijeva, vinarija Bibich uspjela je u Debitu iz 2023. zadržati gotovo sauvignonsku svježinu. Naglašena svježina Bibicheva novog Debita efektno se povezala s aromama i okusima citrusa i zelenih jabuka, podcrtanih elementima kamilice i mediteranskog začinskog bilja. Relativno nizak alkohol, manji od 13 posto, čini Bibichev Debit još pitkijim.

Novi Bibichev Debit tipičan je predstavnik nadolazeće generacije sjevernodalmatinskih vina, od Borine Maraštine i Pošipa do skoro cijelog portfolija Ante Sladića, koja ističu svježinu i eleganciju kao svoje bitne značajke. Bibichev Debit iz 2023. može se posluživati sam, a dobro ga je piti uz riblji carpaccio, sushi, kozice, osliće, sitnu plavu ribu, dagnje ali i uz trilje i ježince jer se fino slaže s jodiranim okusima. Sirevi, osobito kozji i ovčji, ovdje se podrazumijevaju. Premda stare knjige tvrde da se uz jake zrele sireve pije crno vino, bijelo vino sa solidnim kiselinama može biti puno efikasniji pairing.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.