Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S Malvazijom OMO iz 2022. Milan Budinski dosegao je jedan od vrhunaca u povijesti istarske vinske industrije

Novu, treću malvaziju Omo glasovitog enologa Milana Budinskog otvorili smo u četvrtak navečer i popili oko pola boce. U petak smo otišli na put a Omo smo ostavili u hladnjaku, začepljenog običnim staklenim čepom. Nismo ispumpali zrak niti smo vino izolirali argonom.

U nedjelju navečer kad smo se vratili, Omo je bio u gotovo savršenom stanju. Možda je izgubio ponešto svježine, ali nije oksidirao a bouquet i okus, tekstura i struktura, ostakli su gotovo isti kao kad smo otvorili butelju. Ovdje treba reći da nije posve neobično da vina izložena kisiku mogu uspješno preživjeti nekoliko dana. Dapače, Franco Biondi Santi preporučivao je da se njegov Brunello dekantira najmanje 48 sati prije konzumacije. No, Brunello Biondi Santi golemo je vino prepuno tanina, koje košta milijun dolara. A Omo je malvazija s prihvatljivom cijenom. I s jako puno integriteta.

Novi Omo sav je o teksturi i strukturi. Vino ima jasnu, vrlo čvrstu vertikalnu strukturu u kojoj nema ni jedne pogreške, ni jedne šupljine, ni jednog nestabilnog mjesta. Srednje nepce je puno i bogato; većina hrvatskih vina, osobito bijelih, i danas pati od osjećaja praznine na srednjem nepcu. Tekstura je blago kremasta i naglašeno vibrantna. Omo pleše u ustima, kao vrhunska vina velikog Marjana Simčiča. Okus je intenzivan i vrlo dug, s mineralnim završetkom.

Četrnaest posto alkohola savršeno je integrirano: Omo iz 2022. usprkos snazi svakog svog pojedinačnog sastojka uzorno je elegantan i harmoničan. Kad pijete novi Omo, imate osjećaj kao da uživate u vinu koje je doista živo. Omo iz 2022. vrijedi više od 95 bodova i trebao bi se dobro držati barem desetak godina. Riječ je jednom od najviših dosega istarske i hrvatske vinske industrije u kategoriji bijelih suhih vina. Novi Omo spada među gastronomski univerzalna vina. Možete ga piti uz škampe i šanpjera, uz tunu i lososa, kao i uz biftek i bijele tartufe. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.