Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Minuty Rose et Or odlično je gastronomsko vino, dok je M de Minuty prototip modernog provansalskog rosea

Minuty Rose et Or odlično je gastronomsko vino, dok je M de Minuty prototip modernog provansalskog rosea. Chateau Minuty je, uz Domaines Ott, vjerojatno najvažniji proizvođač rosea na svijetu.

Chateau Minuty, koji sa nalazio u vlasništvu obitelji Farnet-Mattan od 1936. do 2023. godine, izmislio je dvije bitne značajke provansalskog rosea. Prvo, Minuty je popularizirao izduženu, blago trbušastu bocu koja do danas simbolizira provansalski rose. Drugo, Minuty je godinama prije Miravala i Whispering Angela stilski definirao moderni provansalski rose; blijeda boja, vrlo malo ili ništa šećera, puno voća i svježine.

Minuty danas posjeduje oko 160 hektara vinograda u organskom uzgoju: koristi se isključivo kravlje i ovčje gnojivo, nema pesticida, nema herbicida. Svih 160 hektara i danas se beru ručno, jer su u Minutyju uvjereni da strojna berba ne može osigurati perfektno stanje grožđa prije dolaska u vinariju.
Najveći dio vinograda zasađen je grenacheom. Tu su još syrah, cinsault, tibouren i rolle koji se, međutim, ne koristi u roseima nego se od rollea proizvode bijela Minutyeva vina. Minuty svoja vina dijeli na ona proizvedena iz vlastitih vinograda blizu Saint Tropeza, i na negocijantska vina koja se dobivaju od grožđa kupljenog u različitim dijelovima Provanse.

Rose et Or pripada liniji Minuty Or, pokrenutoj 2009. godine. Rose et Or dolazi iz Minutyevih vinograda. Sastoji se od 80 posto grenachea, 10 posto syraha, 5 posto tibourena i 5 posto cinsaulta. Ima 12,5 posto alkohola ali je njegovo tijelo moćno kao da ima 14 posto alkohola.

Rose et Or iz 2023. na nosu je prepun crvenog voća, s laganim elementima agruma poput crvenog grejpa, i herbalnim nijansama garriguea. Miris je izrazito intenzivan. Na nepcu se osjeća vrlo zrelo, veselo ljetno crveno bobičasto voće, s nešto citrusa koje, međutim, veoma brzo dobiva jako puno mineralnosti i slanosti. Riječ je o prilično neobičnoj kompoziciji okusa, koja ujedinjuje drastičnu voćnost i dramatičnu mineralnost.

Okus je dug i za kriterije crnih vina kamoli za kriterije rosea. Rose et Or pijemo već godinama. Prilično smo sigurni da ovo odlično vino, skupa s Miravalom, spada među najbolje rosee na svijetu u prihvatljivim, razumnim okvirima cijena. 

Rose et Or izvrsno je gastronomsko vino, koje pokriva jako puno raznolike hrane, od kamenica, jakovskih kapica, kozica i škampa, preko ljetnih salata do brudeta, bouillabaissea, ribe na žaru, lakših sushija ali i piletine i teletine s roštilja. M de Minuty, najpoznatije, ikonografsko Minutyjevo vino, vinificira se od 60 posto grenachea, 30 posto cinsaulta i 10 posto syraha.

M iz 2023. vibrantno je vino, s jako puno svježine, s mirisima vinogradarskih bresaka, citrusa i crvenog bobičastog voća, s laganim dodirom slatkog voća i opet veoma dugim aftertasteom.

M de Minuty prototip je modernog provansalskog rosea, kako po obliku butelje, po izgledu i po okusima i aromama, tako i po lifestyleu koji sugerira. Minuty je svestrano vino koje se pije na bazenima, u beach barovima, u kafićima i noćnim klubovima i koje namjerno, ciljano želi simbolizirati ljeto na Mediteranu.

M se također veoma dobro slaže s raznolikom hranom. Redovito ga, ne samo ljeti, pijemo uz pizze u Franko’su, uz klasični roštilj, povremeno uz sushi i prilično često uz ljetna jela od rajčica i bosiljka. Sinoć smo ga pili uz trešnje i jagode, naravno bez šećera, i u tom je sezonskom voćnom aranžmanu odlično funkcionirao.

U veljači 2023. objavljeno je da je LVMH poslije višegodišnjih pregovora kupio većinski udjel u Minutyju. Cijena nije poznata, no analitičari vinskog tržišta govore o iznosu između 350 i 450 milijuna eura.

Važno je, međutim, da obitelj Matton i dalje nastavlja upravljati Minutyjem, baš kao što je obitelj Ott nastavila voditi Domaines Ott, nakon što je Louis Roederer 2004. godine kupio većinski udjel u toj povijesnoj provansalskoj vinariji.

Minuty vina u Hrvatskoj distribuira Pago Croatia. Mogu se kupiti u vinoteci i u web shopu Moments hr.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.