Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOWN MEXICO WAY U zadarskoj Colonni probali smo opaki, još bezimeni koktel od mezcala Bruxo Espadin, s vetiverom i amarom

U petak navečer najbolji su zadarski bar zauzeli Gringos de Croatia. Bar se zove Colonna, a Gringos de Croatia su hrvatski barmeni koji su se nedavno vratili iz Meksika i jedan entuzijast-distributer mezcala i tequila koji je barmene odveo na studijsko putovanje Meksikom, gdje su obišli niz destilerija specijaliziranih za pića od agave.

Entuzijast i distributer zove se Marko Markota, suvlasnik Alce, uvoznika ali i proizvođača široke palete žestokih pića. Poslije povratka iz Meksika, Gringos de Croatia priređuju evente u vodećim hrvatskim barovima, promičući opojnu, zadimljenu plemenitost  mezcala, jednog od najkarakternijih destilata na svijetu. Colonna je uvjerljivo najbolji zadarski bar i jedan od miksološki najambicioznijih lokala na Jadranu. Na Colonninu smo terasu sjeli dan poslije velike zadarske fieste mezcala i tekila. Bar je još bio pun različitih mezcala, pa su nas ponudili još neimenovanim koktelom na kojem rade već tjednima. Baza koktela je Bruxo Espadin, monosortni mezcal. Espadin je naziv jedne od mnogih sorti agave koje se koriste za proizvodnju mezcala.

Bruxo Espadin ima 46 posto alkohola, brutalno je zadimljen, veoma široke, gotovo masne teksture.  Zahvaljujući Vetiveru bezimeni je koktel dobio floralne arome, sirup od agave pojačao mu je tijelo, Amaro Santoni eleganciju a  limunska kiselina dala je ovom briljantnom još bezimenom koktelu visoke note neophodne za zaokruživanje okusa.

S obzirom na činjenicu da je nastao poslije studijskog putovanja hrvatskih barskih  gringosa Meksikom,  Colonnin koktel možda bi se mogao zvati Down Mexico Way. Tako se, među ostalim, zvao jedan od najboljih londonskih meksičkih restorana koji se još davno zatvorio. Ali dok je radio, pred ulazom u Swallow Streetu svake su se večeri stvarali redovi i skoro svi su bezbrojni gosti pili fenomenalne slane i pikantne koktele.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.