Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

INFLACIJA KONOBARA!? Vlasnik konobe kraj Zadra rekao nam je da je u tri dana primio više od 60 molbi za posao iz BiH, Srbije, Makedonije i od Hrvata koji se vraćaju iz Njemačke

konobari

“Oglas sam dao prošli petak. Tražio sam kuhara nekoliko konobara. Do nedjelje sam bio zatrpan molbama za posao. Dobio sam više od šezdeset molbu,” pričao nam je jutros zagrebački ugostitelj, koji već godinama drži dvije jednostavne konobe u popularnom turističkom mjestu između Zadra i Šibenika. “Nikad unatrag pet godina toliko konobara i kuhara nije tražilo posao na moru, i nikad unatrag pet godina nije bilo lakše naći radnike,” tvrdi naš sugovornik, veteran zagrebačke dalmatinske ugostiteljske scene, pa specificira: “Javili su mi se konobari i kuhari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, od kojih su neki radili u vrlo skupim restoranima i hotelima u svojom zemljama. Ali, javilo mi se i najmanje deset Hrvata iz Njemačke koji se žele vratiti. Kažu da su troškovi stanovanja u Njemačkoj prilično porasli, dok restoranska scena stagnira zbog loše ekonomske klime.”

Naš sugovornik kaže da konobarima nudi plaću od 1300 eura na račun sa svim davanjima plus smještaj, najmanje jedan obrok dnevno, plus stopostotni iznos napojnice, što znači da konobaru u uspješnom restoranu ostaje minimalno 2500 eura mjesečno.

Sugovornik Kulta Plave Kamenice konstatira da se aktualni višak radne snage na Jadranu ne prelijeva na Zagreb. “U Zagrebu i dalje imam ozbiljan problem i s konobarima i s kuharima. Ali na moru ponuda radne snage godinama nije bila bolja nego ovoga proljeća. Imam dojam da svi žele raditi na Jadranu.”

Ovo iskustvo iz okolice Zadra ne treba, naravno, generalizirati. No, takvi primjeri govore da su dobri radni uvjeti najefikasnije sredstvo za rješavanje problema manjka radnika. Naravno, ostaje pitanje koliko su kandidati za radna mjesta u konobama našeg sugovornika zaista kompetentni konobari i kuhari. Ali, bitno je da restorateri, barem ponegdje i ponekad, ponovno mogu birati koga će zaposliti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})