Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aurin Teranino osvojio je platinastu medalju na Vinistri. Teranino je u zadnjih par godina dobio čak 20 medalja na međunarodnim i domaćim natjecanjima

Osim što ocjenjuje istarska vina i svjetske malvazije, najvažnija hrvatska vinska manifestacija Vinistra ocjenjuje i jaka pića. Segment prijavljenih uzoraka u kategoriji jakih pića svake se godine povećava, tako da se povećava i vrijednost Vinistrinih medalja za destilate. Ove je godine platinastu medalju u toj kategoriji osvojio Aurin Teranino, liker koji uzorno uspješno povezuje visoku komercijalnost i visoku kvalitetu.

S jedne strane, prodaja Aurina Teranina stalno raste. U prva četiri mjeseca prodaja Teranina porasla je za više od 30 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, pa bi Aura ove godine trebala prodati oko 350 tisuća litara Teranina. S druge strane, platinasta medalja na ovogodišnjoj Vinistri ukupno je dvadeseto priznanje za Teranino u posljednjih nekoliko godina.

Teranino je među ostalim osvojio Master medalju na natjecanju Spirit Business 2020. Na frankfurtskom natjecanju International Trophy Aurin je Teranino osvajao zlatne medalje 2021. i 2022. godine. Iste 2022. Teranino je dobio zlato na Concours International de Lyon, dok je 2023. nagrađen zlatom na Spirit Selectionu. Zanimljivo je da je Aura lani poslala Teranino u Čile, gdje se s natjecanja Cata d’Or vratio sa zlatnom medaljom. Lani je, nadalje, Teranino osvojio trostruku zlatnu medalju na World Spirit Trophy, dok je na Europe Wine and Spirit Trophy nagrađen dvostrukom zlatnom medaljom.

A ove je godine Aurin Teranino dobio zlato na London Spirit Competition, čime je ponovio rezultate iz 2020. i 2022. godine. Teranino, naravno, pobjeđuje i na domaćim natjecanjima: ovog je proljeća osvojio Nagradu publike na Festivalu teranina u Balama da bi sada, eto, dobio platinastu medalju na Vinistri. Fenomen teranina posebno je poglavlje u razvoju tržišta jakih pića u Hrvatskoj, baš kao i fenomen pelinkovca. Više je nego zanimljivo da baš dva likera bilježe najveći rast potražnje među svim domaćim destilatima.

Teranino se, naravno, ne mora piti sam. Aura je razvila ukupno šest koktela i spritzeva s Teraninom, među kojima je osobito popularan Ginster, u kojem se 20 ml Teranina miješa s 30 ml gina Karbun, decilitrom tonika i ledom. U Aurinom se baru u Buzetu u Ginster dodaje i komadić aktivnog ugljena. Teranino kao komercijalno piće na tržištu postoji tek nešto dulje od deset godina. Njegove su daljnje mogućnosti rasta limitirane dostupnim količinama terana koji mora biti baza za teranino. No, činjenica je da je gotovo nemoguće pronaći restoran, bar ili kafić koji danas ne drži barem jedan od brendova teranina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.