Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IPAK PREPORUČUJEMO Hrvatski Daš Pops? ima problema s teksturama i ponekim okusom ali je potencijalni hit. Evo zašto

U hladnjacima hrvatskih supermarketa nećete naći proizvod s čišćim okusima. To je jedan kroz jedan. Daš Pops? je hrvatski brend smrznutih lizalica koji se donedavno prodavao Mrkvici, Špeceraju i još ponekoj manjoj sličnoj trgovini, a nedavno je kroz Sparov godišnji natječaj za startupe ušao u najširu distribuciju.

Ulazak u supermarkete donekle mijenja percepciju brenda. Daš Pops? je radikalan koncept. Riječ je o smrznutim lizalicama od isključivo organskih sastojaka iz manufakturne proizvodnje, s ogromnim udjelima voća, nekad i povrća, bez ijednog umjetnog dodatka, očigledno osmišljene za zdravu dječju prehranu. Izbor za Spar prilagođeniji je širokoj i odrasloj publici, s više hedonističkim okusima poput kokosa, lješnjaka i čokolade.

Daš Pops? je prije nekoliko godina u Zagrebu pokrenuo Marko Šepetavc, jer je svojoj djeci htio ponuditi zdrave slastice. Ideja je bila napraviti potpuno prirodnu, zaista zdravu alternativu sladoledima. Daš Pops? se u Sparu prodaje u četiri okusa: čokolada, jabuka s cimetom, kokos s prženim bademima i lješnjak s nugatom. Sve četiri varijante napravljene su od minimalnog broja sastojaka, bez umjetnih dodataka. Ambalaža je dosljedna, reciklirani papir i minimalizam.

Daš Pops? je problematičan u nekoliko elemenata, ali ima golemi potencijal. Kokos s bademom, primjerice, napravljen je od rižinog mlijeka, kokosa i mljevenih prženih badema. Okus je izvrstan, prženi bademi fenomenalni, ali tekstura je grozna jer ju kokos, naravno, čini brašnastom, a rižino mlijeko se previše kristalizira bez masnijih sastojaka pa i nakon što ih desetak minuta odmrzavate pops ostaju tvrdi, pjeskasti i puni kristala.

Lješnjak nema problem teksture jer je napravljen od masnih sastojaka pa je kremast, ali ima problem s nugatom. Rakošan, intenzivan okus prženih lješnjaka uništen je neobjašnjivo i neugodno slanim nugatom. Jabuka i cimet daleko je najbolja Daš Pops? varijanta koja se može kupiti u supermarketima. Čisti voćni okus zrele jabuke obogaćen s tek malo finog cimeta, ima perfektnu teksturu što vjerojatno nije lako postići s pireom od jabuka, i puca od svježine, toliko da se može se jesti i umjesto voća, ne samo kao desert.

Daš Pops? je visokokvalitetan proizvod, s dobrim i jasnim konceptom. Ali recepture traže još dosta rada, kao i tehnike proizvodnje. Zasad ostavlja dojam proizvoda iz kuhinje nekog entuzijasta a ne profesionalnog proizvoda. Cijena nije prijateljska, posebno za konkurenciju u Sparovim hladnjacima i masovnu prodaju u kojoj kupci proizvode prvenstveno uspoređuju po cijenama i ne mare puno za kategorije. Pakiranja od tri veća popsa (i dalje bitno manja od najprodavanijih sladoleda na štapiću) koštaju 6,99 eura, a od tri minijaturna popsa 4,99 eura. S druge strane, činjenica da u supermarketu možete kupiti zdravi smrznuti desert (veganski, bez glutena…) od organskih sastojaka a s puno autentičnih okusa, koji zaista možete jesti bez grižnje savjesti pa čak ga davati i bebama, gotovo je revolucionarna.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.