Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA USPJEŠNA LISTA Deset najuspješnijih zagrebačkih restoratera u zadnje tri godine

carpaccio-vrganji-2018-g

Stvarni se uspjeh ne mjeri danima, tjednima ili mjesecima. Stvarni se uspjeh mjeri godinama. Zato Kult Plave Kamenice relativno rijetko objavljuje liste najuspješnijih ugostitelja. U trećoj godini poslije pandemije takvu je listu, barem kad je riječ o Zagrebu, ipak nešto lakše sastaviti.

Na ovoj se listi nalaze restorateri koji su se dokazivali desetljećima, uz nekoliko novih koji su u zadnjih par godina postigli niz evidentnih uspjeha. Na listi nema vlasnika Batka, uvjerljivo najuspješnijeg hrvatskog restoranskog lanca, zato što Batak funkcionira kao veoma profesionalna, gotovo impersonalna korporacija a ne kao tipičan privatni restoran.

Evo, dakle, liste najkompetentnijih i najuspješnijih zagrebačkih restoratera od pandemije do danas. Nacionalnu listu objavit ćemo poslije turističke sezone, jer ćemo tada imati jasniji uvid u stvarno stanje restoranske industrije na moru.

1. Vlado Lisak, Carpaccio

lisak

Carpaccio je, dakle, već trinaest godina gotovo stalno pun. Carpaccio tuče sve rekorde u dugoročnoj posjećenosti, zadržavajući visoke profesionalne standarde. Vlado Lisak osobno je zaslužan za velik dio stalnih Carpacciovih gostiju, bilo da je riječ o nogometnim superzvijezdama ili o anonimnim Zagrepčanima, koji vole dolaziti u vibrantan, veseo, vrhunski vođen restoran. Vlado Lisak čovjek je s fantastičnim osjećajem za detalje, možda najizoštrenijim među svim hrvatskim ugostiteljima.

2. Mario Minder, Tekka

Mario Minder dobar je Lisakov prijatelj s kojim dijeli Esplanadin profesionalni background, kao i gotovo urođeni talent za vođenje restorana. Tekka je uvjerljivo najbolji japanski restoran u Hrvatskoj, a uspjeh i kvaliteta rovinjske Tekke u hotelu Lone stvaraju dojam da se neki ljudi, poput gospodina Mindera, uistinu mogu klonirati.

3. Dražen Boban, Vinodol, Korčula

Kristian Godinić i Dražen Boban

Vinodol je jedan od najpopularnijih restorana u centru Zagreba. Korčula zadnjih pet ili šest godina doživljava renesansu. Dražen Boban dubinski zna posao, poštuje kvalitetu sastojaka, poštuje zaposlene i daje priliku promjenama. Bez stopostotne Bobanove podrške chef Kristian Godinić u Vinodolu ne bi uspio baš drastično promijeniti gotovo petrificirane obrasce masovne hrvatske nacionalne kuhinje.

4. Davor Bienenfeld, Izakaya, Torikaya, Kiyomi (od lipnja)

Davor Bienenfeld i Vid NIkolić

Time na uglu Petrinjske i Amruševe u Bienenfeldovo je vrijeme postizao vjerojatno najveće restoranske promete u Zagrebu. Torikaya u Petrinjskoj financijski fantastično posluje, uz prilično niske cijene. Izakaya u Selskoj neprekidno je puna. Nema razloga sumnjati da će i Kiyomi, dosad najambiciozniji Bienenfeldov projekt, biti veoma, veoma uspješan.

5. Hrvoje Gašparinac, El Toro, Maredo, Torikaya

Otkako je Gašparinac preuzeo El Toro, restoran se u mnogočemu preporodio. Gašparinac je dramatično promijenio i  Maredo: od roštiljarne s tamburašima stvorio je najsofisticiraniji gastrotainment restoran u Zagrebu, s odličnom listom steakova i prvorazrednim sushijem. Gašparinac je u Torikayi partner s Bienenfeldom.

6. Tihomir Miletić, Tač

Vesna i Tihomir Miletić

Tač je jedan od onih popularnih, starijih zagrebačkih restorana, koji se ne odmaraju na staroj slavi nego se stalno mijenjaju. Otkako je uveo vitrinu sa svježim ribama, rakovima i školjkama, Tač je privukao velik dio maritimne restoranske publike. Gospodin Miletić vrlo precizno definira Tačovu filozofiju: Tač je tradicijski nacionalni restoran s jakim naglaskom na sezonskoj hrani i s puno prirodnih vina. Njegova supruga Vesna stoji iza skoro svih Tačovih receptura.

7. Tvrtko Šakota, Nav, Salo, Bekal

Tvrtko Šakota s gostima Nava

Tvrtko Šakota, jedan od najvažnijih hrvatskih chefova, u zadnjih je nekoliko godina pokazao koliko je dobar ugostitelj. Šakota upravlja malim, žanrovski raznolikim lancem lokala kojima su zajednički vrhunska kvaliteta sastojaka, maksimalna lokalnost i sezonalnost, beskompromisni prirodni pristup ali i financijski uspjeh.

8. Karlo Vulin i Mladen Vidović, Boogie Lab

Boogie Lab je prema obrtaju novca najuspješniji ugostiteljski projekt pokrenut u Zagrebu poslije pandemije. Na sadržaju Boogie Laba treba još jako puno raditi. No, vlasnici su pametni ljudi koji su toga itekako svjesni. Pretvori li se li Boogie Lab u financijski profitabilan lanac, gospoda Vulin i Vidović ući će među prvih pet najuspješnijih ugostitelja u u cijeloj Hrvatskoj. 

9. Fran Župić, Franko’s Pizza & Bar

Fran Župić (drugi zdesna) s timom Franko’s Pizza&Bara

Franko se upravo počeo širiti: ove će se godine otvoriti još dvije pizzerije, jedna blizu Veterinarskog fakulteta na zagrebačkom istoku, a drugu negdje na području Španskog na zagrebačkom zapadu. Franko’s je ambiciozna gourmet pizzeria s odličnom vinskom listom. E sad, ako od gourmet pizzerie s vrhunskim vinima uspijete napraviti lanac, znači da nešto radite baš jako dobro.

10. Xiaotong Chen-Li, Asia, Wok and Roll

dragon-bbq-chen

Legendarna gospođa Chen prisutna je u hrvatskoj gastronomiji dulje od trideset godina. Njen prvi restorani Asia u Petrinjskoj, otvoren je prije rata. Gospođa Chen uspostavila je standarde za doslovno sve kineske restorane u Hrvatskoj. Njena Asia na Zvijezdi i danas izvrsno posluje, kao i street food lokal Wok and Roll u Areni. Gospođa Chen ove bi godine trebala otvoriti tajlandski restoran u Šenoinoj ulici.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.