Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRI PREDSJEDNIKA VINISTRE O 30 GODINA VINISTRE/LUKA ROSSI U istarskin vinarijama upravo traje smjena generacija. Mladi ostaju na zemlji da bi proizvodili vino

Luka Rossi najmlađi je predsjednik Vinistre. Luka Rossi predstavnik je novog naraštaja, koji polako preuzima sve važniju ulogu na istarskoj vinskoj sceni. Gospodin Rossi i njegova braća preuzeli su obiteljsku vinariju i destileriju od oca Marina, a na institucionalnoj razini, Vinistri, Luka Rossi u istarsko vinarstvo unosi veoma mnogo energije, kao i nešto drukčiji marketinški i organizacijski pristup.

Već prve godine Rossijeva mandata obilježene su velikim međunarodnim manifestacijama, poput lanjskog ocjenjivanja vina za Concours Mondial du Bruxelles ili ovogodišnje smotre posvećene hrvatskim vinima osvajačima medalja na Decanter World Wine Awards. Cilj je jasan: Vinistra nastavlja afirmirati Istru kao međunarodno prepoznatljivu, održivu vinsku i turističku regiju.

Zašto ste prihvatili mjesto predsjednika Vinistre?

Kada mi je predloženo da budem predsjednik Vinistre nisam bio siguran trebam li prihvatiti ponudu. Bilo je to izazovno vrijeme za moju obitelj i mene, a glavni strah bio je hoće li mi silne obaveze dozvoliti da se adekvatno angažiram kao predsjednik ove renomirane udruge. Nije bilo lako odlučiti se na taj iskorak, tim više što su na čelu Vinistre prije mene bili poznati vinari Ivica Matošević i Nikola Benvenuti koji su u razvoju Vinistre kao udruge i kao manifestacije ostavili duboki pečat. Nakon što sam razmislio shvatio sam da se takva prilika pruža jednom u životu, iznimna je čast ali i velika obaveza prihvatiti ulogu predsjednika Vinistre, udruge koja je najzaslužnija za brendiranje istarskih vina i Istre kao atraktivne vinske destinacije.

Budući da ste još relativno mladi, jeste li se bojali odgovornosti koje nosi taj položaj?

Kao što sam rekao, krenuti stopama mojih prethodnika, Ivice Matoševića i Nikole Benvenutija, nije mala stvar. Bio sam svjestan da nije riječ samo o pukoj funkciji, već o nečem mnogo većem i važnijem. Ova funkcija podrazumijeva veliku odgovornost prema prethodnicima te svim članovim Vinistre, koji su posljednjih tridesetak godina radili na tome da istarska vina nađu svoje mjesto na vinskim kartama najboljih restorana. A to je samo dio uspješne priče čije novo poglavlje imam čast ispisivati. Vinistra je jedna od rijetkih udruga koja povjerenje daje mladim ljudima. U udruzi su danas zaposleni vrhunski profesionalci čiji je prosjek godina trideset. Upravo zbog takvog odnosa prema mlađim generacijama i povjerenju koje su nam, danas imamo smjenu generacija na istarskoj vinskoj sceni, veliki broj mladih vinara odlučio je ostati u Istri i nastaviti obiteljsku tradiciju.

Što su prioriteti Vinistre u idućih nekoliko godina?

Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima. Jedan od najvažnijih ciljeva je kontinuirano je ulaganje u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina, a tu je i provođenje marketinške strategije kreirane 2018. Također, iznimno je važno održati sinergiju svih članova kao što je bilo do sada jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas – na vinsku kartu svijeta. I kao što sam već rekao, potičemo mlade generacije da se što više uključe kako bismo zajedno što bolje i kvalitetnije iskoristili potencijal Istre kao turističke i vinske regije s jasnim naglaskom na održivost. 

Koliko su međunarodne promotivne akcije, vezane uz Vinistru , poput lanjskog Concours Mondiala, važne za istarsku i hrvatsku vinsku scenu ?

Uz ekskluzivne promocije u Zagrebu odležanih malvazija i terana pod nazivom Vintage by Vinistra održanim pretprošle i prošle godine u Zagrebu te drugu godinu za redom samostalni nastup na najvažnijem svjetskom sajmu Proweinu u Düsseldorfu, lanjsko domaćinstvo Concours Mondial de Bruxellesa bilo jedan od najizazovnijih projekata u povijesti naše udruge. Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje održano u Poreču još je jednom potvrdilo važnost Istre kao vinske regije. Iskoristili smo ovu sjajnu prigodu za promociju Istre, ali i cijele Hrvatske. Ugostili smo više od 350 stručnjaka iz cijelog svijeta koji su se u svoje domovine vratili puni dojmova i tako na neki način postali naši ambasadori. Ove godine očekuje nas još jedno važno događanje, u lipnju smo domaćini Decanter World Wine Awardsa na kojem će se predstaviti najbolja nagrađena hrvatska vina. 

Ocjenjivanje na Vinistri ove je godine zabilježilo rekordan broj prijavljenih vina, kao i rekordan broj medalja. Treba li dodatno podignuti kriterije za zlatne i platinaste medalje?

Kontinuirano ulažemo u Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i u Svijet malvazija. Danas smo referentno mjesto na kojem se ocjenjuju malvazije iz čitavoga svijeta, a šampionske titule u kategorijama malvazija, ostalih vina i jakih i alkoholnih pića imaju iznimnu vrijednost. Kad me konkretno pitate za kriterije moram naglasiti kako smo ih podignuli prije nekoliko godina. Tako je za zlatnu medalju potrebno osvojiti minimalno 90 bodova, za platinastu minimalno 95, a uveli smo i titulu Best in Show za najbolje ocjenjenu malvaziju. Iz godine u godinu imamo sve više ocjenjivača, renomiranih imena iz čitavog svijeta, a na čelu komisije je već deset godina vrhunska stručnjakinja Master of Wine Caroline Gilby. Letvica je podignuta visoko, kriteriji strogi, a interes veći nego ikad, što me iznimno veseli.

Kako zaustaviti smanjivanje poljoprivrednih površina pod vinogradima?

Ovo je veliki problem i najviše je pogođena Istra zbog svoje turističke atraktivnosti. Smanjenje poljoprivrednih površina pod vinogradima nemoguće je riješiti kratkoročno, ovaj problem zahtijeva intenzivnu suradnju s institucijama na lokalnoj i državnoj razini. Jako je važno razmišljati i djelovati održivo, sačuvati naše osnovne resurse – iznimnu prirodnu i kulturnu baštinu za buduće generacije, a pri tome smo suočeni i s klimatskim promjenama. Na našim generacijama je velika odgovornost, veliki je posao pred nama, no dok smo ujedinjeni u istom cilju uspjeh neće izostati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})