Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi Lagunin Rose Festigia, mješavina čak šest sorti, jedno je od najozbiljnijih i najzabavnijih ružičastih vina u Hrvatskoj

Porečka Agrolaguna gotovo oduvijek proizvodi rose. Prije dosta godina njen je bazični buteljirani rose, koji je u ono vrijeme koštao oko pet eura, osvojio jednu važnu nagradu u Francuskoj načelno nedostupnu vinima s tako niskom cijenom. Festigia je Agrolagunina prestižna linija koja se dosad uglavnom oslanjala na vrhunsku Malvaziju i šampionski crni cuvée Castello.

Josip Barišić, mladi glavni Lagunin enolog i vinogradar, odlučio je iz berbe 2023. proizvesti prvi premium rose najveće istarske vinarije, koja obrađuje više od 600 hektara vinograda. I tako je nastala Rose Festigia. Barišić je za prvi Rose Festigia koristio čak šest crnih sorti, neke očekivane poput borgonje, terana i merlota, kao i jednu posve neočekivanu. Riječ je carmenereu, francuskom grožđu osobito popularnom u čileanskoj vinskoj industriji.

Tu su još cabernet franc i cabernet sauvignon. Rezultat je iznimno kompleksno ali i hedonističko vino, s čvrstom strukturom, puno svježine, sa širokim spektrom okusa i aroma uključujući herbalno cvjetne elemente dva caberneta: većina rosea čisto su bobičasto voće, jagode i maline. Rose Festigia dosta je složeniji i bogatiji, pa nije neobično što je u svom kratkom životu već osvojio više vrijednih priznanja uključujući zlatnu medalju na Concours Mondialu.

Rose Festigia provansalski je suh, napunjen je u atraktivnu trbušastu bocu i podjednako dobro može funkcionirati u beach barovima, pizzerijama, roštiljarnama ali i ozbiljnijim restoranima, gdje bisno ga voljeli piti uz tartar od tune, velike kozice na gradelama, brudet, kamenice u tempuri, parmigianu, salatu niçoise ili punjene paprike. Rose Festigia prvom se berbom uvrstio u vrh prve lige hrvatskih rosea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})